pierniki

Pierniczki jaglane
Ela, wt., 16/12/2014 - 23:11
Pierniczki jaglane to świetny pomysł na zdrową przekąskę.
Znakomicie smakują, a ponadto zawierają mnóstwo witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), witaminę E, lecytynę oraz żelazo i miedz, wapń.
Polecam
•Składniki
•50 g miodu np. lipowego, wielokwiatowego
•40 g masła roślinnego
•1 łyżka trzcinowego lub cukru palmowego
•150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
•130 g mąki gryczanej
•1 łyżka przyprawy do piernika
•1 łyżeczka kakao lub karobu
•1 jajko
•1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Kaszę prażę na suchej patelni by pozbawić ją goryczki a potem mielę w młynku na mąkę. Masło roztapiamy. Jeśli miód jest twardy to również go dodajcie. Wszystkie składniki wrzucam do miski. Mieszam, przekładam i wyrabiam. Mieszamy, przekładamy i wyrabiamy. Wycinamy wzory. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 12-13 minut do zrumienienia. Smacznego!

Ostatnie odpowiedzi
27 tygodni 5 dni temu
36 tygodni 2 dni temu
44 tygodnie 5 dni temu
1 rok 4 dni temu
1 rok 4 dni temu
1 rok 38 tygodni temu
1 rok 43 tygodnie temu
1 rok 48 tygodni temu
2 lata 31 tygodni temu
2 lata 31 tygodni temu