diety

Portret użytkownika Ela

Błędy w odżywianiu

Opublikowany w kategorii:

Cztery najczęstsze błędy w odżywianiu
 
 
Jakie błędy popełniamy najczęściej w odżywianiu?
 
Monotonne diety
Aby schudnąć jadasz przez cały dzień tylko chude produkty nabiałowe (twaróg, jogurt itp.)
Nie zwracasz uwagi na porcje… Waga stoi w miejscu! Dlaczego? Nawet niskokaloryczne produkty jedzone w nadmiarze szkodzą utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Lepiej więc spożywaj posiłki lekkie z warzywami. No i nie przejadaj się
 
Portret użytkownika Ela

Żeby schudnąć trzeba jeść

Opublikowany w kategorii:

 

 
Kiedy odżywiasz się właściwie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą liczbę kalorii i składników odżywczych, twoja waga będzie wtedy prawidłowa, bez liczenia kalorii.
Pamiętaj, że dobra dieta to nie tylko kwestia szczupłej figury, ale też zdrowia i dobrego samopoczucia.
 
Większość diet-cud jest jednocześnie niskokaloryczna i deficytowa w wiele składników pokarmowych. Taki sposób jedzenia nie rozwiązuje problemów z nadwagą.
 
Portret użytkownika Ela

Cholesterol bez tajemnic


"Większość naszych chorób wynika z nieprawidłowego żywienia"

Sami jesteśmy sobie winni. Jemy dużo, tłusto, szybko, wybieramy jedzenie wysoko przetowrzone, nie zwracamy uwagi na to czym jesteśmy zatruwani.

 

Ostatnio dużo piszecie do mnie pytań na temat cholesterolu, jego negatywnego wpływu na nasze zdrowie oraz diecie która mogłaby zlikwidować jego namiar. Postanowiłam więc napisać artykuł, który odpowie na większość waszych pytań.

W ostatnich latach dużo się mówi o cholesterolu. Przedstawia się go w złym świetle, a mianowicie oskarżony jest o powodowanie chorób układu naczyniowego.

Owszem i jest to słuszne oskarżenie, ale……..

należy brać pod uwagę, że jedynie nadmiar cholesterolu powoduje dużo szkód.

 

Portret użytkownika Ela

Cukrzyca typu 2


Cukrzyca należy do chorób metabolicznych. Polega na tym, że trzustka nie wytwarza insuliny, albo insulina nie działa, tak jak powinna. Charakteryzuje się hiperglikemią.

Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem i zaburzeniami czynnościowymi oraz niewydolnością różnych narządów, tj. narząd wzroku, nerek, układu moczowego, serca, naczyń krwionośnych.

Jak rozpoznajemy cukrzycę?

Na podstawie badań glikemii na czczo (cukier na czczo) w osoczu krwi żylnej, która wynosi 7 mmol/litr, co odpowiada 126 mg%

Prawidłowa glikemia na czczo poniżej 100 mg/dl (5,6 mmol/l).

Nieprawidłowa glikemia na czczo 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l)

W cukrzycy typu 2 komórki beta trzustki wytwarzają insulinę, ale w niedostatecznej ilości, aby stężenie glukozy we krwi mogło być utrzymane na odpowiednim poziomie.

Ten rodzaj cukrzycy występuje najczęściej u osób po 45 roku życia.

Portret użytkownika Ela

Zalecenia dla osób pragnących być szczupłymi

Opublikowany w kategorii:

Jeżeli czytasz ten artykuł to najprawdopodobniej, chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów lub masz dość stosowania różnych diet, które w efekcie i tak są nie skuteczne.

Często w czasopismach znajdujemy diety „cud”, które tak naprawdę nie mają naukowego uzasadnienia.

Są to diety jednostronne: wysokobiałkowe, wysokotłuszczowe, które powodują spadek masy ciała głównie na skutek odwodnienia i nie można je stosować na dłuższy okres czasu, ponieważ mogą prowadzić do wielu zaburzeń np. mogą powodować objawy zatrucia ketonowego.

Subskrybuje zawartość