zaparcia

Dieta przy zaparciach
Ela, pt., 05/10/2012 - 14:37Opublikowany w kategorii:

Jedną z przyczyn zaparć jest nieprawidłowa dieta i tym się dzisiaj zajmiemy.
Im wyższy stopień cywilizacji społeczeństwa, tym mniej bogatoresztkowa jest dieta. Kalorii przybywa w pożywieniu, a spada ilość błonnika, który jak wszyscy wiedzą jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit.
Najczęściej zaparcia wynikają ze spożycia zbyt dużej ilości cukru (słodycze, ciastka itp.), artykułów spożywczych zawierających dużo białej mąki. Powodują one odkładanie się tłuszczu i rozleniwiają jelita.
W zaparciach bardzo ważne jest aby spożywać produkty bogate w błonnik. Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, siemię lniane, suszone śliwki.

Ostatnie odpowiedzi
2 lata 24 tygodnie temu
2 lata 33 tygodnie temu
2 lata 41 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
3 lata 35 tygodni temu
3 lata 39 tygodni temu
3 lata 45 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu