czosnek

Portret użytkownika Ela

Cholesterol pod kontrolą

Opublikowany w kategorii:

 

Ilość i rodzaj spożywanych tłuszczów ma ogromne znaczenie z punktu widzenia profilaktyki i leczenia metabolicznych chorób układu krążenia oraz zapobiegania nowotworom. Tłuszcze pożywienia mają wpływ na zawartość cholesterolu w surowicy krwi.
 
Tłuszcze zwierzęce zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych nasyconych. Należy wiedzieć, że istnieje ścisły związek między spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, węglowodanów rafinowanych a występowaniem choroby niedokrwiennej serca.
 
Odkładanie sie złogów cholesterolu doprowadza do zwężenia tętnic wieńcowych, które nie dostarczają do serca odpowiedniej ilości krwi i tlenu. Niedobór utlenowanej krwi wywołuje  ból w klatce piersiowej. Jeśli w tętnicy powstanie zakrzep i dojdzie do zablokowania przepływu krwi może spowodować to  zawal serca.
Mimo, że cholesterol wydaje się być szkodliwy dla naszego organizmu, to jednak pełni  on w naszym organizmie bardzo wiele ważnych funkcji. Jest prekursorem wielu składników sterydowych, kwasów żółciowych, hormonów sterydowych kory nadnerczy i hormonów gruczołów  płciowych oraz witaminy D3.
 
 
Subskrybuje zawartość