kasza jaglana

Pierniczki jaglane
Ela, wt., 16/12/2014 - 23:11
Pierniczki jaglane to świetny pomysł na zdrową przekąskę.
Znakomicie smakują, a ponadto zawierają mnóstwo witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), witaminę E, lecytynę oraz żelazo i miedz, wapń.
Polecam
•Składniki
•50 g miodu np. lipowego, wielokwiatowego
•40 g masła roślinnego
•1 łyżka trzcinowego lub cukru palmowego
•150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
•130 g mąki gryczanej
•1 łyżka przyprawy do piernika
•1 łyżeczka kakao lub karobu
•1 jajko
•1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Kaszę prażę na suchej patelni by pozbawić ją goryczki a potem mielę w młynku na mąkę. Masło roztapiamy. Jeśli miód jest twardy to również go dodajcie. Wszystkie składniki wrzucam do miski. Mieszam, przekładam i wyrabiam. Mieszamy, przekładamy i wyrabiamy. Wycinamy wzory. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 12-13 minut do zrumienienia. Smacznego!

Bo od kaszy człowiek zdrów
Ela, ndz., 08/06/2014 - 11:57
….. tak gadała kiedyś moja babcia.
„ Dziś na obiad mamy kaszę” - taka informacja nie wiele osób cieszy, a przecież kasza to samo zdrowie, a poza tym można przyrządzić ją naprawdę znakomicie i na wiele sposobów np. z mięsem, zrazy z kaszy gryczanej i grzybów, pierogi z kaszą, kasza z warzywami, zupą, desery z kaszy itp.
Kasza jest doskonałym elementem zdrowego odżywiania. W Polsce najbardziej popularna jest kasza gryczana i jęczmienna. Obie są źródłem cennych składników odżywczych i mineralnych.
Gryczana ma mnóstwo magnezu, potasu i cynku oraz białko o wysokiej wartości odżywczej (tzn. dostarcza organizmowi niezbędne aminokwasy). Kasza jęczmienna zawiera związki (β-glukany), które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Natomiast kasza jaglana, jako jedyna spośród zbóż nie zakwasza naszego organizmu.
Kasza produkowana jest z ziaren zbóż, które najpierw są oczyszczone pozbawione zewnętrznych osłonek nasiennych, a potem w zależności od rodzaju – polerowane, łamane, prażone, mielone. Im kasza mniej oczyszczona i rozdrobniona, tym bogatsza w składniki odżywcze.

Ostatnie odpowiedzi
2 lata 24 tygodnie temu
2 lata 33 tygodnie temu
2 lata 41 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
3 lata 35 tygodni temu
3 lata 39 tygodni temu
3 lata 45 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu