jod

wiśnia i czereśnia
Ela, wt., 19/07/2016 - 18:04Opublikowany w kategorii:
Przeciwbólowa wisienka

Dlaczego warto jeść wiśnie i czereśnie.
Owoce te zawierają witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, a także błonnik i minerały: wapń, żelazo, potas. Są przy tym ważnym źródłem związków fitochemicznych. Beta-sitosterol, sterol roślinny, którego obecność wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi oraz antocyjaniny nadają owocom czerwony kolor, mogą zmniejszać stany zapalne i dolegliwości bólowe.

Odporność znad morza
Ela, czw., 29/03/2012 - 23:07Opublikowany w kategorii:

Problem niedoboru jodu uważany jest przez WHO za jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych dotyczących naszej planety. Około 35% ludzi na Ziemi ma niedobory jodu. Spożycie jodu w Polsce wciąż jest niewystarczające. A spożycie jest dwukrotnie niższe niż wynosi zapotrzebowanie. Z niedoborami jodu wiążą się różne dolegliwości np. nadciiśnienie, apatia, zmęczenie, spadek odporności, senność. Jod odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy, uczestniczy w regulacji metabolizmu - jego deficyt odbija się na gorszej pracy serca, mózgu i układu nerwowego.

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 41 tygodni temu
3 lata 50 tygodni temu
4 lata 6 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
5 lat 3 dni temu
5 lat 4 tygodnie temu
5 lat 9 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu