witaminy grupy B

Zielone złoto
Ela, pon., 25/04/2016 - 18:11

Żelazo
Ela, ndz., 10/04/2011 - 18:40

Witaminy grupy B
Ela, wt., 15/03/2011 - 17:24
Witaminy grupy B
Wspólna ich cechą jest dobra rozpuszczalność.
Witaminy grupy B |
|||
|
Funkcje |
Źródła w żywności |
zapotrzebowanie |
jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i stanu mięśni, poprawia sprawność umysłową i wspomaga proces wzrostu, pomaga przekształcać węglowodany i tłuszcze w energię
|
świeże drożdże, mięso wieprzowe, soja, kasze, mleko w proszku, zielony groszek, świeża fasola, drób, płatki owsiane, jaja
|
Niemowlęta:0,5 -0,6 mg Dzieci: 0,7-1,0 Dorośli: 1,7-2,0 mg
|
|
B2 - ryboflawina |
Niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych organizmów, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, np. trądziku, pobudza wzrost włosów, niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, potrzebna do wzrostu czerwonych krwinek |
Drożdże, mleko w proszku, makrela, grzyby, ser żółty, jaja, cielęcina, strączkowe suche, brokuły, wołowina, mleko, płatki owsiane, kasze |
Niemowlęta: 0,6-0,7mg Dzieci:0,8-1,2 mg Dorośli:1,4-2,4 |
B6 - pirodyksyna |
Bierze udział w syntezie i regulacji ponad 60 białek w organizmie, głównie związanych z działaniem układu nerwowego, jest składnikiem procesu produkcji czerwonych ciałek krwi, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, ułatwi i przyspiesza wchłanianie magnezu, obniża poziom tłuszczów we krwi, przeciwdziała miażdżycy |
Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, ryby, papryka, Bruksela, strączkowe, papryka, Bruksela, marchew , szpinak |
Niemowlęta:0,4-0,6 mg Dzieci:1,0-1,4 mg Młodzież:1,4-2,2mg Dorośli:2,0-2,9 mg |
|
Utrzymuje sprawność układu nerwowego, poprawia koncentrację, poprawia odporność, zapobiega anemii, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek |
Wątroba wołowa, cielęcina, tuńczyk, kurczęta, żółtka, ser żółty |
Niemowlęta:0,3-0,5 mg Dzieci:0,7-1,4mg Młodzież:2,0 mg Dorośli:2,0-2,7 mg |
|
Jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek, niezbędny do prawidłowego przyswajania cukru, aminokwasów, szczególnie glicyny i metioniny niezbędny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi, zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu ma wpływ na wagę i rozwój noworodków |
Soja, szparagi, szpinak, bób, brukselka, brokuły, groszek zielony, kalafior, pomrocze, drożdże piekarskie, wątroba kurczęcia, wołowa, cielęca, drób, ziarno pszenicy, żyta, jaja, ser |
Niemowlęta: 25-50 uq Dzieci:55-85uq Młodzież:170- 185 uq Dorośli:260-530uq |
|
Obniża zawartość cholesterolu we krwi, zalecana w diecie przeciwmiażdżycowej, jest pomocna w leczeniu depresji, wpływa korzystnie na skórę, wpływa na prawidłową funkcję nerwów, łagodzi objawy schizofrenii |
Świeże drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęcina, mięso drobiowe, grzyby, ziemniaki |
Niemowlęta:6-9 mg Dzieci:9-15 mg Młodzież: 16-22 mg Dorośli:17-23 mg |
B5 – kwas pantotenowy |
Niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych, bierze udział w budowie komórek, w przemianie białek i tłuszczów, konieczna do wytwarzania przeciwciał, poprawia wygląd włosów, skóry, opóźnia procesy starzenia się komórek |
Drożdże, orzechy ziemne, grzyby, wątroba cielęca, jajko, otręby pszenne, pomarańcze, truskawki, grejpfruty, brukselka |
Niemowlęta:1,7-1,8 mg Dzieci:2-4 mg Młodzież:5 mg Dorośli 5-7 mg |
|
Łagodzi bóle mięśniowe, stany depresji, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, leczy stany zapalne skóry |
Otręby pszenne, sorgo, płatki owsiane, jęczmień, pszenica, ryż, mleko, sery, wątroba wołowa, drób, orzechy włoskie, orzechy ziemne, soja, kalafior, soczewica, szpinak, drożdże, melasa, jaja, banany, arbuzy, grejpfruty, jabłka |
Niemowlęta:5-5uq Dzieci:8-20uq Młodzież:25uq Dorośli 30-35uq |
Witaminy z grupy B, to witaminy o dużym znaczeniu zdrowotnym.
Niekorzystny dla zdrowia jest niedobór folianów – witaminy B9. Sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca dysfunkcjom umysłowym. U kobiet ciężarnych niedobór folianów jest szczególnie niebezpieczny z uwagi na jego związek z występowaniem wad rozwojowych u noworodków, zwłaszcza cewy nerwowej.

Zalecenia dietetyczne dla kobiet cierpiących na migrenę w czasie miesiączki
Ela, wt., 08/02/2011 - 17:18
Pośród różnych rodzajów bólów głowy najgorsza i najbardziej uciążliwa jest migrena. U wielu kobiet okresowe wahania stężenia hormonów wyzwalają migreny tuż przed miesiączką i w trakcie jaj trwania.
Można jednak zmniejszyć dolegliwości migreny, stosując następujące preparaty witaminowe i mineralne.
Zażywaj 200 – 400 mg witaminy B2 dziennie. Odgrywa ona jedną z głównych ról w przebiegu reakcji energetycznych w mózgu, zwiększając jego zdolność do eliminowania bólu migrenowego.
Zażywaj witaminę B6 50 mg dziennie na tydzień przed spodziewana miesiączką. Witamina B6 stymuluje produkcję serotoniny – substancji, która powoduje zwężenie się naczyń krwionośnych, przez co zmniejsza się ból migrenowy (uważaj jednak na przedawkowanie!)
Zażywaj 400 j.m. witaminy E dziennie. Stabilizuje ona stężenie estrogenu w organizmie. Oprócz tego ma cenne właściwości przeciwutleniające.

Żywienie w miażdżycy
Ela, śr., 27/10/2010 - 22:22
Zacznijmy od wytłumaczenia sobie co to jest właściwie miażdżyca.
Miażdżyca jest obecnie największym problemem zdrowotnym krajów ekonomicznie rozwiniętych.
Może dotyczyć wszystkich tętnic lub tylko niektórych. Polega ona na odkładaniu się w wewnętrznej błonie tętnic cholesterolu i jego estrów oraz lipidów. Ściany tętnic stają się grube i sztywne, a złogi rosną, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeśli taka blaszka miażdżycowa pęknie , lub powstanie w niej szczelina , wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina. Jeśli taka skrzeplina się oderwie może doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca.
Skąd się bierze miażdżyca?
- Otóż spożywamy bogato energetyczne pożywienie o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu
- Coraz częściej jesteśmy otyli, mamy poważne zaburzenia gospodarki tłuszczowej i węglowodanowej
- Nadciśnienie tętnicze
- Palimy papierosy
- Mało się ruszamy
- Prowadzimy życie w stresie
- Nadkrzepliwość krwi
- No i czynniki genetyczne
A więc wyjaśniliśmy sobie skąd się bierze miażdżyca

Żywienie kobiet w ciąży
Ela, śr., 06/10/2010 - 18:25 …Liczy się każdy kęs, masz tylko 9 miesięcy aby dać swojemu dziecku najlepszy możliwy start w życiu. Unoszą widelec do ust rozważ, czy to jest najlepszy kęs, jaki mogę dać mojemu dziecku?
Ciąża to bardzo ważny okres w życiu kobiety, a także bardzo ważny okres w rozwoju dziecka, które ma się narodzić. Odpowiednie żywienie kobiety w czasie ciąży oraz w okresie poprzedzającym jest bardzo ważnym czynnikiem. Jeżeli kobieta przed zajściem w ciąże odżywia się prawidłowo to nie ma potrzeby w pierwszych miesiącach ciąży wprowadzać dużych zmian. Ważne jest to aby każda kobieta wiedziała, że od pierwszych tygodni ciąży u dziecka rozwija się tkanka mózgowa i inne ważne tkanki. Dlatego w dziennej racji pokarmowej kobiety nie powinno zabraknąć takich produktów jak mleko, sery białe, chude mięso, ryby, warzywa, owoce, które są źródłem składników budulcowych, a więc białka, wapnia, żelaza oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych do rozwoju organizmu dziecka i odnowy organizmu matki.
Zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze w czasie ciąży spowodowane jest wzrostem płodu, łożyska oraz tkanek matczynych. Wzrasta podstawowa przemiana materii jako następstwo zwiększonej ilości tkanek aktywnych metabolicznie (tkanki płodu, łożysko, tkanki matki), zwiększonego wysiłku fizycznego kobiety ciężarnej. Zmiana nawyków żywieniowych kobiety ciężarnej powinna obejmować nie tylko okres ciąży, ale kilkumiesięczny okres prze planowanym jej początkiem.

Ostatnie odpowiedzi
1 rok 17 tygodni temu
1 rok 25 tygodni temu
1 rok 34 tygodnie temu
1 rok 42 tygodnie temu
1 rok 42 tygodnie temu
2 lata 28 tygodni temu
2 lata 32 tygodnie temu
2 lata 37 tygodni temu
3 lata 20 tygodni temu
3 lata 21 tygodni temu