witminy

Portret użytkownika Ela

Bo od kaszy człowiek zdrów


       

           

….. tak gadała kiedyś moja babcia.

„ Dziś na obiad mamy kaszę” - taka informacja nie wiele osób cieszy, a przecież kasza to samo zdrowie, a poza tym można przyrządzić ją naprawdę znakomicie i na wiele sposobów np. z mięsem, zrazy z kaszy gryczanej i grzybów, pierogi z kaszą, kasza z warzywami, zupą, desery z kaszy itp.
Kasza jest doskonałym elementem zdrowego odżywiania. W Polsce najbardziej popularna jest kasza gryczana i jęczmienna. Obie są źródłem  cennych składników odżywczych i mineralnych.

Gryczana ma mnóstwo magnezu, potasu i cynku oraz białko o wysokiej wartości odżywczej (tzn. dostarcza organizmowi niezbędne aminokwasy). Kasza jęczmienna zawiera związki (β-glukany), które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Natomiast kasza jaglana, jako jedyna spośród zbóż nie zakwasza naszego organizmu.

Kasza produkowana jest z ziaren zbóż, które najpierw są oczyszczone pozbawione zewnętrznych osłonek nasiennych, a potem w zależności od rodzaju – polerowane, łamane, prażone, mielone. Im kasza mniej oczyszczona i rozdrobniona, tym bogatsza w składniki odżywcze.

Subskrybuje zawartość