odporność

Portret użytkownika Ela

Kuleczki sezamowe


Kuleczki sezamowe
Dlaczego warto uwzględnić sezam w diecie dzieci?
Wszystkie odmiany sezamu mają bardzo dużą wartość odżywczą. Charakteryzują się dużą zawartością oleju: od 40 do 60%. Są także bogatym źródłem minerałów, jak miedź i mangan, magnez, wapń(aż 975mg w 100g), który jest  bardzo potrzebny w diecie dziecka,  fosfor, żelazo, selen, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok oraz cynk który zwiększa odporność oraz świetnie  działa  na cerę, paznokcie i włosy.
 
Portret użytkownika Ela

CUD, MIÓD, MALINA


 
Dlaczego warto jeść maliny?
Owoce malin zawierają przeciwutleniacze oraz wiele cennych związków, a mianowicie kwasy organiczne, tj. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, pektyny, polifenole, antocyjany, które pomagają organizmowi zwalczać choroby. 
Antocyjany to związki , którym maliny zawdzięczają swoją barwę, mają one korzystne dzianie na układ odpornościowy przez co wzmacniają naturalną ochronę organizmu. Z kolei polifenole obecne w malinach to przeciwutleniacze, które diałaja ochronnie na komórki organizmu, chronią przed działaniem wolnych rodników tlenowych, przeciwdziałają one procesom starzenia.
 
Portret użytkownika Ela

Odporność znad morza


 
Jod jest jednym z ważniejszych pierwiastków w naszej diecie. Bez niego czujemy się zmęczeni, pozbawieni energii i spada nam odporność.
Problem niedoboru jodu uważany jest przez WHO za jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych dotyczących naszej planety. Około 35% ludzi na Ziemi ma niedobory jodu. Spożycie jodu w Polsce wciąż jest niewystarczające. A spożycie jest dwukrotnie niższe niż wynosi zapotrzebowanie. Z niedoborami jodu wiążą się różne dolegliwości np. nadciiśnienie, apatia, zmęczenie, spadek odporności, senność. Jod odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy, uczestniczy w regulacji metabolizmu - jego deficyt odbija się na gorszej pracy serca, mózgu i układu nerwowego.
 
Subskrybuje zawartość