diety

Błędy w odżywianiu
Ela, wt., 08/11/2016 - 23:33
Żeby schudnąć trzeba jeść
Ela, wt., 15/05/2012 - 15:13


Cholesterol bez tajemnic
Ela, ndz., 20/02/2011 - 14:44"Większość naszych chorób wynika z nieprawidłowego żywienia"
Sami jesteśmy sobie winni. Jemy dużo, tłusto, szybko, wybieramy jedzenie wysoko przetowrzone, nie zwracamy uwagi na to czym jesteśmy zatruwani.
Ostatnio dużo piszecie do mnie pytań na temat cholesterolu, jego negatywnego wpływu na nasze zdrowie oraz diecie która mogłaby zlikwidować jego namiar. Postanowiłam więc napisać artykuł, który odpowie na większość waszych pytań.
W ostatnich latach dużo się mówi o cholesterolu. Przedstawia się go w złym świetle, a mianowicie oskarżony jest o powodowanie chorób układu naczyniowego.
Owszem i jest to słuszne oskarżenie, ale……..
należy brać pod uwagę, że jedynie nadmiar cholesterolu powoduje dużo szkód.

Cukrzyca typu 2
Ela, ndz., 19/12/2010 - 22:52Cukrzyca należy do chorób metabolicznych. Polega na tym, że trzustka nie wytwarza insuliny, albo insulina nie działa, tak jak powinna. Charakteryzuje się hiperglikemią.
Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem i zaburzeniami czynnościowymi oraz niewydolnością różnych narządów, tj. narząd wzroku, nerek, układu moczowego, serca, naczyń krwionośnych.
Jak rozpoznajemy cukrzycę?
Na podstawie badań glikemii na czczo (cukier na czczo) w osoczu krwi żylnej, która wynosi 7 mmol/litr, co odpowiada 126 mg%
Prawidłowa glikemia na czczo poniżej 100 mg/dl (5,6 mmol/l).
Nieprawidłowa glikemia na czczo 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l)
W cukrzycy typu 2 komórki beta trzustki wytwarzają insulinę, ale w niedostatecznej ilości, aby stężenie glukozy we krwi mogło być utrzymane na odpowiednim poziomie.
Ten rodzaj cukrzycy występuje najczęściej u osób po 45 roku życia.

Zalecenia dla osób pragnących być szczupłymi
Ela, wt., 30/11/2010 - 15:28Jeżeli czytasz ten artykuł to najprawdopodobniej, chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów lub masz dość stosowania różnych diet, które w efekcie i tak są nie skuteczne.
Często w czasopismach znajdujemy diety „cud”, które tak naprawdę nie mają naukowego uzasadnienia.
Są to diety jednostronne: wysokobiałkowe, wysokotłuszczowe, które powodują spadek masy ciała głównie na skutek odwodnienia i nie można je stosować na dłuższy okres czasu, ponieważ mogą prowadzić do wielu zaburzeń np. mogą powodować objawy zatrucia ketonowego.

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 41 tygodni temu
3 lata 50 tygodni temu
4 lata 6 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
5 lat 3 dni temu
5 lat 4 tygodnie temu
5 lat 9 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu