dieta w ciąży

Zalecenia żywieniowe kobiet ciężarnych
Ela, ndz., 03/04/2011 - 18:38Od samego początku ciąży każda kobieta powinna zwrócić uwagę na to, aby zdrowo się odżywiać. Teraz dziecko będzie jadło razem z Tobą, ale nie oznacza to, że masz jeść za dwoje. Zapotrzebowanie na energię w tym okresie rośnie w niewielkim stopniu, wzrasta natomiast zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne.
Jeśli spodziewasz się dziecka, w Twojej diecie nie powinno zabraknąć produktów z pełnego ziarna zbóż, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chudego mięsa, owoców, warzyw. Zawsze wybieraj produkty świeże. Dwa razy w tygodniu staraj się spożywać ryby, jedz częściej za to w mniejszych porcjach.

Dlaczego nie należy popijać używkami dań mięsnych?
Ela, śr., 16/02/2011 - 22:21Dlaczego nie powinniśmy popijać dań mięsnych używkami takimi jak: kawa, herbata, kakao?
Obserwując ludzi często zauważam, że do posiłków wybierają zazwyczaj coś do popicia. Jedząc coś słodkiego czy słonego , za chwilę popijamy to jakims napojem.
W naszym społeczeństwie po prostu się juz tak utarło, do ciasteczka kawcia, do obiadku herbatka itd.
Ale tak czy w ogóle zastanawiamy się nad tym czy takie "popijanie" jest zdrowe?
Mało osób zdaje sobie sprawę, że popijając posiłki rozcieńczamy soki żoładkowe, które wydzielane sa podczas trawienia i niestety wydłuża to okres trawienia, może powodować wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe.
Poza tym rada dla osób dbających o linię: trawienie zaczyna się juz w jamie ustnej, dlatego popijając posiłki powodujemy, że pochłaniamy więcej pokarmu niż potrzebujemy. Z drugiej jednak strony czujemy dłużej sytość poniewaz posiłek dłużej zalega niestrawiony w żołądku.
A teraz powróćmy do pierwotnego pytania.
Herbata, kawa, kakao zawierają substancje ograniczające przyswajanie żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz witaminy B1 z mięsa i jego przetworów.
Używki te bogate sa w taniny, a zwłaszcza w najbardziej szkodliwy kwas szczawiowy. Najwięcej zawiera go kakao, nieco mniej herbata, a najmniej kwa.
Należy wiedzieć, że kwas szczawiowy wiąże składniki mineralne, co sprzyja ich szybszemu wydalaniu z organizmu.
Ponadto taniny pochodzące z herbaty dodatkowo unieczynniają witaminę B1. Dlatego aby uniknąc strat tych wszystkich cennych składników, napoje takie jak kawa, herbata, kakao pij 2 godziny po mięsnym posiłku. Warto także wiedzieć, że dodanie mleka do kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko utraty tych witamin i minerałów. dzieje się tak dlatego, że zawarty w nim wapń wiąże i unieczynia kwas szczawiowy.
Dietetycy zalecają picie napojów 30 mminut przed planowanym posiłkiem i 60 minut po spożytym posiłku.

Jadłospis dla ciężarnych
Ela, pon., 27/12/2010 - 22:29
Przykładowa dieta w ciąży w I trymestrze
I Śniadanie
Płatki na mleku
Płatki owsiane (2 łyżki)
Mleko (1 szklanka)
Kanapka
Chleb z ziarnami słonecznika
Cienko posmarowany tłuszczem (1 kromka)
Szynka z indyka (2 plasterki)
Sałatka (kilka listków)
Pomarańcza ( ½ średniej)
Herbata z cytryną (1 szklanka)

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 46 tygodni temu
4 lata 2 tygodnie temu
4 lata 11 tygodni temu
4 lata 19 tygodni temu
4 lata 19 tygodni temu
5 lat 5 tygodni temu
5 lat 9 tygodni temu
5 lat 14 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu