spirulina

Portret użytkownika Ela

Chlorella

Opublikowany w kategorii:

 
Chlorella jest kolejną dobrze znaną algą o wysokiej wartości odżywczej porównywalnej ze spiruliną, choć zawiera trochę mniej białka, odrobinę beta-karotenu i ponad dwa razy więcej kwasu nukleinowego i chlorofilu. Cechą ścian komórkowych chlorelli jest to, że wiążą metale ciężkie i pestycydy oraz czynniki rakotwórcze typu PCBs jak również w bezpieczny sposób usuwają je z organizmu. Ściany komórkowe chlorelli zawierają pewną podstrukturę, która zawiera złożone polisacharydy, które pobudzają produkcje interferonu i innych przeciwnowotworowych i stymulujących odporność substancji. Wielu ludzi spożywa chlorellę dla szczególnego składnika odżywczego tzw. „czynnik wzrostu chlorelli” związany ze specyficzną naturą zawartego w chlorelli kwasu nukleinowego. Kwas nukleinowy w ludzkim ciele (RNA/DNA) jest odpowiedzialny za kierowanie odnową, wzrostem i naprawą komórek. . A jak wiadomo, im zdrowsze są nasze komórki, tym dłużej czujemy się młodo i w pełni sił, mamy lepszą pamięć i odpowiednio pracujący układ odpornościowy.
 
Portret użytkownika Ela

Mikroalgi


 
Niektóre algi, szczególnie mikroalga, spirulina, chlorella oraz sinica, zawierają więcej chlorofilu niż jakiekolwiek inne pożywienie, a ilość, ta może się podwoić w zależności od warunków w jakich roślina się rozwija. Mikroalgi mają unikalne właściwości odżywcze. Suszona postać mikroalg jest najpopularniejsza na rynku  i oprócz wysokiej zawartości chlorofilu, jest najbogatszym źródłem białka z pośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych, beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych. Obfitość kwasów nukleinowych  DNA i RNA wspomaga odnowę komórek i opóźnia procesy starzenia. Jednakże zbyt duże ilości tego kwasu są szkodliwe, gdyż przyczyniają się do wzrostu poziomu kwasu moczowego w organizmie. Z kolei kwas moczowy wypłukuje wapń oraz jest przyczyną kamieni nerkowych czy podagry. Tego rodzaju problemy wynikające ze stosowania mikroalg zasadniczo nie występują, ponieważ ich standardowe dawki zawierają bezpieczne ilości kwasów.
 
Subskrybuje zawartość