Zdrowe desery

Opublikowany w kategorii:

Niektóre pyszności, nie tylko nie szkodzą zdrowiu i figurze, ale działają jak lekarstwo zapobiegające chorobie wieńcowej i strzegące przed zawałem. Co więcej, substancje, które zawarte są w nich podnoszą odporność i dodaja energii.
Cenne orzechy i miód.
Dodajemy do deserów orzechy. Zawierają one chroniący serce selen, bezcenne tłuszcze omega 3 i magnez. Dowiedziono, że osoby, które jedzą je trzy, cztery razy w tygodniu rzadziej zapadają na choroby niż, ci którzy ich nie lubią. Zamiast cukru używajmy miód, oczywiście z umiarem.
Owocowa broń przeciw wolnym rodnikom
Wolne rodniki to aktywne związki tlenu, które powstają w żywych organizmach, w powietrzu, a nawet w żywności. Przyczyniają się do procesu starzenia, chorób serca, rozwoju nowotworów.
Istnieją jednak związki, które zabijają wolne rodniki. Są to przeciwutleniacze, do których zaliczamy witamine A i C oraz wiele substancji występujacych w owocach.
Przygotowując sobie deser nie zapomnij o gorzkiej czekoladzie, która nie tylko jest źródłem żelaza, magnezu i potasu czyli pierwiastków niezbędnych dla dobrej kondycji serca, ale poprawia również humor, gdyż wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfin.. Substancje te pomagaja równiez w regulacji pracy serca.
Poniżej podaje przepis na pyszny mus malinowy i pudding czekoladowy. Smacznego
Mus malinowy
Składniki: 40 dag malin
5 dag cukru
3 białka
płaska łyżeczka żelatyny
Maliny przetrzeć przez sito, pozostawić kilka do dekoracji. Żelatyne namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a kiedy napecznieje podgrzać, żeby się rozpuściła i ostudzić. Połączyć z malinowym przecierem. Białaka ubić z cukrem, dodajac po łyżce przecieru. Gęstniejacy mus przełożyc do pucharków, udekorować malinami, posypać rozdrobnionymi orzechami lub migdałami.
Pudding czekoladowy
Składniki
3 łyzki kakao albo pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyzki maki kukurydzianej
5 łyzek miodu
2 szklanki odtłuszczonego mleka
1 pomarańcza
Połamaną czekoladę lub kakao włożyć do rondla , dodać mąkę, miód, 1/2 szkl mleka, podgrzać. Pozostałe mleko zagotować , dodać do masy, doprowadzić do wrzenia. Pomarańczę pokroić w plastry. stygnaca masę przełożyc do pucharków, do środka włozyc plasterki pomarańczy.
Ostatnie odpowiedzi
2 lata 23 tygodnie temu
2 lata 31 tygodni temu
2 lata 40 tygodni temu
2 lata 48 tygodni temu
2 lata 48 tygodni temu
3 lata 34 tygodnie temu
3 lata 38 tygodni temu
3 lata 43 tygodnie temu
4 lata 26 tygodni temu
4 lata 27 tygodni temu