Zdrowa mikroflora

Normalizacji flory jelitowej, która z powodu bakterii gnilnych nie może prawidłowo spełniać swoich funkcji, służą produkty z kwaszonego mleka. Kwas mlekowy sam z siebie nie tylko stymuluje wydzielanie gruczołów żołądka i jelit, ale zaopatruje organizm w enzymy, mikroelementy i witaminy. Zdrowa mikroflora jelit - to bakterie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które przeważają w jelitach przy spożywaniu kwaszonych produktów mlecznych. Do przygotowania produktów z kwaszonego mleka i jogurtu najlepiej wykorzystywać mleko niesterylizowane i niepasteryzowane, a naturalne, które kwaśnieje po 1-2 dniach. Zmieszać je z dowolnymi owocami jagodowymi.
Serwatka - bez względu na niską zawartość białka, zachowane są w niej wszystkie niezbędne aminokwasy, a to oznacza regeneracje białek wątroby, powstawanie hemoglobiny i osocza krwi. Z mleka do serwatki przechodzą wszystkie witaminy, sole, mikroelementy, kwasy organiczne (mlekowy, cytrynowy, nukleinowy, octowy, mrówkowy, propionowy, masłowy). Ponadto nawet podczas przeróbki mleka niezbyt dobrej jakości, w tym również z zanieczyszczeniami radioaktywnymi, serwatka pozostaje dobra jakościowo.
Maślanka – ma również wszystkie wymienione właściwości i jest szczególnie przydatna przy miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy, otyłości. Serwatkę i maślankę wykorzystuje się do przygotowywania zup oraz jako podstawę do przygotowywania kefiru, jogurtu.
Przygotowanie kefiru w domu
1 litr mleka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej, dodać do niego 50 ml kefiru, przemieszać i odstawić na noc w celu skwaszenia. Rano wstawić do lodówki na 8-10 godzin.
Dobrym środkiem do walki z dysbakteriozą jest czosnek – jedyny w swoim rodzaju produkt, który zawiera bardzo dużo germanu, sprzyjającego wzmocnieniu przewodu pokarmowego i aparatu zastawkowego układu sercowo-naczyniowego, a także otoczek okołonerwowych. Posiada wyraźne działanie obniżające poziom cholesterolu. Jednak należy wiedzieć , że nadmierne spożywanie czosnku, to przyczyna bólów głowy, zagęszczenia krwi, co pogarsza stan układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. We wszystkim należy zachować umiar.
Oprócz tego czosnek zawiera dużo olejków etrycznych i antyoksydantów, regulujących procesy metaboliczne, w tym także poprawiających pracę błon komórkowych i służy jako dobry środek profilaktyczny przeciwko zawałom i wylewom. Jest zatem niezbędny dla normowania pracy układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i procesów metabolicznych.
Literatura
Endoekologia zdrowia I. Nieumywakin, L. Nieumywakina
Ostatnie odpowiedzi
2 lata 23 tygodnie temu
2 lata 31 tygodni temu
2 lata 40 tygodni temu
2 lata 48 tygodni temu
2 lata 48 tygodni temu
3 lata 34 tygodnie temu
3 lata 38 tygodni temu
3 lata 43 tygodnie temu
4 lata 26 tygodni temu
4 lata 27 tygodni temu