marszczki

Portret użytkownika Ela

Algi Morskie


 
Czy wiecie, że Algi morskie robią zawrotną karierę, nie tylko w dietetyce, ale również w kosmetyce i medycynie.
Dietetyka uznaje obecnie morszczyny za najwartościowszy pokarm roślinny występujący na naszej planecie.
Morszczyny zawiera dużo żelaza można by powiedzieć, że więcej niż wołowina, dziesięciokrotnie więcej wapnia niż mleko, dużo białka, witaminy C i wiele składników odżywczych jak m.in.:
Witaminy z grupy: A,B, C, E, K
Węglowodany, błonnik
Większość aminokwasów, w tym budulcowe dla białek i oddziałujące na centralny układ nerwowy
Polifenole, karoten
Fitosterole
Fikoerytrynę – barwnik zapobiegający fotostarzeniu
Flawonoidy
Enzymy, które wspomagają przyswajanie białek (oksydoreduktazę, izomerazę, transferazę, hydrolazę, ligazę)
Koenzym Q10 – antyoksydant, który występuje w algach w niewielkiej ilości.
 
Subskrybuje zawartość