witamina k

Portret użytkownika Ela

Pokarm dla kości


 

 
 W profilaktyce i leczeniu osteoporozy ważną role odgrywa właściwie dobrany jadłospis. Musi zawierać produkty, które dostarczają składniki odżywcze decydujące o dobrym stanie kości. Do składników tych należą wapń, witamina D oraz K
Wapń to podstawowy budulec kości. Nadaje im twardość i wytrzymałość. Podstawowym źródłem wapnia dla człowieka są produkty mleczne. Najwięcej tego pierwiastka zawierają: sery podpuszczkowe i topione, jednak wysoka zawartość tłuszczu znacząco ogranicza ich spożycie. Dużo mniej wapnia znajduje się w serach twarogowych, a podobne ilości zawierają mleko i napoje mleczne. Należy wspomnieć, że sery kozie zawierają najwięcej wapnia ze wszystkich wyrobów mlecznych.
 
Portret użytkownika Ela

Witamina K

Opublikowany w kategorii:

 Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Zmniejsza krwotoki  i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.

występuje w zielonych częściach roślin warzywnych, żółtkach jaj , jogurcie, oleju sojowym i tranie. Jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym człowieka.

Zaleca się dzienną dawkę dla dorosłych w ilości 65-85uq i należy ją zwiększyć przy uporczywych krwawieniach. Dla dzieci i młodzieży norma zalecana wynosi 1 uq/kg m.c.

U niemowląt i dzieci w pierwszych dniach życia i wcześniaków witamina K nie jest syntetyzowana, gdyż ich przewód pokarmowy nie ma jeszcze bakterii ją wytwarzających i wszystkim niemowlętom zaleca się podawanie profilaktycznie  tej witaminy w dawce 10 uq/24 h.

Subskrybuje zawartość