prawidłowa dieta

Portret użytkownika Ela

Dieta przy zaparciach

Opublikowany w kategorii:

 

 
Każdy człowiek, który chce być sprawny fizycznie, aktywny, atrakcyjny, szybko myślący musi regularnie dostarczać do organizmu pożywienie. Po zakończeniu procesu trawienia wydalanie niestrawionych resztek pokarmu odbywa się przez jelita. Należy wiedzieć, że jelita będą pracowały optymalnie wtedy, gdy będziemy jeść i pić odpowiednie produkty spożywcze w odpowiednich ilościach.
Jedną z przyczyn zaparć jest nieprawidłowa dieta i tym się dzisiaj zajmiemy.
Im wyższy stopień cywilizacji społeczeństwa, tym mniej bogatoresztkowa jest dieta. Kalorii przybywa w pożywieniu, a spada ilość błonnika, który jak wszyscy wiedzą jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit.
Najczęściej zaparcia wynikają ze spożycia zbyt dużej ilości cukru (słodycze, ciastka itp.), artykułów spożywczych zawierających dużo białej mąki. Powodują one odkładanie się tłuszczu i rozleniwiają jelita.
W zaparciach bardzo ważne jest aby spożywać produkty bogate w błonnik. Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, siemię lniane, suszone śliwki.
 
 
Subskrybuje zawartość