Żywienie a zdrowie

Zasady prawidłowego żywienia są w rzeczywistości proste. Najważniejsze to spożywanie urozmaiconych posiłków, składających się z różnorodnych produktów w odpowiednich ilościach i proporcjach.
Obecne problemy żywieniowe wynikają głównie z powodu nadmiernej ilości w diecie tłuszczów zwierzęcych zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz produktów zawierających cukry proste.
Specjalne diety dla odchudzających na dłuższa metę nie zdają egzaminu, korzystniej jest wprowadzić kilka małych, ale istotnych zmian w sposobie odżywiania.
Sposób odżywiania ma istotny wpływ na zdrowie, a nawet profilaktykę choroby wieńcowej i zawałów serca, zatorów mózgu, niektórych rodzajów nowotworów. Warto postarać się aby żywienie było prawidłowe.
Już nawet badania naukowe potwierdzają istotny związek między schorzeniami, a jedzeniem konkretnych produktów i składników pokarmowych.
Co oznacza racjonalna dieta?
Racjonalna dieta dostarcza produktów pochodzenia naturalnego, białek, węglowodanów, błonnika, tłuszczów, witamin i składników mineralnych w odpowiednich ilościach.
Wartość energetyczna spożywanych pokarmów nie powinna przekraczać ilości wydatkowanej energii, co zapobiega nadwadze.
Staraj się nie dopuścić do otyłości nie tylko ze względów estetycznych ale również dlatego aby uniknąć choroby wieńcowej, zawału serca, udaru, cukrzycy, a także stanów zapalnych w stawach.
Śniadanie dostarcza energii na pierwszą część dnia. Odpowiedni zestaw śniadaniowy może składać się z płatków zbożowych, cienkich kromek pełnoziarnistego pieczywa i grejpfruta: jest on odpowiednio sycący, tak jak śniadanie z udziałem produktów smażonych np. tostów. Mieszanka płatków zbożowych zawiera dużo witamin i składników mineralnych, błonnika, a tost z razowego chleba sporo białka i błonnika oraz węglowodanów złożonych, jeśli doda się chude mleko o obniżonej zawartości tłuszczu i nieco marmolady, ten pełnowartościowy posiłek nie będzie zbyt energetyczny, ani zbyt bogaty w cukry i tłuszcze.
Stosowanie diety urozmaiconej pod względem odżywczym jest nieodzownym warunkiem utrzymania zdrowia i dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Dieta jest prawidłowa, jeśli w jej skład wchodzą różne produkty należące do 5 głównych grup produktów: produktów zbożowych, owoców i warzyw; mięsa, jaj, ryb, przetworów mleczny i grupy produktów roślinnych wysokobiałkowych, jak strączkowe. Pożądane jest ograniczenie spożycia cukru i soli.
Sporządzanie potraw z myślą o zdrowiu.
-
-
- Gulasze i zupy gotuj na małym ogniu, zbierając regularnie nadmiar tłuszczu z ich powierzchni
- Nie stosuj do smażenia tłuszczu uprzednio używanego
- Do sosów używaj jak najmniej tłuszczów
- Ograniczaj sól
- Gotuj warzywa na parze
- Zamiast śmietany używaj jogurtu, kefiru
- Unikaj spożywania wysokoenergetycznyh przekąsek, napojów i zastępując je produktami o dużej wartości odżywczej można zachować zdrowie oraz utrzymać szczupła sylwetkę.
Wiele masowo produkowanych artykułów spożywczych zawiera duże ilości cukru lub nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą ich wartość energetyczną. Ograniczenie pożycia tych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości i choroby wieńcowej serca. Zredukowanie ilości cukru w diecie ma duże znaczenie w zapobieganiu cukrzycy i rozwojowi próchnicy zębów. Należy czytać informacje o składzie produktów, aby znać zawartość cukru i tłuszczu.
Podczas robienia zakupów ludzie kierują się przede wszystkim wygodą w przygotowaniu potraw z nabywanych produktów. Niestety zdarza się często, że, że proste i wygodne w użyciu gotowe wyroby zawierają za dużo składników energetycznych, nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru, soli, a za mało błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych. Częste ich spożywanie może prowadzić do otyłości, niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych, sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia. Przy problemach z wagą ciała powinno się kontrolować składniki napojów, te produkty z dodatkiem cukru powinny być wyeliminowane z jadłospisu.
Uwaga!
Osoby pragnące schudnąć nie powinny się głodzić!
Głodzenie powoduje spowolnienie przemiany materii i zazwyczaj efekt jo-jo.
W czasie głodówki obniża się, poziom cukru, ciśnienie krwi, zmniejsza się aktywność nerek, do wzmożonej pracy zmuszona jest wątroba.
Każda dieta obniża tempo przemiany materii, czyli organizm przestawia się na tryb oszczędnościowy.
Głodzenie się powoduje, że nie dostarczamy niezbędnych składników, co prowadzi do dysfunkcji organizmu i chorób.
Jeżeli chcemy schudnąć to najlepiej zjadać więcej posiłków wartościowych w mniejszych objętościowo porcjach. Zaleca się 4-5 posiłków dziennie.
Ostatnie odpowiedzi
2 lata 36 tygodni temu
2 lata 45 tygodni temu
3 lata 1 tydzień temu
3 lata 9 tygodni temu
3 lata 9 tygodni temu
3 lata 48 tygodni temu
4 lata 1 dzień temu
4 lata 5 tygodni temu
4 lata 40 tygodni temu
4 lata 40 tygodni temu