miażdżyca

Dieta Atkinsa
Ela, ndz., 14/08/2011 - 10:40To dieta wysokobiałkowa, wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.
Zakłada dauże spożycie mięsa, serów, jajek, tłuszczów zwierzęcych.
W diecie występują 4 okresy
Pierwszy wprowadzający – trwa około 2 tygodni i jest najbardziej restrykcyjny, bowiem dopuszcza spożywanie tylko 20 g węglowodanów dziennie.podczas tej fazy jesz wołowinę, ryby, warzywa niskowęglowodanowe. Po dwóch tygodniach do diety mozesz dodać 2 łyżki orzechów lub nasion
Drugi – osiągania prawidłowej masy ciała.
Nadal jesz rodukty takie jak w pierwszej fazie, stopniowo wprowadzasz węglowodany. Co tydzień dodajesz nie więcej niż 5g węglowodanów
Trzeci przygotowawczy „na całe życie” dopuszcza stopniowe zwiększenie ilości węglowodanów około 50 g dziennie. Co tydzień wprowadzasz do swojej dietyok 10 g węglowodanów. Zalecane są również ćwiczenia fizyczne
Czwarty - Utrzymanie wagi do końca życia.
Zwracasz uwagę na ilośc węglowodanów w diecie
Celem diety Atkinsa jest pozbycie się nadwagi przez spożywanie pokarmów wysokobiałkowych o minimalnej zawartości węglowodanów. Nie ogranicza się również poboru kalorii. Jak to możliwe, że tracimy kilogramy w bardzo krótkim czasie?

Witaminy grupy B
Ela, wt., 15/03/2011 - 17:24
Witaminy grupy B
Wspólna ich cechą jest dobra rozpuszczalność.
Witaminy grupy B |
|||
|
Funkcje |
Źródła w żywności |
zapotrzebowanie |
jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i stanu mięśni, poprawia sprawność umysłową i wspomaga proces wzrostu, pomaga przekształcać węglowodany i tłuszcze w energię
|
świeże drożdże, mięso wieprzowe, soja, kasze, mleko w proszku, zielony groszek, świeża fasola, drób, płatki owsiane, jaja
|
Niemowlęta:0,5 -0,6 mg Dzieci: 0,7-1,0 Dorośli: 1,7-2,0 mg
|
|
B2 - ryboflawina |
Niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych organizmów, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, np. trądziku, pobudza wzrost włosów, niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, potrzebna do wzrostu czerwonych krwinek |
Drożdże, mleko w proszku, makrela, grzyby, ser żółty, jaja, cielęcina, strączkowe suche, brokuły, wołowina, mleko, płatki owsiane, kasze |
Niemowlęta: 0,6-0,7mg Dzieci:0,8-1,2 mg Dorośli:1,4-2,4 |
B6 - pirodyksyna |
Bierze udział w syntezie i regulacji ponad 60 białek w organizmie, głównie związanych z działaniem układu nerwowego, jest składnikiem procesu produkcji czerwonych ciałek krwi, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, ułatwi i przyspiesza wchłanianie magnezu, obniża poziom tłuszczów we krwi, przeciwdziała miażdżycy |
Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, ryby, papryka, Bruksela, strączkowe, papryka, Bruksela, marchew , szpinak |
Niemowlęta:0,4-0,6 mg Dzieci:1,0-1,4 mg Młodzież:1,4-2,2mg Dorośli:2,0-2,9 mg |
|
Utrzymuje sprawność układu nerwowego, poprawia koncentrację, poprawia odporność, zapobiega anemii, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek |
Wątroba wołowa, cielęcina, tuńczyk, kurczęta, żółtka, ser żółty |
Niemowlęta:0,3-0,5 mg Dzieci:0,7-1,4mg Młodzież:2,0 mg Dorośli:2,0-2,7 mg |
|
Jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek, niezbędny do prawidłowego przyswajania cukru, aminokwasów, szczególnie glicyny i metioniny niezbędny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi, zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu ma wpływ na wagę i rozwój noworodków |
Soja, szparagi, szpinak, bób, brukselka, brokuły, groszek zielony, kalafior, pomrocze, drożdże piekarskie, wątroba kurczęcia, wołowa, cielęca, drób, ziarno pszenicy, żyta, jaja, ser |
Niemowlęta: 25-50 uq Dzieci:55-85uq Młodzież:170- 185 uq Dorośli:260-530uq |
|
Obniża zawartość cholesterolu we krwi, zalecana w diecie przeciwmiażdżycowej, jest pomocna w leczeniu depresji, wpływa korzystnie na skórę, wpływa na prawidłową funkcję nerwów, łagodzi objawy schizofrenii |
Świeże drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęcina, mięso drobiowe, grzyby, ziemniaki |
Niemowlęta:6-9 mg Dzieci:9-15 mg Młodzież: 16-22 mg Dorośli:17-23 mg |
B5 – kwas pantotenowy |
Niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych, bierze udział w budowie komórek, w przemianie białek i tłuszczów, konieczna do wytwarzania przeciwciał, poprawia wygląd włosów, skóry, opóźnia procesy starzenia się komórek |
Drożdże, orzechy ziemne, grzyby, wątroba cielęca, jajko, otręby pszenne, pomarańcze, truskawki, grejpfruty, brukselka |
Niemowlęta:1,7-1,8 mg Dzieci:2-4 mg Młodzież:5 mg Dorośli 5-7 mg |
|
Łagodzi bóle mięśniowe, stany depresji, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, leczy stany zapalne skóry |
Otręby pszenne, sorgo, płatki owsiane, jęczmień, pszenica, ryż, mleko, sery, wątroba wołowa, drób, orzechy włoskie, orzechy ziemne, soja, kalafior, soczewica, szpinak, drożdże, melasa, jaja, banany, arbuzy, grejpfruty, jabłka |
Niemowlęta:5-5uq Dzieci:8-20uq Młodzież:25uq Dorośli 30-35uq |
Witaminy z grupy B, to witaminy o dużym znaczeniu zdrowotnym.
Niekorzystny dla zdrowia jest niedobór folianów – witaminy B9. Sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca dysfunkcjom umysłowym. U kobiet ciężarnych niedobór folianów jest szczególnie niebezpieczny z uwagi na jego związek z występowaniem wad rozwojowych u noworodków, zwłaszcza cewy nerwowej.

Cholesterol bez tajemnic
Ela, ndz., 20/02/2011 - 14:44"Większość naszych chorób wynika z nieprawidłowego żywienia"
Sami jesteśmy sobie winni. Jemy dużo, tłusto, szybko, wybieramy jedzenie wysoko przetowrzone, nie zwracamy uwagi na to czym jesteśmy zatruwani.
Ostatnio dużo piszecie do mnie pytań na temat cholesterolu, jego negatywnego wpływu na nasze zdrowie oraz diecie która mogłaby zlikwidować jego namiar. Postanowiłam więc napisać artykuł, który odpowie na większość waszych pytań.
W ostatnich latach dużo się mówi o cholesterolu. Przedstawia się go w złym świetle, a mianowicie oskarżony jest o powodowanie chorób układu naczyniowego.
Owszem i jest to słuszne oskarżenie, ale……..
należy brać pod uwagę, że jedynie nadmiar cholesterolu powoduje dużo szkód.

Dlaczego nie należy popijać używkami dań mięsnych?
Ela, śr., 16/02/2011 - 22:21Dlaczego nie powinniśmy popijać dań mięsnych używkami takimi jak: kawa, herbata, kakao?
Obserwując ludzi często zauważam, że do posiłków wybierają zazwyczaj coś do popicia. Jedząc coś słodkiego czy słonego , za chwilę popijamy to jakims napojem.
W naszym społeczeństwie po prostu się juz tak utarło, do ciasteczka kawcia, do obiadku herbatka itd.
Ale tak czy w ogóle zastanawiamy się nad tym czy takie "popijanie" jest zdrowe?
Mało osób zdaje sobie sprawę, że popijając posiłki rozcieńczamy soki żoładkowe, które wydzielane sa podczas trawienia i niestety wydłuża to okres trawienia, może powodować wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe.
Poza tym rada dla osób dbających o linię: trawienie zaczyna się juz w jamie ustnej, dlatego popijając posiłki powodujemy, że pochłaniamy więcej pokarmu niż potrzebujemy. Z drugiej jednak strony czujemy dłużej sytość poniewaz posiłek dłużej zalega niestrawiony w żołądku.
A teraz powróćmy do pierwotnego pytania.
Herbata, kawa, kakao zawierają substancje ograniczające przyswajanie żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz witaminy B1 z mięsa i jego przetworów.
Używki te bogate sa w taniny, a zwłaszcza w najbardziej szkodliwy kwas szczawiowy. Najwięcej zawiera go kakao, nieco mniej herbata, a najmniej kwa.
Należy wiedzieć, że kwas szczawiowy wiąże składniki mineralne, co sprzyja ich szybszemu wydalaniu z organizmu.
Ponadto taniny pochodzące z herbaty dodatkowo unieczynniają witaminę B1. Dlatego aby uniknąc strat tych wszystkich cennych składników, napoje takie jak kawa, herbata, kakao pij 2 godziny po mięsnym posiłku. Warto także wiedzieć, że dodanie mleka do kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko utraty tych witamin i minerałów. dzieje się tak dlatego, że zawarty w nim wapń wiąże i unieczynia kwas szczawiowy.
Dietetycy zalecają picie napojów 30 mminut przed planowanym posiłkiem i 60 minut po spożytym posiłku.

Jak zatrzymać miażdżycę
Ela, ndz., 23/01/2011 - 23:48Najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest ta miażdżyca.
Miażdżyca jest schorzeniem rozwijającym się skrycie, a objawy świadczące o nasileniu choroby ujawniają się niespodziewanie zawałem serca.
Miażdżyca to przewlekła choroba dużych i średnich tętnic. Na zewnętrznej powierzchni ścian tętnic powstają blaszki miażdżycowe zbudowane z cholesterolu i odkładającego się w nim wapnia. Ściany stają się grube i sztywne. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeżeli blaszka pęknie lub powstanie w niej szczelina, wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina, która może się oderwać prowadząc do udaru mózgu lub zakrzepicy tętnic wieńcowych.
U wszystkich ludzi starszych i w średnim wieku można znaleźć ogniska miażdżycowe, ale nie powodują one żadnych dolegliwości, do momentu, gdy zwężenie tętnicy nie utrudnia przepływu krwi.

Witamina E (tokoferol)
Ela, ndz., 09/01/2011 - 23:26
Dlaczego warto pamiętać o witaminie E?
Działanie witaminy E polega głównie na jej właściwościach antyoksydacyjnych. Witamina ta chroni ustrój przed nagromadzeniem się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników, zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych, zwiększa odporność krwinek czerwonych na hemolizę. Dzięki tym właściwościom chroni ustrój przed powstawaniem chorób degeneracyjnych.
Niedobór lub brak witaminy E uniemożliwia jej ochronne działanie przed nowotworami.
W miarę starzenia się dochodzi na narastania chorób degeneracyjnych, szczególnie miażdżycy i nowotworów. Zmniejsza się odporność na różne choroby. Dlatego w pożywieniu ludzi starszych powinno zwiększać się zawartość tokoferoli , a zwłaszcza witaminy E.
Stany niedoboru witaminy E mogą występować u wcześniaków, ponieważ witamina E przechodzi przez łożysko do płodu w ostatnim trymestrze ciąży.

Cukrzyca typu 2
Ela, ndz., 19/12/2010 - 22:52Cukrzyca należy do chorób metabolicznych. Polega na tym, że trzustka nie wytwarza insuliny, albo insulina nie działa, tak jak powinna. Charakteryzuje się hiperglikemią.
Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem i zaburzeniami czynnościowymi oraz niewydolnością różnych narządów, tj. narząd wzroku, nerek, układu moczowego, serca, naczyń krwionośnych.
Jak rozpoznajemy cukrzycę?
Na podstawie badań glikemii na czczo (cukier na czczo) w osoczu krwi żylnej, która wynosi 7 mmol/litr, co odpowiada 126 mg%
Prawidłowa glikemia na czczo poniżej 100 mg/dl (5,6 mmol/l).
Nieprawidłowa glikemia na czczo 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l)
W cukrzycy typu 2 komórki beta trzustki wytwarzają insulinę, ale w niedostatecznej ilości, aby stężenie glukozy we krwi mogło być utrzymane na odpowiednim poziomie.
Ten rodzaj cukrzycy występuje najczęściej u osób po 45 roku życia.

W jaki sposób otyłość szkodzi zdrowiu.
Ela, ndz., 21/11/2010 - 22:27
Może najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest otyłość.
Otyłość to choroba ogólnoustrojowa, która w 95%wynika z nadmiaru spożywanej energii z pożywienia. Jeżeli spożywamy nadmiar kalorii, których nie jesteśmy w stanie „spalić”, to taka energia niewydatkowana przez nasz organizm odkłada się w postaci w postaci tkanki tłuszczowej.
Badania epidemiologiczne wykazują, że problem otyłości w znacznym stopniu zaczyna narastać.

Żywienie w miażdżycy
Ela, śr., 27/10/2010 - 22:22
Zacznijmy od wytłumaczenia sobie co to jest właściwie miażdżyca.
Miażdżyca jest obecnie największym problemem zdrowotnym krajów ekonomicznie rozwiniętych.
Może dotyczyć wszystkich tętnic lub tylko niektórych. Polega ona na odkładaniu się w wewnętrznej błonie tętnic cholesterolu i jego estrów oraz lipidów. Ściany tętnic stają się grube i sztywne, a złogi rosną, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeśli taka blaszka miażdżycowa pęknie , lub powstanie w niej szczelina , wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina. Jeśli taka skrzeplina się oderwie może doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca.
Skąd się bierze miażdżyca?
- Otóż spożywamy bogato energetyczne pożywienie o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu
- Coraz częściej jesteśmy otyli, mamy poważne zaburzenia gospodarki tłuszczowej i węglowodanowej
- Nadciśnienie tętnicze
- Palimy papierosy
- Mało się ruszamy
- Prowadzimy życie w stresie
- Nadkrzepliwość krwi
- No i czynniki genetyczne
A więc wyjaśniliśmy sobie skąd się bierze miażdżyca

Ostatnie odpowiedzi
1 rok 18 tygodni temu
1 rok 27 tygodni temu
1 rok 35 tygodni temu
1 rok 43 tygodnie temu
1 rok 43 tygodnie temu
2 lata 29 tygodni temu
2 lata 34 tygodnie temu
2 lata 39 tygodni temu
3 lata 22 tygodnie temu
3 lata 22 tygodnie temu