omega 3

Zdrowe desery
Ela, ndz., 27/11/2011 - 15:52


Dieta dr Budwig
Ela, pon., 17/10/2011 - 23:14

Jedzmy orzechy na zdrowie
Ela, pon., 03/10/2011 - 23:20


Podstępne tłuszcze
Ela, ndz., 24/07/2011 - 11:16


Zdrowe tłuszcze
Ela, ndz., 26/06/2011 - 11:29W reklamach tłuszcze tj. margaryna przedstawiane są jako zdrowe? Ale czy rzeczywiście? Co tak właściwie wiemy o nich?, czym jest rafinacja i jakie to ma dla nas konsekwencje zdrowotne?

Zalecenia żywieniowe kobiet ciężarnych
Ela, ndz., 03/04/2011 - 18:38Od samego początku ciąży każda kobieta powinna zwrócić uwagę na to, aby zdrowo się odżywiać. Teraz dziecko będzie jadło razem z Tobą, ale nie oznacza to, że masz jeść za dwoje. Zapotrzebowanie na energię w tym okresie rośnie w niewielkim stopniu, wzrasta natomiast zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne.
Jeśli spodziewasz się dziecka, w Twojej diecie nie powinno zabraknąć produktów z pełnego ziarna zbóż, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chudego mięsa, owoców, warzyw. Zawsze wybieraj produkty świeże. Dwa razy w tygodniu staraj się spożywać ryby, jedz częściej za to w mniejszych porcjach.

Cholesterol bez tajemnic
Ela, ndz., 20/02/2011 - 14:44"Większość naszych chorób wynika z nieprawidłowego żywienia"
Sami jesteśmy sobie winni. Jemy dużo, tłusto, szybko, wybieramy jedzenie wysoko przetowrzone, nie zwracamy uwagi na to czym jesteśmy zatruwani.
Ostatnio dużo piszecie do mnie pytań na temat cholesterolu, jego negatywnego wpływu na nasze zdrowie oraz diecie która mogłaby zlikwidować jego namiar. Postanowiłam więc napisać artykuł, który odpowie na większość waszych pytań.
W ostatnich latach dużo się mówi o cholesterolu. Przedstawia się go w złym świetle, a mianowicie oskarżony jest o powodowanie chorób układu naczyniowego.
Owszem i jest to słuszne oskarżenie, ale……..
należy brać pod uwagę, że jedynie nadmiar cholesterolu powoduje dużo szkód.

Jak zatrzymać miażdżycę
Ela, ndz., 23/01/2011 - 23:48Najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest ta miażdżyca.
Miażdżyca jest schorzeniem rozwijającym się skrycie, a objawy świadczące o nasileniu choroby ujawniają się niespodziewanie zawałem serca.
Miażdżyca to przewlekła choroba dużych i średnich tętnic. Na zewnętrznej powierzchni ścian tętnic powstają blaszki miażdżycowe zbudowane z cholesterolu i odkładającego się w nim wapnia. Ściany stają się grube i sztywne. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeżeli blaszka pęknie lub powstanie w niej szczelina, wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina, która może się oderwać prowadząc do udaru mózgu lub zakrzepicy tętnic wieńcowych.
U wszystkich ludzi starszych i w średnim wieku można znaleźć ogniska miażdżycowe, ale nie powodują one żadnych dolegliwości, do momentu, gdy zwężenie tętnicy nie utrudnia przepływu krwi.

Żywienie w miażdżycy
Ela, śr., 27/10/2010 - 22:22
Zacznijmy od wytłumaczenia sobie co to jest właściwie miażdżyca.
Miażdżyca jest obecnie największym problemem zdrowotnym krajów ekonomicznie rozwiniętych.
Może dotyczyć wszystkich tętnic lub tylko niektórych. Polega ona na odkładaniu się w wewnętrznej błonie tętnic cholesterolu i jego estrów oraz lipidów. Ściany tętnic stają się grube i sztywne, a złogi rosną, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeśli taka blaszka miażdżycowa pęknie , lub powstanie w niej szczelina , wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina. Jeśli taka skrzeplina się oderwie może doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca.
Skąd się bierze miażdżyca?
- Otóż spożywamy bogato energetyczne pożywienie o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu
- Coraz częściej jesteśmy otyli, mamy poważne zaburzenia gospodarki tłuszczowej i węglowodanowej
- Nadciśnienie tętnicze
- Palimy papierosy
- Mało się ruszamy
- Prowadzimy życie w stresie
- Nadkrzepliwość krwi
- No i czynniki genetyczne
A więc wyjaśniliśmy sobie skąd się bierze miażdżyca

Odżywianie w trosce o zdrowe kości
Ela, pt., 22/10/2010 - 21:41Wszystkim wiadomo,że kości szkieletu stanowią ważną podstawę dla utrzymania mięśni, chronią równierz narządy wewnętrzne.
Dlatego powinniśmy o nie dbać.
A jakie składniki odżywcze niezbędne są do wzrostu nowych kości i przebudowy starych?
Otóż składniki te obejmują witaminy D, A, C oraz składniki mineralne, przede wszystkim wapń, fosfor, magnez, fluor i miedź.
Oprócz odpowiedniej diety, jednym dobrym sposobem wzmocnienia kości, są regularne ćwiczenia fizyczne.
Pamiętajmy, że organizm nieprzerwanie zużywa wapń do licznych procesów życiowych. U kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią wzrasta znacznie zapotrzebowanie na wapń. Dlatego kobiety powinny zadbać o odpowiednią podaż wapnia, ponieważ znaczne jego braki mogą wyrządzić szkodę w organizmie zarówno matki jak i dziecka.

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 41 tygodni temu
3 lata 50 tygodni temu
4 lata 6 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
5 lat 3 dni temu
5 lat 4 tygodnie temu
5 lat 9 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu