witamina a

Czekolada z awokado
Ela, pt., 06/04/2018 - 18:24

Orzechy
Ela, śr., 21/09/2016 - 22:32
Wzmacniający wiosenny mus
Ela, wt., 04/03/2014 - 19:10

Tłuszcz twój przyjaciel
Ela, czw., 10/05/2012 - 21:40


Pomarańcza
Ela, śr., 29/02/2012 - 22:48Czy wiesz, że pomarańcze zawierają dużo witaminy C i maja niewiele kalorii, co czyni z nich doskonałą przekąskę....

Dieta wzmacniająca odporność
Ela, wt., 07/02/2012 - 22:41

z orzechów i nasion oraz dużo świerzych owoców i warzyw bogatych w składniki mineralne
i witaminy. Podczas infekcji wirusowej najlepiej unikać mięsa, nabiału, jajek, słodyczy.

Pokarmy, które chronią serce
Ela, wt., 11/10/2011 - 16:47Pokarmy bogate w antyoksydanty.
Spośród witamin A, C i E to witamina E najlepiej chroni serce, jest obecnie stosowana w kardiologii.
Obfitują w nią olej słonecznikowy i rzepakowy, kakao czy szpinak.

Zdrowe tłuszcze
Ela, ndz., 26/06/2011 - 11:29W reklamach tłuszcze tj. margaryna przedstawiane są jako zdrowe? Ale czy rzeczywiście? Co tak właściwie wiemy o nich?, czym jest rafinacja i jakie to ma dla nas konsekwencje zdrowotne?

Jak być piękną na wiosnę
Ela, pon., 28/03/2011 - 00:03Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia. Wszystko zakwita, dni stają się dłuższe, robi się cieplej. Każdy z nas stawia sobie na pewno jakieś wymagania jeśli chodzi o zdrowy tryb życia. Jedni chcą zgubić kilka kilogramów po długiej zimie, inni poprawić kondycję, jeszcze inni zadbać o piękną skórę, stać się bardziej atrakcyjni.
Piękna pogoda sprzyja naszej urodzie. Po pierwsze aż chce nam się żyć, cokolwiek robić, mamy więcej energii.
Chcąc zachwycić swoim wyglądem nie tylko należy używać odpowiednich kosmetyków, ale możesz również skomponować swój jadłospis tak, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witamin i składników mineralnych, które odżywią i wzmocnią skórę od wewnątrz.
Witamina B6 Rozbija tkankę tłuszczową Odgrywa bardzo duża role w metabolizmie tłuszczów i białek. Dlatego jest niezbędna przy odchudzaniu.
Dużo witaminy B6 występuje w: drożdżach, kiełkach pszenicy, kukurydzy, otrębach, wątrobie, kapuście, rybach, marchwi, owocach. Na co dzień powinny pamiętać o niej wszystkie osoby dbające o linię |
Mangan Usprawnia przemianę materii. Mangan jest bardzo ważnym składnikiem i aktywatorem enzymów trawiennych. Usprawnia proces przemiany materii i oczyszcza organizm z toksyn. Odgrywa ważna role zwłaszcza w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów.
Najcenniejszymi źródłami manganu są: ziarna zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, szpinak, buraki, jarmuż, borówki, banany, jeżyny |
Fosfor Przyśpiesza spalanie tłuszczu. Fosfor bierze udział w procesie uzyskiwania oraz przemiany energii. Uwalnia ja z białek, węglowodanów i tłuszczów. Odgrywa ważną role w prawidłowym funkcjonowaniu nerek oraz wydalaniu z organizmu nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii.
Fosfor znajdziemy w następujących produktach: ananasie, grejpfrutach, figi, morelach, rybach, owocach jagodowych, serach żółtych, topionych |
Cynk Wspomaga odnowę naskórka. Cynk to pierwiastek śladowy, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu i odbudowie wierzchniej warstwy naskórka. To właśnie dzięki niemu drobne ranki i skaleczenia goją się szybciej , nie mamy problemów z trądzikiem i tworzeniem się wrzodów. Cynk jest również zaliczany do grupy silnych przeciwutleniaczy. – skutecznie zwalcza działanie wolnych rodników.
Cenne źródła cynku to: otręby, orzechy i kiełki pszenicy, cebula, czosnek, nasiona dyni, słonecznika, groch, żółtka jaj, wątroba wołow |
Witamina H Zapobiega kłopotom z cerą. Jest substancją, która umożliwia zachowanie zdrowego wyglądu, jej brak w organizmie może objawiać się różnymi kłopotami z cerą: skóra na twarzy zbytnio się przetłuszcza i pojawiają się na niej ropne wykwity lub ulega przesuszeniu. Brak witaminy H może spowodować łuszczenie się naskórka na dłoniach, ramionach, rękach i nogach.
Witamina H występuje w kalafiorach, kwaszonej kapuście, grochu, ziarnach pszenicy, drożdżach, wątróbce, żółtkach jaj oraz grzybach |
Witamina A Przywraca skórze gładkość. Występuje w produktach zwierzęcych jako retinol, a w roślinach jako prowitamina A. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry oraz wrażliwych błon śluzowych. Witamina A zaliczana jest do przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie
Bogate w witaminę A są warzywa o kolorze pomarańczowym, zielonym, żółtym, wątroba, masło, żółtko jaj, sery, ryby, mleko. |
Witamina E Najwspanialszy eliksir młodości. Poprawia elastyczność i miękkość naskórka, działa nawilżająco, wpływa na mikrocyrkulację krwi w tkankach, dzięki czemu skóra ma zdrowy koloryt. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie, zwalcza wolne rodniki i zmniejsza blizny pozostające po ranach.
|
Witamina B1 przeciwdziała łojotokowi. Dzięki niej paznokcie są zdrowe i mocne. Bierze udział w przemianie węglowodanów, gospodarce wodnej, oddychaniu tkankowym, utlenianiu kwasu mlekowego, wchodzi w skład wielu enzymów
|
Kwas pantotenowy Pobudza cebulki włosowe. Występuje prawie we wszystkich pokarmach w formie soli zasadowej. Jest przydatny przy likwidowaniu schorzeń skóry głowy, również pobudza do pracy cebulki włosów.
Kwas pantotenowy znajdziemy w otrębach, płatkach owsianych, chlebie razowym, jajach, wątrobie, rybach, drobiu |
Tak w ramach ciekawostek warto wiedzieć, że napar z pokrzywy wzmacnia włosy i paznokcie.
Wpływa również na hemoglobinę dzięki zawartości żelaza, oczyszcza organizm z toksyn.
Ta herbatka ma doskonałe właściwości kosmetyczne. Dzięki zawartości witaminy A, B2, C, E i K oraz manganu, krzemu, potasu, magnezu i fosforu zapobiega wypadaniu i łamaniu paznokci.
W jaki sposób można ją przygotować
2 pełne łyżki stołowe suszonych liści pokrzywy wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem.
Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia
Przecedzamy przez sitko. Taki napar pijemy 2-3 razy dziennie między posiłkami
Z kolei napój z dzikiej róży to prawdziwa skarbnica witamin i pierwiastków mineralnych. Zawiera witaminę C, A, E. Taka herbatka działa bardzo wzmacniająco na organizm.
Sposób przygotowania
Około 6 dag suszonych owoców dzikiej róży zalewamy litrem przegotowanej wody. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Tuz prze wypiciem napój przecedzamy.

Jak zatrzymać miażdżycę
Ela, ndz., 23/01/2011 - 23:48Najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest ta miażdżyca.
Miażdżyca jest schorzeniem rozwijającym się skrycie, a objawy świadczące o nasileniu choroby ujawniają się niespodziewanie zawałem serca.
Miażdżyca to przewlekła choroba dużych i średnich tętnic. Na zewnętrznej powierzchni ścian tętnic powstają blaszki miażdżycowe zbudowane z cholesterolu i odkładającego się w nim wapnia. Ściany stają się grube i sztywne. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeżeli blaszka pęknie lub powstanie w niej szczelina, wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina, która może się oderwać prowadząc do udaru mózgu lub zakrzepicy tętnic wieńcowych.
U wszystkich ludzi starszych i w średnim wieku można znaleźć ogniska miażdżycowe, ale nie powodują one żadnych dolegliwości, do momentu, gdy zwężenie tętnicy nie utrudnia przepływu krwi.

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 41 tygodni temu
3 lata 50 tygodni temu
4 lata 6 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
5 lat 4 dni temu
5 lat 4 tygodnie temu
5 lat 10 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu