Żywność powodująca stres organizmu

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 

 
 
Dobrze zbilansowana dieta ma decydujące znaczenie dla naszego zdrowia, a ponadto pomaga łagodzić stres. Pewne produkty żywnościowe i napoje działają silnie pobudzająco i same stanowią bezpośrednią przyczynę stresu.
 
Czekolada, kofeina, napoje typu cola i inne, powodują wydzielanie adrenaliny, tym samym zwiększają poziom stresu. U osób uzależnionych od kofeiny dochodzi do wyczerpania nadnerczy, które produkują hormony stresu. Hormony te zaburzają przemianę materii, dlatego w dalszej perspektywie kofeina powoduje przybór masy ciała, szczególnie, jeśli niewłaściwie się odżywiamy. Spożywanie dużej ilości kofeiny powoduje takie same skutki jak, długotrwały stres.
 
Alkohol + stres = bardzo szkodliwe połączenie.
Alkohol pobudza wydzielanie adrenaliny, dlatego powstają napięcia nerwowe, drażliwość i bezsenność. Nadmierne spożywanie alkoholu powoduje powiększenie złogów tłuszczu w sercu i osłabia układ odpornościowy. Alkohol zmniejsza również zdolność wątroby do usuwania toksyn.
Słodycze. Cukier zapewnia nam chwilowy przypływ energii, jednocześnie wyczerpuje nadnercza. Prowadzi to do nadmiernej drażliwości, przygnębienia i obniżenia koncentracji. Duże spożycie słodyczy silnie obciąża trzustkę i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.
Sól zwiększa ciśnienie krwi, wyczerpuje nadnercza. Unikaj produktów zawierającą dużą ilość soi tj. bekon, szynka, kiełbasa itp.
 
Tłusta żywność. Wyeliminuj z diety żywność o dużej zawartości tłuszczów nasyconych tj. fast foody, smażone, bezwartościowe przekąski. Takie tłuszcze nie potrzebnie obciążają układ sercowo-naczyniowy.
 
Żywność rafinowana lub wysokoprzetworzona, tj. biała mąka i pieczywo, niepotrzebnie obciąża organizm, ponieważ ma niewiele składników pokarmowych, a dużo pustych kalorii, ponadto do ich trawienia organizm musi wykorzystać własne witaminy i minerały, tym samym uszczuplając ich zapas. Biała mąka znajduje się m.in. w tortach, ciastkach, pieczywie i pierożkach.
 
Margaryny i inne przetworzone oleje mają wysoki poziom kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu, tym samym zwiększają ryzyko chorób serca.
 
Konserwy i inne dodatki do żywności stanowią ogromne obciążenie, dla organizmu, który musi ciężko pracować żeby je usunąć.
 
 
Źródło:
Mckeith G. Jesteś tym, co jesz.
Portret użytkownika Gość

Zgadzam się z tym wszystkim.

Zgadzam się z tym wszystkim. Chcąc zachować zdrowie trzeba unikać słodycz i alkoholu. Alkohol to nasz największy wróg. Czy wiecie że ? Nawet kieliszek wina wypijany każdego wieczoru może doprowadzić do obumierania komórek wątroby, a w rezultacie do jej marskości. Dlatego odpowiednia dieta i ruch pomogą nam zadbać o nasze zdrowie