kwas foliowy

Portret użytkownika Ela

CUD, MIÓD, MALINA

Opublikowany w kategorii:

 
Dlaczego warto jeść maliny?
Owoce malin zawierają przeciwutleniacze oraz wiele cennych związków, a mianowicie kwasy organiczne, tj. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, pektyny, polifenole, antocyjany, które pomagają organizmowi zwalczać choroby. 
Antocyjany to związki , którym maliny zawdzięczają swoją barwę, mają one korzystne dzianie na układ odpornościowy przez co wzmacniają naturalną ochronę organizmu. Z kolei polifenole obecne w malinach to przeciwutleniacze, które diałaja ochronnie na komórki organizmu, chronią przed działaniem wolnych rodników tlenowych, przeciwdziałają one procesom starzenia.
 
Portret użytkownika Ela

Wiosenne witaminy

Opublikowany w kategorii:

 
Wiosenne przemiany zachodzące w naszym organizmie wymagają uzupełnienia w diecie witamin i składników mineralnych.
Wiosną wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, która nie tylko zapobiega infekcjom, ale i uszczelnia nasze naczynia krwionośne.
Wiosną nasze organizmy potrzebują także większych ilości witamin z grupy B, których źródłem są m.in. drożdże, jaja, mięso ryb, banany, kasze.
 
Nasz bilans witaminowy w tym okresie możemy poprawić, przez wyhodowanie sobie w doniczce szczypiorku, rzeżuchy natki pietruszki, czy kiełków.
Przygotowując kanapki na śniadanie dla siebie czy dzieci zazwyczaj pamiętamy o wędlinach, tłuszczu, serach ale nie pamiętamy o bardzo ważnych dodatkach, jakim powinien być szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki, które są skarbnicą witamin.
 
Portret użytkownika Ela

Pieczone jabłka

Opublikowany w kategorii:

 

Przez ostatnie parę dni często kusi mnie aby zjeść coś słodkiego, a szczególnie wieczorami. Tak się składa, że koleżanka pożyczyła mi fajną książkę kucharską w której znalazłam  przepis na pieczone jabłka. Pomyślałam słobie "może tak zamiast czekolady upieke sobie takie jabłka, z pewnością będą zdrowsze", no i tak też zrobiłam. Jak się okazało później jabłka były rewelacyjne, a co najważniejsze odeszła mi pokusa na słodycze. 
Poniżej zamieszczam Wam ten przepis i szczerze polecam.
 
 
 
 
Portret użytkownika Ela

Zalecenia żywieniowe kobiet ciężarnych


Od samego początku ciąży każda kobieta powinna zwrócić uwagę na to, aby zdrowo się odżywiać. Teraz dziecko będzie jadło razem z Tobą, ale nie oznacza to, że masz jeść za dwoje. Zapotrzebowanie na energię w tym okresie rośnie w niewielkim stopniu, wzrasta natomiast zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne.

Jeśli spodziewasz się dziecka, w Twojej diecie nie powinno zabraknąć produktów z pełnego ziarna zbóż, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chudego mięsa, owoców, warzyw. Zawsze wybieraj produkty świeże. Dwa razy w tygodniu staraj się spożywać ryby, jedz częściej za to w mniejszych porcjach.

Portret użytkownika Ela

Witaminy grupy B


 

Witaminy grupy B

 

Wspólna ich cechą jest dobra rozpuszczalność.

 

Witaminy grupy B

B1-tiamina

Funkcje

Źródła w żywności

zapotrzebowanie

jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i stanu mięśni, poprawia sprawność umysłową i wspomaga proces wzrostu, pomaga przekształcać węglowodany i tłuszcze w energię

 

świeże drożdże, mięso wieprzowe, soja, kasze, mleko w proszku, zielony groszek, świeża fasola, drób, płatki owsiane, jaja

 

 

 

Niemowlęta:0,5 -0,6 mg

Dzieci: 0,7-1,0

Dorośli: 1,7-2,0 mg

 

 

 

 

B2 - ryboflawina

Niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych organizmów, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, np. trądziku, pobudza wzrost włosów, niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, potrzebna do wzrostu czerwonych krwinek

Drożdże, mleko w proszku, makrela, grzyby, ser żółty, jaja, cielęcina, strączkowe suche, brokuły, wołowina, mleko, płatki owsiane, kasze

Niemowlęta: 0,6-0,7mg

Dzieci:0,8-1,2 mg

Dorośli:1,4-2,4

 

 

 

B6 - pirodyksyna

Bierze udział w syntezie i regulacji ponad 60 białek w organizmie, głównie związanych z działaniem układu nerwowego, jest składnikiem procesu produkcji czerwonych  ciałek krwi, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, ułatwi i przyspiesza wchłanianie magnezu, obniża poziom tłuszczów we krwi, przeciwdziała miażdżycy

Drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kura, ryby, papryka, Bruksela, strączkowe, papryka, Bruksela, marchew , szpinak

Niemowlęta:0,4-0,6 mg

Dzieci:1,0-1,4 mg

Młodzież:1,4-2,2mg

Dorośli:2,0-2,9 mg

B12 - cyjanokobalanina

Utrzymuje sprawność układu nerwowego, poprawia koncentrację, poprawia odporność, zapobiega anemii, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek

Wątroba wołowa, cielęcina, tuńczyk, kurczęta, żółtka, ser żółty

Niemowlęta:0,3-0,5 mg

Dzieci:0,7-1,4mg

Młodzież:2,0 mg

Dorośli:2,0-2,7 mg

B9 – kwas foliowy

Jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek,

niezbędny do prawidłowego przyswajania cukru, aminokwasów, szczególnie glicyny i metioniny

niezbędny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi,

zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu

ma wpływ na wagę i rozwój noworodków

Soja, szparagi, szpinak, bób, brukselka, brokuły, groszek zielony, kalafior, pomrocze, drożdże piekarskie, wątroba kurczęcia, wołowa, cielęca, drób, ziarno pszenicy, żyta, jaja, ser

Niemowlęta: 25-50 uq

Dzieci:55-85uq

Młodzież:170- 185 uq

Dorośli:260-530uq

B3 – niacyna, witamina PP

Obniża zawartość cholesterolu we krwi, zalecana w diecie przeciwmiażdżycowej, jest pomocna w leczeniu depresji, wpływa korzystnie na skórę, wpływa na prawidłową funkcję nerwów, łagodzi objawy schizofrenii

Świeże drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęcina, mięso drobiowe, grzyby, ziemniaki

Niemowlęta:6-9 mg

Dzieci:9-15 mg

Młodzież: 16-22 mg

Dorośli:17-23 mg

 

 

 

 

B5 – kwas pantotenowy

Niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych, bierze udział w budowie komórek, w przemianie białek i tłuszczów, konieczna do wytwarzania przeciwciał, poprawia wygląd włosów, skóry, opóźnia procesy starzenia się komórek

Drożdże, orzechy ziemne, grzyby, wątroba cielęca, jajko, otręby pszenne, pomarańcze, truskawki, grejpfruty, brukselka

Niemowlęta:1,7-1,8 mg

Dzieci:2-4 mg

Młodzież:5 mg

Dorośli 5-7 mg

Witamina H - biotyna

Łagodzi bóle mięśniowe, stany depresji, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, leczy stany zapalne skóry

Otręby pszenne, sorgo, płatki owsiane, jęczmień, pszenica, ryż, mleko, sery, wątroba wołowa, drób, orzechy włoskie, orzechy ziemne, soja, kalafior, soczewica, szpinak, drożdże, melasa, jaja, banany, arbuzy, grejpfruty, jabłka

Niemowlęta:5-5uq

Dzieci:8-20uq

Młodzież:25uq

Dorośli 30-35uq

 

Witaminy z grupy B, to witaminy o dużym znaczeniu zdrowotnym.

Niekorzystny dla zdrowia jest niedobór folianów – witaminy B9. Sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca dysfunkcjom umysłowym. U kobiet ciężarnych niedobór folianów jest szczególnie niebezpieczny z uwagi na jego związek z występowaniem  wad rozwojowych u noworodków, zwłaszcza cewy nerwowej.

 

Subskrybuje zawartość