Zalecenia żywieniowe kobiet ciężarnych

Portret użytkownika Ela

Od samego początku ciąży każda kobieta powinna zwrócić uwagę na to, aby zdrowo się odżywiać. Teraz dziecko będzie jadło razem z Tobą, ale nie oznacza to, że masz jeść za dwoje. Zapotrzebowanie na energię w tym okresie rośnie w niewielkim stopniu, wzrasta natomiast zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne.

Jeśli spodziewasz się dziecka, w Twojej diecie nie powinno zabraknąć produktów z pełnego ziarna zbóż, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chudego mięsa, owoców, warzyw. Zawsze wybieraj produkty świeże. Dwa razy w tygodniu staraj się spożywać ryby, jedz częściej za to w mniejszych porcjach.

Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych

Prowadzone badania naukowe oraz pojawienie się problemu zdrowotnego, jakim są nadwag i otyłość, powoduje dostosowanie zaleceń żywieniowych ciężarnych do aktualnej wiedzy. Takim przykładem może być  „Rekomendacja Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie opieki przedporodowej w ciąży o prawidłowym przebiegu z roku 2005, które wskazują  również na zasady żywienia kobiet ciężarnych oraz zakres i charakter suplementacji witaminowo-mineralnej [1]

Aktualne zalecenia w zakresie żywienia ciężarnych:

- spożywanie kwasu foliowego 0,4 mg/dobę w okresie rozrodczym, w przypadku kobiet, które urodziły w przeszłości dziecko z wadą cewy nerwowej 4,0 mg/dobę

- dobowe zapotrzebowanie energetyczne kobiet ciężarnych  od 2200 do 2500 kcal

- ogólna wartość energetyczna codziennej diety w I trymestrze adekwatna do okresu sprzed ciąży, natomiast w II i III trymestrze powinna być zwiększona  ok. 300 kcal/dobę

- spożywanie produktów będących źródłem węglowodanów  złożonych tj.: pieczywo razowe, kasze, makarony, ryż, warzywa

Spożywanie tłuszczów zawierających głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oleje sojowe, kukurydziane, słonecznikowe, oliwa z oliwek, orzechy, ryby morskie

- spożywanie białek głównie pochodzenia zwierzęcego – mięso i jego przetwory, ryby, jaja i produkty mleczne

- stosowanie tylko jodowanej soli kuchennej

- stosowanie w II i III trymestrze ciąży preparatów wielowitaminowych, zawierających m.in.: żelazo, jod oraz minerały i mikroelementy, tj.: cynk, miedź, magnez, selen, molibden

- kobiety w grupie ryzyka powinny mieć indywidualnie dopasowane diety.

 

Błędy żywieniowe kobiet ciężarnych to nieprawidłowości zarówno w zakresie ilościowym, jak i jakościowym. Ważnym błędem jest niezbilansowany jadłospis, który nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze, ale taki, który zawiera również zbyt duża ilość kalorii. Sposobem na niwelowanie błędów żywieniowych jest unikanie słodyczy i spożycie większej ilości warzyw i owoców.

 

Wykres przedstawia rocentowy wzrost dziennego zapotrzebowania na energię, białko, wybrane składniki mineralne i witaminy w okresie ciąży i karmienia piersią, w porównaniu z przed ciążą.

Prawidłowa podaż niezbędnych składników w okresie rozrodczym, w ciąży i okresie laktacji  w istotnej mierze wpływa na zdrowie w późniejszym okresie życia zarówno kobiet, jak i ich dzieci.

Zarówno niedobory, jak i nadmierne spożycie składników odżywczych jest niekorzystna. Dlatego należy przyjmować jedynie niezbędne składniki, których podaż  z diety w danym okresie jest niewystarczająca

 

Niezbędne składniki odżywcze  - dlaczego powinny być suplementowane w okresie ciąży?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura

 

[1] Żywienie w zdrowiu publicznym pod redakcją Pawła Januszewicza, Piotra sochy, Artura Mazura

[2].Ziemlański Ś. i wsp.: Normy żywienia człowieka. PZWLL, Warszawa 2001

 

Portret użytkownika klinika

Podrzuce ten post mojej żonie

Podrzuce ten post mojej żonie na pewno skorzysta.
Pozdrawiam