potas

Czekolada z awokado
Ela, pt., 06/04/2018 - 18:24Opublikowany w kategorii:

Czekolada z awokado to zarówno bomba witaminowa jak i słodka przekąska dla dziecka.
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców jakie powinny znaleźć się w naszej diecie. Dlaczego?

wiśnia i czereśnia
Ela, wt., 19/07/2016 - 18:04Opublikowany w kategorii:
Przeciwbólowa wisienka

Dlaczego warto jeść wiśnie i czereśnie.
Owoce te zawierają witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, a także błonnik i minerały: wapń, żelazo, potas. Są przy tym ważnym źródłem związków fitochemicznych. Beta-sitosterol, sterol roślinny, którego obecność wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi oraz antocyjaniny nadają owocom czerwony kolor, mogą zmniejszać stany zapalne i dolegliwości bólowe.

Soczewica
Ela, wt., 27/01/2015 - 15:35Opublikowany w kategorii:

Czy wiesz, że soczewica dzięki dużej zawartości potasu wspomaga leczenie oraz zapobiega nadciśnieniu tętniczemu?

Słodkie szczęście
Ela, pon., 24/10/2011 - 22:35Opublikowany w kategorii:

Wg prawa UE czekolada to wyrób, który ma w sobie nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej czyli miazgi kakaowej albo oddzielnie, proszku i tłuszczu kakaowego.
Wyróżniamy 4 rodzaje czekolad: gorzką, mleczną, białą i z dodatkami.
Gorzka składa się przynajmniej z 60% składników pochodzących z ziaren kakaowca. Gorzka czekolada ma średnio 480 kcal/100g.
Mleczna zawiera przynajmniej 25 % składników ziaren kakaowca, a do tego mleko, proszek mleczny
i wanilia. 100 g takiej czekolady a zawiera około 530 kcal
i wanilia. 100 g takiej czekolady a zawiera około 530 kcal
Biała czekolada nie zawiera kakao, jedynie tłuszcz z kakaowca, ma sporo cukru. W 100 g zawiera ok. 530 kcal.

Jedzmy orzechy na zdrowie
Ela, pon., 03/10/2011 - 23:20Opublikowany w kategorii:

Orzechy są doskonałym źródłem białka oraz witaminy E, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, magnezu, cynku, miedzi i selenu. Nasonadyni i slonecznika zawierają również potas i fosfor. Warto wiedzieć, że wszystkie nasiona i orzechy obfitują w błonnik. Ponadto orzechy zawieraja specyficzne białka bogate w argininę - aminokwas mający znaczenie w profilktce chorób serca. Arginina jest składnikiem enzymu wspomagającego proces rozszerzenia naczyń krwionośnych, w wyniku którego krew swobodniej przepływa. Orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe to bogate źródło argininy.
Jednak pamiętajmy, że w spożyciu orzechów należy zachować umiar ponieważ sa bardzo kaloryczne.
Rozpoczynając każdy posiłek od zjedzenia kilku orzechów, powoduje szybsze uczucie sytości, w związku z czym mniej jemy.
Innym argumentem przemawiającym na korzyść orzechów jest ich działanie obniżające poziom cholesterolu LDL i podwyższający HDL. W badaniach stwierdzono korzystny wpływ na stan serca i tętnic

Koktajle owocowe
Ela, śr., 28/09/2011 - 19:53Opublikowany w kategorii:

Czy wiecie, że koktajle owocowe to świetny dodatek śniadaniowy, szybki i łatwy do przygotowania.
Wkładamy do Blendera banan, wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy jakikolwiek inny owoc w zależności co lubimy, mogą to być truskawki, morele, brzoskwinie, nektarynki, kiwi. Całość miksujemy. I w ten oto prosty sposób otrzymujemy niskokaloryczny, pożywny napój bogaty w witaminę C, potas, karotenoidy. Możemy także zamiast soku wlać kefir czy jogurt. Zapewni to nam dodatkowo porcję wapnia.

Ostatnie odpowiedzi
2 lata 29 tygodni temu
2 lata 37 tygodni temu
2 lata 46 tygodni temu
3 lata 2 tygodnie temu
3 lata 2 tygodnie temu
3 lata 40 tygodni temu
3 lata 44 tygodnie temu
3 lata 49 tygodni temu
4 lata 32 tygodnie temu
4 lata 32 tygodnie temu