wątroba

Portret użytkownika Ela

Oczyść wątrobę i schudnij


 

Ważne uwagi dla osób pragnących schudnąć lub kontrolujących swoją masę ciała
 
 
Wątroba jest głównym narządem w organizmie spalającym tłuszcz. Wątroba potrafi również usunąć przy udziale żółci nadmiar tłuszczu do jelita cienkiego. Jeżeli w pożywieniu jest dostatecznie dużo błonnika pokarmowego, niepotrzebny tłuszcz zostanie wydalony z organizmu w normalnym procesie wydalania przez jelito grube.
Nasza wątroba to bardzo niezwykły narząd, który umożliwia kontrolowanie masy ciała, ponieważ zarówno spala tłuszcz oraz potrafi usunąć jego nadmiar z organizmu.
Jeżeli w naszej diecie brakuje błonnika pokarmowego, to różne toksyny oraz cholesterol, który został przez wątrobę wydalony, ponownie trafiają do wątroby.
Spożywanie pokarmów o wysokiej wartości błonnika pokarmowego zmniejsza ilość tłuszczu i toksyn krążących między wątrobą a jelitem. Jest to szczególne ważne dla ludzi z nadwagą i wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.
Dobrym źródłem  błonnika w diecie są warzywa, owoce,  nasiona, otręby ryżowe lub pszenne, łuski  nasion babki płesznika oraz musli domowej roboty.
Jeżeli wątroba jest zanieczyszczona przez toksyny, jej zdolność do usuwania małych cząstek tłuszczu obecnych we krwi jest zmniejszona. Taki stan powoduje odkładanie tłuszczu na ścianach naczyń krwionośnych.
Z czasem tłuszcz ten może odkładać się w innych częściach ciała, narządach oraz jako złogi pod skórą. W ten sposób powstaje cellulit na pośladkach, udach, ramionach, brzuchu.
Jeśli wątroba funkcjonuje nieprawidłowo, to nie wytwarza dostatecznie odpowiedniej ilości dobrego cholesterolu HDL, który usuwa niezdrowy cholesterol LDL ze ścianek naczyń krwionośnych. Prawidłowo funkcjonująca wątroba konieczna jest do tego, by stężenie cholesterolu było właściwe.
Niewłaściwe funkcjonowanie wątroby zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, podwyższonego ciśnienia krwi, zawału serca i udaru mózgu.
Jeśli wątroba nie przetwarza tłuszczu w sposób prawidłowy, to pojawia się tendencja do wzrostu masy ciała, a tkanka tłuszczowa odkłada się przede wszystkim na przedniej środkowej części tułowia, a brzuch zaczyna wystawać.
Jeżeli nie nastąpi poprawa funkcjonowania wątroby, to ciężko będzie pozbyć się tego tłuszczu.
Większość osób, które mają stłuszczoną wątrobę to osoby w średnim wieku. Taka wątroba nie spala już tłuszczu, jest narządem magazynującym go. Osoby ze stłuszczoną wątrobą nigdy nie schudną, jeśli nie poprawią funkcjonowania tego narządu stosując odpowiednią dietę i zażywając dobrego toniku wątrobowego. W zależności od ilości złogów tłuszczowych odłożonych w wątrobie usunięcie nadmiaru tłuszczu może trwać od 3 do 12 miesięcy. Gdy zgromadzony w wątrobie tłuszcz zostanie usunięty, chudnięcie będzie łatwe.
Takie postępowanie jest skuteczne na dłuższą metę i jest najlepszym sposobem odzyskania dobrej figury, wyglądu i zdrowia.
Jedną z najbardziej skutecznych i znanych metod w oczyszczaniu wątroby jest ostropest witalny
Więcej szczegółów na temat naturalnego oczyszczania wątroby znajdziesz tutaj
 
Portret użytkownika Ela

Wspomaganie pracy wątroby


  Ostropest plamistyCzy kiedykolwiek jedząc tłuste, smażone mięso, połykając kolejną tabletkę przeciwbólową czy sięgając po kieliszek alkoholu, zastanawiałeś się, jak czuje się Twoja wątroba? Ten ważny organ, pełni w organizmie całą masę funkcji, o których nawet nie zdajesz sobie sprawy. Czy wiesz, że odpowiada za neutralizację większości toksyn, które docierają do na wraz z pożywieniem, metabolizuje alkohol, produkuje białka, warunkujące prawidłową krzepliwość krwi?  Może warto więc zainteresować się zdrowiem wątroby i wspomóc jej pracę?

Wątroba to jeden z najważniejszych organów człowieka. Nie możemy bez niej żyć. Tymczasem mało kto zadaje sobie jakikolwiek trud, by zadbać o jej prawidłowe funkcjonowanie. Trzeba pamiętać, że organ ten odpowiedzialny jest między innymi za produkcję żółci, koniecznej w procesie trawienia tłuszczy. Żółć magazynowana jest w pęcherzyku, przylegającym do wątroby, który w czasie spożywania posiłku kurczy się, przez co jego wydzielina trafia do jelit i miesza się z pokarmem. Jedzenie tłustych pokarmów wymusza częstsze skurcze pęcherzyka żółciowego, co przy jego chorobach jest zjawiskiem niekorzystnym. Większość osób, mówiąc, że boli je wątroba, w rzeczywistości odczuwa bóle pęcherzyka żółciowego. Dlatego szukając środków wspomagających pracę wątroby, tak naprawdę potrzebują preparatów oddziaływujących właśnie na pęcherzyk. Na szczęście istnieją zioła, które wpływają korzystnie na procesy tworzenia żółci i jej wydzielania. Preparaty ziołowe pobudzają, zwiększają i przyspieszają produkcję jak i wydzielanie żółci. Dodatkowo warto sięgać po substancje, które działają rozkurczająca i przeciwzapalnie. Najczęściej wykorzystywanymi roślinami, wykorzystywanymi w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego są ostropest witalny, karczochy, ziele dziurawca, rdest ptasi, owoc jałowca, mniszek lekarski, bylica boże drzewo i kłącze kurkumy.

Subskrybuje zawartość