nadwaga

Portret użytkownika Ela

Nadwaga u dzieci

Opublikowany w kategorii:

Co by było, gdybyś się dowiedziała, że dziecko cierpi na chorobę, przez którą może krócej żyć albo zachorować na serce, cukrzycę, mieć problemy z oddychaniem i bóle kręgosłupa?
 
Oczywiście zrobiłabyś wszystko, żeby jej zapobiec.Tymczasem bardzo mało ludzi uświadamia sobie, że wśród młodzieży już szerzy się epidemia takiej właśnie choroby - otyłości. Około 20% dzieci w wieku 6-17 lat już ma nadwagę albo grozi im otyłość. Otyłość prowadzi do cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, bezsenności, a także schorzeń kości i stawów.
Otyłość poza poważnymi dolegliwościami fizycznymi może sprawić ból emocjonalny.
 
Portret użytkownika Ela

Jak zatrzymać miażdżycę


Najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest ta miażdżyca.

Miażdżyca jest schorzeniem rozwijającym się skrycie, a objawy świadczące o nasileniu choroby ujawniają się niespodziewanie zawałem serca.

Miażdżyca to przewlekła choroba dużych i średnich tętnic. Na zewnętrznej powierzchni ścian tętnic powstają blaszki miażdżycowe zbudowane z cholesterolu i odkładającego się w nim wapnia. Ściany stają się grube i sztywne. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeżeli blaszka pęknie lub powstanie w niej szczelina, wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina, która może się oderwać prowadząc do udaru mózgu lub zakrzepicy  tętnic wieńcowych.

U wszystkich ludzi starszych i w średnim wieku można znaleźć ogniska miażdżycowe, ale nie powodują one żadnych dolegliwości, do momentu, gdy zwężenie tętnicy  nie utrudnia przepływu krwi.

 

Portret użytkownika Ela

Żywienie a zdrowie

Opublikowany w kategorii:

Zasady prawidłowego żywienia są w rzeczywistości proste. Najważniejsze to spożywanie urozmaiconych posiłków, składających się z różnorodnych produktów w odpowiednich ilościach i proporcjach.

Obecne problemy żywieniowe wynikają głównie z powodu nadmiernej ilości w diecie tłuszczów zwierzęcych zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz produktów zawierających cukry proste.

Specjalne diety dla odchudzających na dłuższa metę nie zdają egzaminu, korzystniej jest wprowadzić kilka małych, ale istotnych zmian  w sposobie odżywiania.

Sposób odżywiania ma istotny wpływ na zdrowie, a nawet profilaktykę choroby wieńcowej i zawałów serca, zatorów mózgu, niektórych rodzajów nowotworów. Warto postarać się aby żywienie było prawidłowe.

 Nasze nawyki żywieniowe mogą oddziaływać na nasze zdrowie szkodliwie.

Już nawet badania naukowe potwierdzają istotny związek między schorzeniami, a jedzeniem konkretnych produktów i składników pokarmowych.

 

Portret użytkownika Ela

Żywienie w miażdżycy


Zacznijmy od wytłumaczenia sobie co to jest właściwie miażdżyca.

Miażdżyca jest obecnie największym problemem zdrowotnym krajów ekonomicznie rozwiniętych.

Może dotyczyć wszystkich tętnic lub tylko niektórych. Polega ona na odkładaniu się w wewnętrznej błonie tętnic  cholesterolu i jego estrów oraz lipidów. Ściany tętnic stają się grube i sztywne, a złogi rosną, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeśli taka blaszka miażdżycowa pęknie , lub powstanie w niej szczelina , wewnątrz  tętnicy może utworzyć się skrzeplina. Jeśli taka skrzeplina się oderwie może doprowadzić do udaru mózgu  lub zawału serca.

Skąd się bierze miażdżyca?

  1. Otóż spożywamy bogato energetyczne pożywienie o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu
  2. Coraz częściej jesteśmy otyli, mamy poważne zaburzenia gospodarki tłuszczowej i węglowodanowej
  3. Nadciśnienie tętnicze
  4. Palimy papierosy
  5. Mało się ruszamy
  6. Prowadzimy życie w stresie
  7. Nadkrzepliwość krwi
  8. No i czynniki genetyczne

A więc wyjaśniliśmy sobie skąd się bierze miażdżyca

Subskrybuje zawartość