nadciśnienie tętnicze

Żywienie w miażdżycy
Ela, śr., 27/10/2010 - 22:22
Zacznijmy od wytłumaczenia sobie co to jest właściwie miażdżyca.
Miażdżyca jest obecnie największym problemem zdrowotnym krajów ekonomicznie rozwiniętych.
Może dotyczyć wszystkich tętnic lub tylko niektórych. Polega ona na odkładaniu się w wewnętrznej błonie tętnic cholesterolu i jego estrów oraz lipidów. Ściany tętnic stają się grube i sztywne, a złogi rosną, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeśli taka blaszka miażdżycowa pęknie , lub powstanie w niej szczelina , wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina. Jeśli taka skrzeplina się oderwie może doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca.
Skąd się bierze miażdżyca?
- Otóż spożywamy bogato energetyczne pożywienie o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu
- Coraz częściej jesteśmy otyli, mamy poważne zaburzenia gospodarki tłuszczowej i węglowodanowej
- Nadciśnienie tętnicze
- Palimy papierosy
- Mało się ruszamy
- Prowadzimy życie w stresie
- Nadkrzepliwość krwi
- No i czynniki genetyczne
A więc wyjaśniliśmy sobie skąd się bierze miażdżyca

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 46 tygodni temu
4 lata 2 tygodnie temu
4 lata 11 tygodni temu
4 lata 19 tygodni temu
4 lata 19 tygodni temu
5 lat 5 tygodni temu
5 lat 9 tygodni temu
5 lat 14 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu