otyłość

Portret użytkownika Ela

Cholesterol bez tajemnic


"Większość naszych chorób wynika z nieprawidłowego żywienia"

Sami jesteśmy sobie winni. Jemy dużo, tłusto, szybko, wybieramy jedzenie wysoko przetowrzone, nie zwracamy uwagi na to czym jesteśmy zatruwani.

 

Ostatnio dużo piszecie do mnie pytań na temat cholesterolu, jego negatywnego wpływu na nasze zdrowie oraz diecie która mogłaby zlikwidować jego namiar. Postanowiłam więc napisać artykuł, który odpowie na większość waszych pytań.

W ostatnich latach dużo się mówi o cholesterolu. Przedstawia się go w złym świetle, a mianowicie oskarżony jest o powodowanie chorób układu naczyniowego.

Owszem i jest to słuszne oskarżenie, ale……..

należy brać pod uwagę, że jedynie nadmiar cholesterolu powoduje dużo szkód.

 

Portret użytkownika Ela

Jak zatrzymać miażdżycę


Najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest ta miażdżyca.

Miażdżyca jest schorzeniem rozwijającym się skrycie, a objawy świadczące o nasileniu choroby ujawniają się niespodziewanie zawałem serca.

Miażdżyca to przewlekła choroba dużych i średnich tętnic. Na zewnętrznej powierzchni ścian tętnic powstają blaszki miażdżycowe zbudowane z cholesterolu i odkładającego się w nim wapnia. Ściany stają się grube i sztywne. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeżeli blaszka pęknie lub powstanie w niej szczelina, wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina, która może się oderwać prowadząc do udaru mózgu lub zakrzepicy  tętnic wieńcowych.

U wszystkich ludzi starszych i w średnim wieku można znaleźć ogniska miażdżycowe, ale nie powodują one żadnych dolegliwości, do momentu, gdy zwężenie tętnicy  nie utrudnia przepływu krwi.

 

Portret użytkownika Ela

Cukrzyca typu 2


Cukrzyca należy do chorób metabolicznych. Polega na tym, że trzustka nie wytwarza insuliny, albo insulina nie działa, tak jak powinna. Charakteryzuje się hiperglikemią.

Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem i zaburzeniami czynnościowymi oraz niewydolnością różnych narządów, tj. narząd wzroku, nerek, układu moczowego, serca, naczyń krwionośnych.

Jak rozpoznajemy cukrzycę?

Na podstawie badań glikemii na czczo (cukier na czczo) w osoczu krwi żylnej, która wynosi 7 mmol/litr, co odpowiada 126 mg%

Prawidłowa glikemia na czczo poniżej 100 mg/dl (5,6 mmol/l).

Nieprawidłowa glikemia na czczo 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l)

W cukrzycy typu 2 komórki beta trzustki wytwarzają insulinę, ale w niedostatecznej ilości, aby stężenie glukozy we krwi mogło być utrzymane na odpowiednim poziomie.

Ten rodzaj cukrzycy występuje najczęściej u osób po 45 roku życia.

Portret użytkownika Ela

Zalecenia dla osób pragnących być szczupłymi

Opublikowany w kategorii:

Jeżeli czytasz ten artykuł to najprawdopodobniej, chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów lub masz dość stosowania różnych diet, które w efekcie i tak są nie skuteczne.

Często w czasopismach znajdujemy diety „cud”, które tak naprawdę nie mają naukowego uzasadnienia.

Są to diety jednostronne: wysokobiałkowe, wysokotłuszczowe, które powodują spadek masy ciała głównie na skutek odwodnienia i nie można je stosować na dłuższy okres czasu, ponieważ mogą prowadzić do wielu zaburzeń np. mogą powodować objawy zatrucia ketonowego.

Portret użytkownika Ela

W jaki sposób otyłość szkodzi zdrowiu.


Może najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest otyłość.

 O otyłości mówimy, gdy zwiększenie masy ciała wynosi  120%, czyli 20%powyżej należnej masy ciała.

Otyłość to choroba ogólnoustrojowa, która w 95%wynika z nadmiaru spożywanej energii z pożywienia. Jeżeli spożywamy nadmiar kalorii, których nie jesteśmy w stanie „spalić”, to taka energia niewydatkowana przez nasz organizm odkłada się w postaci w postaci tkanki tłuszczowej.

Badania epidemiologiczne wykazują, że problem otyłości w znacznym stopniu zaczyna narastać.

 Skąd mamy wiedzieć, że mamy problem z naszą wagą? Czy pospolite popuszczanie paska w spodniach możemy traktować jako wykadnik przybieranych kilogramów?

 

Portret użytkownika Ela

Żywienie a zdrowie

Opublikowany w kategorii:

Zasady prawidłowego żywienia są w rzeczywistości proste. Najważniejsze to spożywanie urozmaiconych posiłków, składających się z różnorodnych produktów w odpowiednich ilościach i proporcjach.

Obecne problemy żywieniowe wynikają głównie z powodu nadmiernej ilości w diecie tłuszczów zwierzęcych zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz produktów zawierających cukry proste.

Specjalne diety dla odchudzających na dłuższa metę nie zdają egzaminu, korzystniej jest wprowadzić kilka małych, ale istotnych zmian  w sposobie odżywiania.

Sposób odżywiania ma istotny wpływ na zdrowie, a nawet profilaktykę choroby wieńcowej i zawałów serca, zatorów mózgu, niektórych rodzajów nowotworów. Warto postarać się aby żywienie było prawidłowe.

 Nasze nawyki żywieniowe mogą oddziaływać na nasze zdrowie szkodliwie.

Już nawet badania naukowe potwierdzają istotny związek między schorzeniami, a jedzeniem konkretnych produktów i składników pokarmowych.

 

Subskrybuje zawartość