pierniki

Portret użytkownika Ela

Pierniczki jaglane

Opublikowany w kategorii:

 

Pierniczki jaglane to świetny pomysł na zdrową przekąskę.

Znakomicie smakują, a ponadto zawierają mnóstwo witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), witaminę E, lecytynę oraz żelazo i miedz, wapń.

Polecam

Składniki

50 g miodu np. lipowego, wielokwiatowego

40 g masła roślinnego

1 łyżka trzcinowego lub cukru palmowego

150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę

130 g mąki gryczanej

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao lub karobu

1 jajko

1/2 łyżeczki sody

 

Przygotowanie:

  Kaszę prażę na suchej patelni by pozbawić ją goryczki a potem mielę w młynku na mąkę. Masło roztapiamy. Jeśli miód jest twardy to również go dodajcie. Wszystkie składniki wrzucam do miski. Mieszam, przekładam i wyrabiam. Mieszamy, przekładamy i wyrabiamy. Wycinamy wzory. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 12-13 minut do zrumienienia. Smacznego!

 

 

 

Subskrybuje zawartość