witamina k

Pokarm dla kości
Ela, pon., 14/11/2011 - 20:34


Witamina K
Ela, ndz., 30/01/2011 - 23:21
Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Zmniejsza krwotoki i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.
występuje w zielonych częściach roślin warzywnych, żółtkach jaj , jogurcie, oleju sojowym i tranie. Jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym człowieka.
Zaleca się dzienną dawkę dla dorosłych w ilości 65-85uq i należy ją zwiększyć przy uporczywych krwawieniach. Dla dzieci i młodzieży norma zalecana wynosi 1 uq/kg m.c.
U niemowląt i dzieci w pierwszych dniach życia i wcześniaków witamina K nie jest syntetyzowana, gdyż ich przewód pokarmowy nie ma jeszcze bakterii ją wytwarzających i wszystkim niemowlętom zaleca się podawanie profilaktycznie tej witaminy w dawce 10 uq/24 h.

Ostatnie odpowiedzi
2 lata 24 tygodnie temu
2 lata 32 tygodnie temu
2 lata 41 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
3 lata 35 tygodni temu
3 lata 39 tygodni temu
3 lata 44 tygodnie temu
4 lata 27 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu