wiśnia i czereśnia

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 
Przeciwbólowa wisienka
 
Czy wiecie że… wiśnia to naturalny środek łagodzący dolegliwości bólowe? Na uniwersytecie w Michigan zidentyfikowano występujące w tych owocach dwa pigmenty, które blokują  enzym COX-2, odpowiedzialny za odczuwanie bólu.
Dlaczego warto jeść wiśnie i czereśnie.
Owoce te zawierają witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, a także błonnik i minerały: wapń, żelazo, potas. Są przy tym ważnym źródłem związków fitochemicznych. Beta-sitosterol, sterol roślinny, którego obecność wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi oraz antocyjaniny nadają owocom czerwony kolor, mogą zmniejszać stany zapalne i dolegliwości bólowe.
 
Kwercytyna może zapobiegać chorobom serca. Amigdalina hamuje prawdopodobnie rozwój guzów oraz zmniejsza ich rozmiary. Kwas elagowy może wspomagać  zwalczanie infekcji bakteryjnych oraz działać przeciwnowotworowo. Alkoho berylowy to przeciwutleniacz, który być może wykazuje działanie przeciwrakowe. Wiśnie zawierają więcej związków fenolowych niż czereśnie, są przy tym naturalnym źródłem dysmutazy ponadtlenkowej, zwalczającej wolne rodniki.
 
Dawniej wiśnie były stosowane w leczeniu próchnicy zębów, zapobieganiu żylakom oraz łagodzeniu bólom głowy. Wiśnie i czereśnie mają działanie przeczyszczające więc mogą być pomocne przy zatwardzeniu.
Nowotwory: Wyniki badań nad wiśniami dowodzą, że zawierają one substancje, które znacząco hamują powstawanie heterocyklicznych amin aromatycznych – związków rakotwórczych tworzących się podczas nadmiernego przypiekania mięsa. Badania prowadzone na myszach potwierdzają fakt, iż antocyjany i związki fitochemiczne obecne w wiśniach hamują rozwój  komórek raka okrężnicy.
Ból głowy według naukowców  z uniwersytetu stanowego w Michigan zjadanie około 20 wiśni dziennie może zmniejszyć natężenie bólu głowy.
 
Bóle mięśni wywołane wysiłkiem fizycznym:  Mężczyźni, którzy po podnoszeniu ciężarków wypijali  sok z wiśni, mniej narzekali na bóle mięsni oraz utratę sił (badania dotyczyły tylko mężczyzn, co nie znaczy, że picie soku przez kobiety może również okazać się korzystne).
Zdrowe serce:  Badanie wykazały, ze zjadanie czereśni odmiany Bing zmniejsza poziom niektórych markerów zawału serca.
Cukrzyca: Antocyjany zawarte w wiśniach zwiększają produkcję insuliny w komórkach trzustkowych aż o 50%.
Sen: Wiśnie odmiany Montmorency stanowią bogate źródło melatoniny, która jest odpowiedzialna za prawidłowy sen.
 
 
Źródło:
D. Grotto ; "101 produktów dla zdrowia i życia"