Witaminy grupy B

Portret użytkownika Ela

 

Witaminy grupy B

 

Wspólna ich cechą jest dobra rozpuszczalność.

 

Witaminy grupy B

B1-tiamina

Funkcje

Źródła w żywności

zapotrzebowanie

jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i stanu mięśni, poprawia sprawność umysłową i wspomaga proces wzrostu, pomaga przekształcać węglowodany i tłuszcze w energię

 

świeże drożdże, mięso wieprzowe, soja, kasze, mleko w proszku, zielony groszek, świeża fasola, drób, płatki owsiane, jaja

 

 

 

Niemowlęta:0,5 -0,6 mg

Dzieci: 0,7-1,0

Dorośli: 1,7-2,0 mg

 

 

 

 

B2 - ryboflawina

Niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych organizmów, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, np. trądziku, pobudza wzrost włosów, niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, potrzebna do wzrostu czerwonych krwinek

Drożdże, mleko w proszku, makrela, grzyby, ser żółty, jaja, cielęcina, strączkowe suche, brokuły, wołowina, mleko, płatki owsiane, kasze

Niemowlęta: 0,6-0,7mg

Dzieci:0,8-1,2 mg

Dorośli:1,4-2,4

 

 

 

B6 - pirodyksyna

Bierze udział w syntezie i regulacji ponad 60 białek w organizmie, głównie związanych z działaniem układu nerwowego, jest składnikiem procesu produkcji czerwonych  ciałek krwi, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, ułatwi i przyspiesza wchłanianie magnezu, obniża poziom tłuszczów we krwi, przeciwdziała miażdżycy

Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, ryby, papryka, Bruksela, strączkowe, papryka, Bruksela, marchew , szpinak

Niemowlęta:0,4-0,6 mg

Dzieci:1,0-1,4 mg

Młodzież:1,4-2,2mg

Dorośli:2,0-2,9 mg

B12 - cyjanokobalanina

Utrzymuje sprawność układu nerwowego, poprawia koncentrację, poprawia odporność, zapobiega anemii, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek

Wątroba wołowa, cielęcina, tuńczyk, kurczęta, żółtka, ser żółty

Niemowlęta:0,3-0,5 mg

Dzieci:0,7-1,4mg

Młodzież:2,0 mg

Dorośli:2,0-2,7 mg

B9 – kwas foliowy

Jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek,

niezbędny do prawidłowego przyswajania cukru, aminokwasów, szczególnie glicyny i metioniny

niezbędny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi,

zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu

ma wpływ na wagę i rozwój noworodków

Soja, szparagi, szpinak, bób, brukselka, brokuły, groszek zielony, kalafior, pomrocze, drożdże piekarskie, wątroba kurczęcia, wołowa, cielęca, drób, ziarno pszenicy, żyta, jaja, ser

Niemowlęta: 25-50 uq

Dzieci:55-85uq

Młodzież:170- 185 uq

Dorośli:260-530uq

B3 – niacyna, witamina PP

Obniża zawartość cholesterolu we krwi, zalecana w diecie przeciwmiażdżycowej, jest pomocna w leczeniu depresji, wpływa korzystnie na skórę, wpływa na prawidłową funkcję nerwów, łagodzi objawy schizofrenii

Świeże drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęcina, mięso drobiowe, grzyby, ziemniaki

Niemowlęta:6-9 mg

Dzieci:9-15 mg

Młodzież: 16-22 mg

Dorośli:17-23 mg

 

 

 

 

B5 – kwas pantotenowy

Niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych, bierze udział w budowie komórek, w przemianie białek i tłuszczów, konieczna do wytwarzania przeciwciał, poprawia wygląd włosów, skóry, opóźnia procesy starzenia się komórek

Drożdże, orzechy ziemne, grzyby, wątroba cielęca, jajko, otręby pszenne, pomarańcze, truskawki, grejpfruty, brukselka

Niemowlęta:1,7-1,8 mg

Dzieci:2-4 mg

Młodzież:5 mg

Dorośli 5-7 mg

Witamina H - biotyna

Łagodzi bóle mięśniowe, stany depresji, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, leczy stany zapalne skóry

Otręby pszenne, sorgo, płatki owsiane, jęczmień, pszenica, ryż, mleko, sery, wątroba wołowa, drób, orzechy włoskie, orzechy ziemne, soja, kalafior, soczewica, szpinak, drożdże, melasa, jaja, banany, arbuzy, grejpfruty, jabłka

Niemowlęta:5-5uq

Dzieci:8-20uq

Młodzież:25uq

Dorośli 30-35uq

 

Witaminy z grupy B, to witaminy o dużym znaczeniu zdrowotnym.

Niekorzystny dla zdrowia jest niedobór folianów – witaminy B9. Sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca dysfunkcjom umysłowym. U kobiet ciężarnych niedobór folianów jest szczególnie niebezpieczny z uwagi na jego związek z występowaniem  wad rozwojowych u noworodków, zwłaszcza cewy nerwowej.