dieta

Nadwaga u dzieci
Ela, ndz., 16/03/2014 - 16:38

Ach te kilogramy!
Ela, pt., 23/08/2013 - 22:51

Schudnij z Kaizen - czyli odchudzanie bez... odchudzania!
Ela, ndz., 23/06/2013 - 10:54 Masz nadwagę? Wiesz już wszystko o cudownych dietach, magicznych ćwiczeniach i najnowszych dietach? Robi Ci się niedobrze na widok szczupłych modeli i modelek reklamujących nowe pigułki, herbatki, czy też nowy, lepszy sprzęt treningowy, tylko po to, aby na Tobie zarobić?
Tak? Zatem książka "Schudnij z Kaizen" jest właśnie dla Ciebie. Przeczytaj, jak autor - Jarosław Gibas - zrzucił kilkadziesiąt kilogramów (startując od wagi 137kg) tylko dlatego, że w końcu przestał się odchudzać!
Kaizen - to filozofia małych kroczków, wymyślona po to, aby zmiana była procesem ciągłym, nie zaś radykalnym. Zbyt gwałtownie wprowadzone rygory (czegokolwiek by nie dotyczyły) powodują wewnętrzny sprzeciw. To zjawisko jest powodem, dla którego po każdej sesji gwałtownego odchudzania pojawia się "efekt jojo", gdy odczuwamy zniechęcenie drakońską dietą lub nadmiernym obciążeniem ćwiczeniami fizycznymi.

Jak schudnąć skutecznie - Dziennik Diety (szczuplej dzień po dniu)
Ela, śr., 17/04/2013 - 19:55Czy wiesz, że w/g wyników badań naukowych, osoby prowadzące podczas stosowania diety zapiski, osiągały wyniki o ponad 50% lepsze od pozostałych?
Prowadzenie codziennych notatek jest jedną z podstawowych "pomocy", którymi posługują się specjaliści w dziedzinie żywienia. Kiedy więc zobaczyłam w księgarni książkę
"Dziennik diety - szczuplej dzień po dniu"
sięgnęłam po nią z dużym zainteresowaniem. Nie rozczarowałam się. Ta niezwykle poręczna książeczka, opracowana w formie wygodnego kalendarza, może być pomoca przy stosowaniu praktycznie każdego rodzaju diety.
Tydzień po tygodniu, dzień po dniu, poprowadzi Cię przez proces chudnięcia, wspierając Twój wysiłek w dążeniu do osiągnięcia idealnej wagi.
W "Dzienniku diety" znajdziesz porady dotyczące odchudzania, a także przepisy kulinarne na smaczne i zdrowe potrawy z wielu "superproduktów" czyli składników posiadających wyjątkowe walory odżywcze oraz smakowe.

Dieta idealna
Ela, śr., 14/03/2012 - 21:23


Odchudzajmy się zdrowo
Ela, wt., 03/01/2012 - 21:50Święta, święta i po świętach.


Co ciekawego w diecie
Ela, pon., 29/08/2011 - 15:18Jedzmy po 30 g orzechów przez pięć dni w tygodniu.
Spożywanie 30 g orzech ów przed obiadem to wspaniały sposób na rozpoczęcie posiłku i dostarczenie organizmowi odrobiny zdrowego tłuszczu. Należy ograniczyć się do 30 g dziennie ponieważ orzechy są wysokokaloryczne.
Przyjmujmy codziennie witaminę E i C działające przeciwutleniająco i odmładzająco.
Pokarmy zawierające witaminę C należy spożywać 3 razy dziennie. Każdego dnia powinniśmy spożywać ponad 1200 mg tej witaminy w pokarmach i uzupełnieniach.Dzienne spożycie witaminy E powinno wynosić 400j.m. Witaminę E należy spożywać z odrobiną tłuszczu dla lepszego wchłaniana.
Kobiety powinny spożywać 1200 mg wapnia dziennie w pokarmach lub uzupełnieniach, a mężczyźni 1000 mg dziennie. Na każdą godzinę aktywności fizycznej i każde sześć puszek napojów gazowanych spożywamy dodatkowo 200 mg. Codziennie należy spożywać 400 j.m witaminy D lub przebywać na słońcu 10-20 min.

Dieta Śródziemnomorska
Ela, pon., 01/08/2011 - 11:01Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą dietę spośród diet naturalnych. Badania dowodzą, że wpływa ona na zmniejszene zagrożenia chorobami powstającymi na tle wadliwego żywienia. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego znacznie rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne, ponieważ w diecie śródziemnomorskiej przewarzają warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, strączkowe oraz ryby i owoce morza, również regionalne sery np. feta i fermentowane produkty mleczne. Do przygotowania potraw wykorzystuje się zsnek, cebulę, zioła oraz oliwe z oliwek zamiast masła i innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Z menu wyklucozne jest mięso wieprzowe, zamiast niego preferowany jest drób i mięso baranie spożywane z umiarem. Do posiłków podaje się czerwone wytrawne wino.

Zdrowe tłuszcze
Ela, ndz., 26/06/2011 - 11:29W reklamach tłuszcze tj. margaryna przedstawiane są jako zdrowe? Ale czy rzeczywiście? Co tak właściwie wiemy o nich?, czym jest rafinacja i jakie to ma dla nas konsekwencje zdrowotne?

Jak być piękną na wiosnę
Ela, pon., 28/03/2011 - 00:03Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia. Wszystko zakwita, dni stają się dłuższe, robi się cieplej. Każdy z nas stawia sobie na pewno jakieś wymagania jeśli chodzi o zdrowy tryb życia. Jedni chcą zgubić kilka kilogramów po długiej zimie, inni poprawić kondycję, jeszcze inni zadbać o piękną skórę, stać się bardziej atrakcyjni.
Piękna pogoda sprzyja naszej urodzie. Po pierwsze aż chce nam się żyć, cokolwiek robić, mamy więcej energii.
Chcąc zachwycić swoim wyglądem nie tylko należy używać odpowiednich kosmetyków, ale możesz również skomponować swój jadłospis tak, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witamin i składników mineralnych, które odżywią i wzmocnią skórę od wewnątrz.
Witamina B6 Rozbija tkankę tłuszczową Odgrywa bardzo duża role w metabolizmie tłuszczów i białek. Dlatego jest niezbędna przy odchudzaniu.
Dużo witaminy B6 występuje w: drożdżach, kiełkach pszenicy, kukurydzy, otrębach, wątrobie, kapuście, rybach, marchwi, owocach. Na co dzień powinny pamiętać o niej wszystkie osoby dbające o linię |
Mangan Usprawnia przemianę materii. Mangan jest bardzo ważnym składnikiem i aktywatorem enzymów trawiennych. Usprawnia proces przemiany materii i oczyszcza organizm z toksyn. Odgrywa ważna role zwłaszcza w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów.
Najcenniejszymi źródłami manganu są: ziarna zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, szpinak, buraki, jarmuż, borówki, banany, jeżyny |
Fosfor Przyśpiesza spalanie tłuszczu. Fosfor bierze udział w procesie uzyskiwania oraz przemiany energii. Uwalnia ja z białek, węglowodanów i tłuszczów. Odgrywa ważną role w prawidłowym funkcjonowaniu nerek oraz wydalaniu z organizmu nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii.
Fosfor znajdziemy w następujących produktach: ananasie, grejpfrutach, figi, morelach, rybach, owocach jagodowych, serach żółtych, topionych |
Cynk Wspomaga odnowę naskórka. Cynk to pierwiastek śladowy, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu i odbudowie wierzchniej warstwy naskórka. To właśnie dzięki niemu drobne ranki i skaleczenia goją się szybciej , nie mamy problemów z trądzikiem i tworzeniem się wrzodów. Cynk jest również zaliczany do grupy silnych przeciwutleniaczy. – skutecznie zwalcza działanie wolnych rodników.
