Zdrowe desery

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 

Słodkości cieszą się sławą jako tłuczące i niezdrowe, ale deser deserowi nie równy.
 
Niektóre pyszności, nie tylko nie szkodzą zdrowiu i figurze, ale działają jak lekarstwo zapobiegające  chorobie wieńcowej  i strzegące przed zawałem. Co więcej, substancje, które zawarte są w nich podnoszą odporność i dodaja energii.
 
 
Cenne orzechy i miód.
 
Dodajemy do deserów orzechy. Zawierają one chroniący serce selen, bezcenne tłuszcze omega 3 i magnez. Dowiedziono, że osoby, które jedzą  je trzy, cztery razy w tygodniu rzadziej zapadają na choroby niż, ci którzy ich nie lubią. Zamiast cukru używajmy miód, oczywiście z umiarem.
 
Owocowa broń przeciw wolnym rodnikom
 
Wolne rodniki to aktywne związki tlenu, które powstają w żywych  organizmach, w powietrzu, a nawet  w żywności. Przyczyniają się do procesu starzenia, chorób serca, rozwoju nowotworów.
 
Istnieją jednak związki, które zabijają wolne rodniki. Są to przeciwutleniacze, do których zaliczamy witamine A  i C oraz wiele substancji występujacych w owocach.
 
Przygotowując sobie deser  nie zapomnij o gorzkiej czekoladzie, która nie tylko jest źródłem żelaza, magnezu i potasu czyli pierwiastków  niezbędnych dla dobrej kondycji serca, ale poprawia również humor, gdyż wpływa na wzrost poziomu serotoniny  i endorfin.. Substancje te pomagaja równiez w regulacji pracy serca.
 
Poniżej podaje przepis na pyszny mus malinowy i pudding czekoladowy. Smacznego
 
Mus malinowy
 
Składniki: 40 dag malin
 
5 dag cukru
 
3 białka
 
płaska łyżeczka żelatyny
 
Maliny przetrzeć przez sito, pozostawić kilka do dekoracji. Żelatyne namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a kiedy napecznieje podgrzać, żeby się rozpuściła i ostudzić. Połączyć z malinowym przecierem. Białaka ubić z cukrem, dodajac po łyżce  przecieru. Gęstniejacy mus przełożyc do pucharków, udekorować malinami, posypać rozdrobnionymi orzechami lub migdałami.
 
Pudding czekoladowy
 
Składniki
 
3 łyzki kakao albo pół tabliczki gorzkiej czekolady
 
4 łyzki maki kukurydzianej
 
5 łyzek miodu
 
2 szklanki odtłuszczonego mleka
 
1 pomarańcza
 
Połamaną czekoladę lub kakao włożyć  do rondla , dodać mąkę, miód, 1/2 szkl mleka, podgrzać. Pozostałe mleko zagotować , dodać do masy, doprowadzić do wrzenia. Pomarańczę pokroić w plastry. stygnaca masę przełożyc do pucharków, do środka włozyc plasterki pomarańczy.