Truskawkowy sezon

Opublikowany w kategorii:

W 100g truskawek znajduje się 60mg wit C, 100mg wit B2, 30mg wit B1, wit B3 i pewne niewielkie ilości wit A.
Truskawka zawiera sporo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, nieco miedzi, siarki i innych pierwiastków. Jest zasadotwórcza. Zawiera 90% wody i około 38 kalorii w 100g.
Te znakomite owoce są doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej do produkcji kolagenu – czyli białka, które pomaga utrzymać właściwą strukturę skóry. Witamina C pomaga przy gojeniu się ran i chroni przed zapaleniem dziąseł. Truskawki zawierają również kwas elagowy – polifenol o silnych właściwościach antynowotworowych.
Ponadto truskawki mają właściwości antybakteryjne, wzmacniają organizm, oczyszczająco, regulują pracę wątroby oraz wydzielanie żółci. A zawarte w nich składniki mineralne działają odkwaszająco i wzmacniająco na organizm. Dzięki solom organicznym poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i mają korzystny wpływ na poprawę flory bakteryjnej jelit.
Oprócz zdrowotnych właściwości truskawki mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, a także można je wykorzystać w kosmetyce.
Polecam orzeźwiający koktajl truskawkowy:
2 garści truskawek
1/2 szklanka maślanki
1łyżkka cukru lub miodu
Całość zmiksować i rozlać do szklanki
Źródło:
Tabele składu wartości odżywczej
Źródło:
Tabele składu wartości odżywczej
Dobre, bo polskie
Warto poczekać jeszcze trochę na prawdziwe polskie truskawki. Nie jedzmy chemii! Pozdrawiam :)
Polecam !
Truskawki to naturalna odporność - szkoda, że w Polsce w stanie zjadliwym dostępne są tylko w czerwcu i do połowy lipca. Warto jednak czekać tego okresu i jeść ile się da - naturalne przeczyszczenie, wzmocnienie układu krwionośnego, czego chcieć więcej od owoców :) ?
Truskawka
Uwielbiam te owoce, szkoda że one są tak krótko