witamina a

Portret użytkownika Ela

Orzechy

Opublikowany w kategorii:

Czy wiecie, że... orzechy zawierają znaczne ilości melatoniny, hormonu, który chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym i wspomaga prawidłowy sen?
 
Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?
 
Portret użytkownika Ela

Wzmacniający wiosenny mus


 
A po lutym marzec spieszy, koniec zimy wszystkich cieszy. 
 
Bóle głowy, znużenie, osłabienie, złe samopoczucie dopadają nas wiosną, gdy świat budzi się do życia. Najczęściej objawy te są oznaką pozimowego zmęczenia.
Przestawienie się z okresu zimowego na wiosenny, na inne temperatury, stanowi poważny wysiłek dla organizmu. Musimy pobudzić wytwarzanie składników układu obronnego, dlatego warto zasilić swój organizm dawką dobroczynnych witamin i minerałów.
Rewelacyjnym uzupełnieniem diety jest mus marchwiowo-jabłkowy z pomarańczą i imbirem.
 
 
Portret użytkownika Ela

Tłuszcz twój przyjaciel


 

 
Tłuszcz zazwyczaj kojarzy nam się z chorobami serca, otyłością, nowotworami. Większość osób odchudzających się eliminuje go z diety, jednak jest to niewłaściwe podejście do sprawy.
Wiele badań już wykazało, w diecie odchudzającej niezbędny jest tłuszcz, ale ten zdrowy.
Tłuszcz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wchłanianie witaminy A, D, E, K. Jednak osoby dbające o wagę powinny sprawdzać, jaki produkt zawiera ile tłuszczu, gdyż łatwo jest go przedawkować.
 
Portret użytkownika Ela

Pomarańcza

Opublikowany w kategorii:

Czy wiesz, że pomarańcze zawierają dużo witaminy C i maja niewiele kalorii, co czyni z nich doskonałą przekąskę....

Pomarańcze zawierają również przeciwutleniacze oraz minerały tj. wapń i potas.
Te owoce korzystnie wpływają na stan zdrowia oraz wspomagaja eliminację toksyn. Pomarańcze najlepiej jeść na surowo, a sok z tych owoców najlepiej rozcieńczać z wodą.
 
Portret użytkownika Ela

Dieta wzmacniająca odporność

Opublikowany w kategorii:

 

Dieta wzmacniająca układ odpornościowy nie różni się specjalnie od diety ogólnie przyjętej za prawidłową. W czasie zakażenia układ odpornościowy intensywnie produkuje komórki , więc niezbędne jest dostarczenie mu odpowideniej ilości białka, należy jednak pamiętać, ze zbyt duża ilość białka mooże osłabić odporność, gdyż prawdopodobnie powoduje zużycie witaminy B6. Dieta bogata w tłuszcze nasycone i uwodornione również ma działanie osłabiające i dodatkowo może prowadzić do zatkania naczyń chłonnych. 
Natomiast korzystny wpływ na nasze zdrowie mają kwasy tłuszczowe zawarte w olejach tłoczinych na zimno. Optymalna dieta dla utrzymania  sprawności układu odpornościowego powinna obejmować  odpowiednio dobraną zaartość białka, tłuszcze roślinne uzyskiwane
z orzechów i nasion oraz dużo świerzych owoców i warzyw bogatych w składniki mineralne
i witaminy. Podczas infekcji wirusowej najlepiej unikać mięsa, nabiału, jajek, słodyczy.
 

Portret użytkownika Ela

Pokarmy, które chronią serce

Opublikowany w kategorii:

Pokarmy bogate w antyoksydanty.

Spośród witamin A, C i E to witamina E najlepiej chroni serce, jest obecnie stosowana w kardiologii.

Obfitują w nią olej słonecznikowy i rzepakowy, kakao czy szpinak.

Portret użytkownika Ela

Zdrowe tłuszcze


W reklamach tłuszcze tj. margaryna przedstawiane są jako zdrowe? Ale czy rzeczywiście? Co tak właściwie wiemy o nich?, czym jest rafinacja i jakie to ma dla nas konsekwencje zdrowotne?

