Witamina K

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Zmniejsza krwotoki  i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.

występuje w zielonych częściach roślin warzywnych, żółtkach jaj , jogurcie, oleju sojowym i tranie. Jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym człowieka.

Zaleca się dzienną dawkę dla dorosłych w ilości 65-85uq i należy ją zwiększyć przy uporczywych krwawieniach. Dla dzieci i młodzieży norma zalecana wynosi 1 uq/kg m.c.

U niemowląt i dzieci w pierwszych dniach życia i wcześniaków witamina K nie jest syntetyzowana, gdyż ich przewód pokarmowy nie ma jeszcze bakterii ją wytwarzających i wszystkim niemowlętom zaleca się podawanie profilaktycznie  tej witaminy w dawce 10 uq/24 h.

Niedobory tej witaminy mogą wystąpić:

  • przy zaburzeniach odżywiania
  • przy zaburzeniach wchłaniania tłuszczów,
  • w chorobach wątroby
  • po resekcji jelita
  • po rozległych oparzeniach,
  • na skutek złego wchłaniania witaminy K przy ogólnym upośledzeniu wchłaniania w takich stanach chorobowych jak celiakia, włóknienie torbielowate trzustki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, niedrożności dróg żółciowych

Witamina K magazynowana jest głównie w wątrobie, nadnerczach, płucach, tkance kostnej i nerkach