Zapobieganie osteoporozie

U co trzeciej kobiety spadek hormonów podczas menopauzy odbija się na gęstości kości . Przyjmuje się, że komórki budujące kości , tzw. osteoklasty, przy niskim stężeniu estrogenu są aktywniejsze i zabierają szkieletowi wapń. Dochodzi do tego fakt, że wzrost nowych komórek kości jest utrudniony, ponieważ tworzące kości komórki, osteoblasty, przy niskim poziomie estrogenu są zbyt słabo pobudzone. Związek pomiędzy estrogenami a gęstością kości ujawnia się już w ciąży. Wówczas płód musi zbudować szkielet z rezerw matki. Dlatego żeńskie hormony płciowe dbają o to, by kości matki były ściśle wypełnione wapniem. Gdy kończy się zdolność do rozrodu nie ma też owej konieczności i często kości staja się kruche i porowate.
Ponieważ kości należą do tkanek z receptorami estrogenowymi typu ß, izoflawony z soi wyświadczają im w tej sytuacji duża przysługę. Badania wykazały, że u kobiet po menopauzie, sześciomiesięczna dieta z dużą ilością hormonów soi spowodowała wzrost gęstości kości. Kobiety te zjadały duże ilości izoflawonów około 90 miligramów dziennie.
Zawartość izoflawonów w wybranych produktach sojowych w mg/100g
• Mączka sojowa 100-127
• Ziarna soi gotowane 130
• Pasta miso 64
• Tempeh 51
• Płatki sojowe 36-120
• Pasta sojowa 33
• Tofu 25-40
Z powodu różnych ilości zjadanych produktów najlepiej kierować się codziennym zapotrzebowaniem na izoflawony. Wynosi ono około 40-50 miligramów. Tę ilość zawierają np.:
• 100 g tofu
• 80g tempeh
• 30-40 g ziaren soi
• 15 g suchych produktów sojowych np. kostki sojowe lub granulatu
• 2 łyżki mączki sojowej
• 3 łyżki płatków sojowych
• 2 łyżki śrutówki sojowej
• 1 porcja ciasta lub makaronu sojowego (128g)
• 1 l mleczka sojowego
Soja pomaga zachować mocne kości m.in. przez oszczędzanie wapnia. Aby móc przetworzyć białko, organizm potrzebuje wapnia. Jeśli jada się roślinne białko z soi organizm potrzebuje do jego rozłożenia nawet o 50% mniej wapnia niż do strawienia białka zwierzęcego. W ten sposób bogate w soję pożywienie przyczynia się do lepszego bilansu wapnia. Ziarna soi są ponadto dobrym źródłem wapnia, a dostępne w handlu mleczko sojowe jest często wzbogacane dodatkowo jego porcją.
Jeśli terapia soją nie wystarcza można dodatkowo przyjmować roślinne lekarstwa przeciwko dolegliwościom okresu przekwitania.
Aby widoczne były jakiekolwiek rezultaty zarówno soję i produkty sojowe oraz leki z fitoestrogenami należy przyjmować dłuższy okres czasu.
Natomiast kobiety, które chorują na raka piersi lub gdy są genetycznie narażone na zachorowanie na nowotwór powinny zrezygnować z produktów sojowych oraz tabletek fitoestrogenami.
Literatura:
Soja na menopauzę i nie tylko. M. Hellmiss
Ostatnie odpowiedzi
3 lata 46 tygodni temu
4 lata 2 tygodnie temu
4 lata 11 tygodni temu
4 lata 19 tygodni temu
4 lata 19 tygodni temu
5 lat 5 tygodni temu
5 lat 9 tygodni temu
5 lat 14 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu