selen

Portret użytkownika Ela

Orzechy


Czy wiecie, że... orzechy zawierają znaczne ilości melatoniny, hormonu, który chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym i wspomaga prawidłowy sen?
 
Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?
 
Portret użytkownika Ela

Dieta w leczeniu nowotworów

Opublikowany w kategorii:

 

W diecie tej ograniczamy, lub eliminujemy spożycie soli.

Eliminujemy alkohol, gdyż zwiększa ryzyko raka wątroby, trzustki, języka, krtani, przełyku

Czynnikiem kancerogennym może również być cukier i słodycze, ponieważ zwiększają fermentację  beztlenową w jelitach. Ponadto cukier niszczy witaminę B

Unikamy azotanów i azotynów. Dobrze jest pozyskiwać warzywa i owoce ze znanego pochodzenia. Azotyny i azotany używane są do konserwacji serów i wędlin.

 

Portret użytkownika Ela

Ciąża a składniki mineralne


W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki mineralne nie tylko dla potrzeb płodu, ale również dla zabezpieczenia zdrowia matki przed niedokrwistością, próchnicą zębów itp. Składniki mineralne dzielimy na makroelementy i mikroelementy. Do makroelementów zaliczamy: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas, siarkę, chlor. Do mikroelementów zaliczamy: jod, miedź, mangan, cynk, kobalt, molibden, fluor i inne.

Podstawowe składniki mineralne. Wapń, fosfor, magnez stanowią od 0,07 do 2,7 % całkowitej masy ciała w zależności od wieku płodu i noworodka. Są nie tylko podstawowymi składnikami układu kostnego, lecz również występują w płynie pozakomórkowym, w strukturach międzykomórkowych, błonach komórkowych i mięśniach.

Wapń i fosfor  

Wysokie zapotrzebowanie na wapń i fosfor występuje w drugiej połowie ciąży i wynika z  tego, że zaczyna się intensywny rozwój płodu i kształtuje się układ kostny w tym okresie. Wapń i fosfor są głównym minerałem tkanki kostnej. Najwyższe zapotrzebowanie na wapń przypada na  VII, VIII i IX  miesiąc ciąży i dochodzi do dwóch gramów na dobę. Niedobór wapnia powoduje krzywicę. Jeśli kobieta nie uwzględni w swojej diecie odpowiedniej ilości wapnia, już w pierwszych tygodniach ciąży, płód czerpie go z układu kostnego matki, co jest często przyczyną odwapnienia i próchnicy. Nawiązuje tu oczywiście do kobiet, które odżywiają się nieregularnie i ich dieta nie jest dobrze zbilansowana.

Subskrybuje zawartość