Dla człowieka najzdrowsze są tłuszcze nienasycone. Organizm niestety nie jest w stanie ich wytwarzać, dlatego musimy dostarczać ich z pożywieniem. Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe są nietrwałe oraz wrażliwe na światło i temperaturę. Wszelkie smażenie, pieczenie powoduje zmianę w ich budowie, powstają tzw. Wiązania TRANS, które są szkodliwe dla organizmu.
 
W sprzedaży oferuje się klientom oleje rafinowane czyli takie, które są poddawane wysokim temperaturom,  mają długą datę ważności i są pozbawione wszelkich witamin.
 
 
Portret użytkownika Ela

Jak być piękną na wiosnę


Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia. Wszystko zakwita, dni stają się dłuższe, robi się cieplej. Każdy z nas stawia sobie na pewno jakieś wymagania jeśli chodzi o zdrowy tryb życia. Jedni chcą zgubić kilka kilogramów po długiej zimie, inni poprawić kondycję, jeszcze inni zadbać o piękną skórę, stać się bardziej atrakcyjni.

Piękna pogoda sprzyja naszej urodzie. Po pierwsze aż chce nam się żyć, cokolwiek robić, mamy więcej energii.

Chcąc zachwycić swoim wyglądem nie tylko należy używać odpowiednich kosmetyków, ale możesz również skomponować swój jadłospis tak, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witamin i składników mineralnych, które odżywią i wzmocnią skórę od wewnątrz.

 

Witamina B6

Rozbija tkankę tłuszczową

Odgrywa bardzo duża role w metabolizmie  tłuszczów i białek. Dlatego jest niezbędna przy odchudzaniu.

Dużo witaminy B6 występuje w: drożdżach, kiełkach pszenicy, kukurydzy, otrębach, wątrobie, kapuście, rybach, marchwi, owocach.

Na co dzień powinny pamiętać o niej wszystkie osoby dbające o linię

Mangan

Usprawnia przemianę materii.

Mangan jest bardzo ważnym składnikiem i aktywatorem enzymów trawiennych. Usprawnia proces przemiany materii i oczyszcza organizm z toksyn. Odgrywa ważna role zwłaszcza w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów.

Najcenniejszymi źródłami manganu są: ziarna zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, szpinak, buraki, jarmuż, borówki, banany, jeżyny

Fosfor

Przyśpiesza spalanie tłuszczu.

Fosfor bierze udział w procesie uzyskiwania oraz przemiany energii. Uwalnia ja z białek, węglowodanów i tłuszczów. Odgrywa ważną role w prawidłowym funkcjonowaniu nerek oraz wydalaniu z organizmu nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii.

Fosfor znajdziemy w następujących produktach: ananasie, grejpfrutach, figi, morelach, rybach, owocach jagodowych, serach żółtych, topionych

Cynk

Wspomaga odnowę naskórka.

Cynk to pierwiastek śladowy, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu  i odbudowie wierzchniej warstwy naskórka. To właśnie dzięki niemu drobne ranki  i skaleczenia goją się szybciej , nie mamy problemów z trądzikiem i tworzeniem się wrzodów. Cynk jest również zaliczany do grupy silnych przeciwutleniaczy. – skutecznie zwalcza działanie wolnych rodników.

 

Cenne źródła cynku to: otręby, orzechy i kiełki pszenicy, cebula, czosnek, nasiona dyni, słonecznika, groch, żółtka jaj, wątroba wołow

Witamina H

Zapobiega kłopotom z cerą.

Jest substancją, która umożliwia zachowanie zdrowego wyglądu, jej brak w organizmie może objawiać się różnymi kłopotami z cerą: skóra na twarzy zbytnio się przetłuszcza i pojawiają się na niej ropne wykwity lub ulega przesuszeniu. Brak witaminy H może spowodować łuszczenie się naskórka na dłoniach, ramionach, rękach i nogach.

Witamina H występuje w kalafiorach, kwaszonej kapuście, grochu, ziarnach pszenicy, drożdżach, wątróbce, żółtkach jaj oraz grzybach

Witamina A

Przywraca skórze gładkość.

Występuje w produktach zwierzęcych jako retinol, a w roślinach jako prowitamina A. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry oraz wrażliwych błon śluzowych. Witamina A zaliczana jest do przeciwutleniaczy. 

Wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie

 

Bogate w witaminę A są warzywa o kolorze pomarańczowym, zielonym, żółtym, wątroba, masło, żółtko jaj, sery, ryby, mleko.

Witamina E

Najwspanialszy eliksir młodości.

Poprawia elastyczność i miękkość naskórka, działa nawilżająco, wpływa na mikrocyrkulację krwi w tkankach, dzięki czemu skóra ma zdrowy koloryt. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie, zwalcza wolne rodniki i zmniejsza blizny pozostające po ranach.

Witaminę E znajdziemy w kiełkach zbóż, warzywach liściastych, olejach roślinnych, grochu, owocach dzikiej róży, otrębach, rybach..

Witamina B1

przeciwdziała łojotokowi.

Dzięki niej paznokcie są zdrowe i mocne.

 Bierze udział w przemianie węglowodanów, gospodarce wodnej, oddychaniu tkankowym, utlenianiu kwasu mlekowego, wchodzi w skład wielu enzymów

Dużo witaminy B1 występuje w: drożdżach, chlebie razowym, kaszach, warzywach liściastych, drobiu, fasoli

Kwas pantotenowy

Pobudza cebulki włosowe.

Występuje prawie we wszystkich pokarmach w formie soli zasadowej. Jest przydatny przy likwidowaniu  schorzeń skóry głowy, również pobudza do pracy  cebulki włosów.

 

Kwas pantotenowy znajdziemy  w otrębach, płatkach owsianych, chlebie razowym, jajach, wątrobie, rybach, drobiu

 

 

Tak w ramach ciekawostek warto wiedzieć, że napar z pokrzywy wzmacnia włosy i paznokcie.

Wpływa również na hemoglobinę dzięki zawartości żelaza, oczyszcza organizm z toksyn.

Ta herbatka ma doskonałe właściwości kosmetyczne. Dzięki zawartości witaminy A, B2, C, E i K oraz manganu, krzemu, potasu,  magnezu i fosforu zapobiega wypadaniu i łamaniu paznokci.

 

W jaki sposób można ją przygotować

2 pełne łyżki stołowe suszonych liści pokrzywy wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem.

Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia

Przecedzamy przez sitko. Taki napar pijemy 2-3 razy dziennie między posiłkami

 

Z kolei napój z dzikiej róży to prawdziwa skarbnica witamin i pierwiastków mineralnych.  Zawiera witaminę C, A, E. Taka herbatka działa bardzo wzmacniająco na organizm.

Sposób przygotowania

Około 6 dag suszonych owoców dzikiej róży zalewamy  litrem przegotowanej wody. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Tuz prze wypiciem napój przecedzamy.

 

Portret użytkownika Ela

Jak zatrzymać miażdżycę


Najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest ta miażdżyca.

Miażdżyca jest schorzeniem rozwijającym się skrycie, a objawy świadczące o nasileniu choroby ujawniają się niespodziewanie zawałem serca.

Miażdżyca to przewlekła choroba dużych i średnich tętnic. Na zewnętrznej powierzchni ścian tętnic powstają blaszki miażdżycowe zbudowane z cholesterolu i odkładającego się w nim wapnia. Ściany stają się grube i sztywne. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeżeli blaszka pęknie lub powstanie w niej szczelina, wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina, która może się oderwać prowadząc do udaru mózgu lub zakrzepicy  tętnic wieńcowych.

U wszystkich ludzi starszych i w średnim wieku można znaleźć ogniska miażdżycowe, ale nie powodują one żadnych dolegliwości, do momentu, gdy zwężenie tętnicy  nie utrudnia przepływu krwi.

 

Portret użytkownika Ela

Witamina A (retinol)

Opublikowany w kategorii:

 Witamina A jest niezbędna do prawidłowych procesów wzrostowych i pełni istotną rolę w rozwoju i różnicowaniu komórek organizmu lubi oraz zwierząt. 

Bierze ona udział w wielu reakcjach pośredniej przemiany materii. Pełni ważną rolę w procesie widzenia, uczestniczy również w procesach biochemicznych, które zachodzą w siatkówce oka.

U dzieci niedobór tej witaminy objawia się przede wszystkim zahamowaniem wzrostu, co jest następstwem zmian w metabolizmie białek.

Witamina A, jak i beta karoten pełnią istotną rolę w ochronie ustroju przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

Subskrybuje zawartość