kalorie

Portret użytkownika Ela

Rewelacyjny tort urodzinowy

Opublikowany w kategorii:

Wyjątkowo dobry tort. Czekoladowo-kawowo –śmietanowy z delikatną nutką kokosu.

 

Chociaż z zawodu jestem dietetykiem, to jednak uwielbiam piec ciasta i robić torty, w tym artykule chciałam się podzielić z wami moim przepisem tortu urodzinowego.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych
  • Filiżanka mocnego naparu z kawy
  • 3 budynie waniliowe (z biedronki)
  • 20 dag cukierków Bounty
  • 1 nutella
  • 3 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 cukry waniliowe (wanilinowe)
  • 1 kostka masła
  • 4 serki mascarpone
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 śnieżki
  • ½ szklanka cukru pudru wymieszanego z wanilią
  •  
Portret użytkownika Ela

Błędy w odżywianiu

Opublikowany w kategorii:

Cztery najczęstsze błędy w odżywianiu
 
 
Jakie błędy popełniamy najczęściej w odżywianiu?
 
Monotonne diety
Aby schudnąć jadasz przez cały dzień tylko chude produkty nabiałowe (twaróg, jogurt itp.)
Nie zwracasz uwagi na porcje… Waga stoi w miejscu! Dlaczego? Nawet niskokaloryczne produkty jedzone w nadmiarze szkodzą utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Lepiej więc spożywaj posiłki lekkie z warzywami. No i nie przejadaj się
 
Portret użytkownika Ela

Dieta przy zaparciach

Opublikowany w kategorii:

 

 
Każdy człowiek, który chce być sprawny fizycznie, aktywny, atrakcyjny, szybko myślący musi regularnie dostarczać do organizmu pożywienie. Po zakończeniu procesu trawienia wydalanie niestrawionych resztek pokarmu odbywa się przez jelita. Należy wiedzieć, że jelita będą pracowały optymalnie wtedy, gdy będziemy jeść i pić odpowiednie produkty spożywcze w odpowiednich ilościach.
Jedną z przyczyn zaparć jest nieprawidłowa dieta i tym się dzisiaj zajmiemy.
Im wyższy stopień cywilizacji społeczeństwa, tym mniej bogatoresztkowa jest dieta. Kalorii przybywa w pożywieniu, a spada ilość błonnika, który jak wszyscy wiedzą jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit.
Najczęściej zaparcia wynikają ze spożycia zbyt dużej ilości cukru (słodycze, ciastka itp.), artykułów spożywczych zawierających dużo białej mąki. Powodują one odkładanie się tłuszczu i rozleniwiają jelita.
W zaparciach bardzo ważne jest aby spożywać produkty bogate w błonnik. Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, siemię lniane, suszone śliwki.
 
 
Portret użytkownika Ela

ZDROWE DIETETYCZNE PRZEKĄSKI

Opublikowany w kategorii:

 

ZDROWE DIETETYCZNE PRZEKĄSKI… TO NIE GRZECH!

Będąc na diecie odchudzającej, wcale nie trzeba odmawiać sobie wszystkiego, co pyszne i słodkie, bo… Pyszne i słodkie to – wbrew pozorom – nie zawsze kaloryczne, pyszne i słodkie to nie wyłącznie pączki czy mleczna czekolada z nadzieniem. Pyszne i słodkie może być także dietetyczne i zdrowe! Nie musimy więc rezygnować z przyjemności, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Wystarczy tylko, że w odpowiedni sposób przygotujemy sobie te przyjemności sami. Oto proste pomysły na smaczne dietetyczne przekąski

 

Portret użytkownika Ela

Żeby schudnąć trzeba jeść

Opublikowany w kategorii:

 

 
Kiedy odżywiasz się właściwie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą liczbę kalorii i składników odżywczych, twoja waga będzie wtedy prawidłowa, bez liczenia kalorii.
Pamiętaj, że dobra dieta to nie tylko kwestia szczupłej figury, ale też zdrowia i dobrego samopoczucia.
 
Większość diet-cud jest jednocześnie niskokaloryczna i deficytowa w wiele składników pokarmowych. Taki sposób jedzenia nie rozwiązuje problemów z nadwagą.
 
Subskrybuje zawartość