Witamina E (tokoferol)

Dlaczego warto pamiętać o witaminie E?
Działanie witaminy E polega głównie na jej właściwościach antyoksydacyjnych. Witamina ta chroni ustrój przed nagromadzeniem się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników, zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych, zwiększa odporność krwinek czerwonych na hemolizę. Dzięki tym właściwościom chroni ustrój przed powstawaniem chorób degeneracyjnych.
Niedobór lub brak witaminy E uniemożliwia jej ochronne działanie przed nowotworami.
W miarę starzenia się dochodzi na narastania chorób degeneracyjnych, szczególnie miażdżycy i nowotworów. Zmniejsza się odporność na różne choroby. Dlatego w pożywieniu ludzi starszych powinno zwiększać się zawartość tokoferoli , a zwłaszcza witaminy E.
Stany niedoboru witaminy E mogą występować u wcześniaków, ponieważ witamina E przechodzi przez łożysko do płodu w ostatnim trymestrze ciąży.
Niedobór może występować także u osób mających zespół złego wchłaniania, spowodowany żółtaczką zastoinową, przewlekłym zapaleniem trzustki.
U wcześniaków niedobór witaminy E jest przyczyną niedokrwistości hemolitycznej i zwyrodnienia rdzeniowo-mózgowego, u dorosłych zaś obwodowej neuropatii, ataksji, oczopląsu i osłabienia mięśni.
W jakich produktach znajdziemy witaminę E?
olej z zarodków pszennych, olej słonecznikowy, kiełki pszenicy, ziarna zbóż, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, soja, olej lniany, słonecznikowy, pestki słonecznika, żółtka jaj kurzych, orzechy laskowe
Ostatnie odpowiedzi
2 lata 24 tygodnie temu
2 lata 33 tygodnie temu
2 lata 41 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
3 lata 35 tygodni temu
3 lata 40 tygodni temu
3 lata 45 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu