Zdrowa mikroflora

Portret użytkownika Ela

Normalizacji flory jelitowej, która z powodu bakterii gnilnych nie może prawidłowo spełniać swoich funkcji, służą produkty z kwaszonego mleka. Kwas mlekowy sam z siebie nie tylko stymuluje wydzielanie gruczołów żołądka i jelit, ale zaopatruje organizm w enzymy, mikroelementy i witaminy. Zdrowa mikroflora jelit  - to bakterie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które  przeważają w jelitach przy spożywaniu kwaszonych produktów mlecznych. Do przygotowania produktów z kwaszonego mleka i jogurtu najlepiej wykorzystywać mleko niesterylizowane i niepasteryzowane, a naturalne, które kwaśnieje po 1-2 dniach. Zmieszać je z dowolnymi owocami jagodowymi.

 

Serwatka - bez względu na niską zawartość białka, zachowane są w niej wszystkie niezbędne aminokwasy, a to oznacza regeneracje białek wątroby, powstawanie hemoglobiny i osocza krwi. Z mleka do serwatki przechodzą wszystkie witaminy, sole, mikroelementy, kwasy organiczne (mlekowy, cytrynowy, nukleinowy, octowy, mrówkowy, propionowy, masłowy). Ponadto nawet podczas przeróbki mleka niezbyt dobrej jakości, w tym również z zanieczyszczeniami radioaktywnymi, serwatka pozostaje dobra jakościowo.

Maślanka – ma również wszystkie wymienione  właściwości i jest szczególnie przydatna przy miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy, otyłości. Serwatkę i maślankę wykorzystuje się do przygotowywania zup oraz jako podstawę do przygotowywania kefiru, jogurtu.

Przygotowanie kefiru w domu

1 litr mleka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej, dodać do niego 50 ml kefiru, przemieszać i odstawić na noc w celu skwaszenia. Rano wstawić do lodówki na 8-10 godzin.

Dobrym środkiem do walki z dysbakteriozą jest czosnek – jedyny w swoim rodzaju produkt, który zawiera bardzo dużo germanu, sprzyjającego wzmocnieniu przewodu pokarmowego i aparatu zastawkowego układu sercowo-naczyniowego, a także otoczek okołonerwowych. Posiada wyraźne działanie obniżające poziom cholesterolu. Jednak należy wiedzieć , że nadmierne spożywanie czosnku, to przyczyna  bólów głowy, zagęszczenia krwi, co pogarsza stan układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. We wszystkim należy zachować umiar.

Oprócz tego czosnek zawiera dużo olejków etrycznych i antyoksydantów, regulujących procesy metaboliczne, w tym także poprawiających pracę błon komórkowych i służy jako dobry środek profilaktyczny przeciwko zawałom i wylewom. Jest zatem niezbędny dla normowania pracy układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i procesów metabolicznych.

 

Literatura

Endoekologia zdrowia I. Nieumywakin, L. Nieumywakina