Cenne źródła cynku to: otręby, orzechy i kiełki pszenicy, cebula, czosnek, nasiona dyni, słonecznika, groch, żółtka jaj, wątroba wołow |
Witamina H Zapobiega kłopotom z cerą. Jest substancją, która umożliwia zachowanie zdrowego wyglądu, jej brak w organizmie może objawiać się różnymi kłopotami z cerą: skóra na twarzy zbytnio się przetłuszcza i pojawiają się na niej ropne wykwity lub ulega przesuszeniu. Brak witaminy H może spowodować łuszczenie się naskórka na dłoniach, ramionach, rękach i nogach.
Witamina H występuje w kalafiorach, kwaszonej kapuście, grochu, ziarnach pszenicy, drożdżach, wątróbce, żółtkach jaj oraz grzybach |
Witamina A Przywraca skórze gładkość. Występuje w produktach zwierzęcych jako retinol, a w roślinach jako prowitamina A. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry oraz wrażliwych błon śluzowych. Witamina A zaliczana jest do przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie
Bogate w witaminę A są warzywa o kolorze pomarańczowym, zielonym, żółtym, wątroba, masło, żółtko jaj, sery, ryby, mleko. |
Witamina E Najwspanialszy eliksir młodości. Poprawia elastyczność i miękkość naskórka, działa nawilżająco, wpływa na mikrocyrkulację krwi w tkankach, dzięki czemu skóra ma zdrowy koloryt. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie, zwalcza wolne rodniki i zmniejsza blizny pozostające po ranach.
|
Witamina B1 przeciwdziała łojotokowi. Dzięki niej paznokcie są zdrowe i mocne. Bierze udział w przemianie węglowodanów, gospodarce wodnej, oddychaniu tkankowym, utlenianiu kwasu mlekowego, wchodzi w skład wielu enzymów
|
Kwas pantotenowy Pobudza cebulki włosowe. Występuje prawie we wszystkich pokarmach w formie soli zasadowej. Jest przydatny przy likwidowaniu schorzeń skóry głowy, również pobudza do pracy cebulki włosów.
Kwas pantotenowy znajdziemy w otrębach, płatkach owsianych, chlebie razowym, jajach, wątrobie, rybach, drobiu |
Tak w ramach ciekawostek warto wiedzieć, że napar z pokrzywy wzmacnia włosy i paznokcie.
Wpływa również na hemoglobinę dzięki zawartości żelaza, oczyszcza organizm z toksyn.
Ta herbatka ma doskonałe właściwości kosmetyczne. Dzięki zawartości witaminy A, B2, C, E i K oraz manganu, krzemu, potasu, magnezu i fosforu zapobiega wypadaniu i łamaniu paznokci.
W jaki sposób można ją przygotować
2 pełne łyżki stołowe suszonych liści pokrzywy wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem.
Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia
Przecedzamy przez sitko. Taki napar pijemy 2-3 razy dziennie między posiłkami
Z kolei napój z dzikiej róży to prawdziwa skarbnica witamin i pierwiastków mineralnych. Zawiera witaminę C, A, E. Taka herbatka działa bardzo wzmacniająco na organizm.
Sposób przygotowania
Około 6 dag suszonych owoców dzikiej róży zalewamy litrem przegotowanej wody. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Tuz prze wypiciem napój przecedzamy.

Ostatnie odpowiedzi
2 lata 29 tygodni temu
2 lata 37 tygodni temu
2 lata 46 tygodni temu
3 lata 2 tygodnie temu
3 lata 2 tygodnie temu
3 lata 40 tygodni temu
3 lata 44 tygodnie temu
3 lata 49 tygodni temu
4 lata 32 tygodnie temu
4 lata 32 tygodnie temu