warzywa

Jak kupować warzywa i owoce
Ela, ndz., 20/11/2016 - 22:06Opublikowany w kategorii:
Jak zminimalizować straty składników odżywczych

- Dokładnie myjemy je przed obraniem
Obieramy bardzo cienko, pamiętając, że tuż pod skórką jest najwięcej witamin i innych składników odżywczych (o ile warzywa pochodzą z własnych grządek bądź z upraw ekologicznych)
- Po obraniu płuczmy szybko i krótko.
- Nie przetrzymujmy zbyt długo w wodzie, a jeśli to konieczne, wodę w której się moczyy, wykorzystajmy do ich ugotowania
- Rozdrobnionych warzyw nie płuczmy i nie przechowujmy, wkładajmy je bezpośrednio do potrawy, którą gotujemy.

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 41 tygodni temu
3 lata 50 tygodni temu
4 lata 6 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
5 lat 4 dni temu
5 lat 4 tygodnie temu
5 lat 10 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu