czosnek

Cholesterol pod kontrolą
Ela, wt., 27/12/2011 - 23:06Opublikowany w kategorii:
Tłuszcze zwierzęce zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych nasyconych. Należy wiedzieć, że istnieje ścisły związek między spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, węglowodanów rafinowanych a występowaniem choroby niedokrwiennej serca.
Odkładanie sie złogów cholesterolu doprowadza do zwężenia tętnic wieńcowych, które nie dostarczają do serca odpowiedniej ilości krwi i tlenu. Niedobór utlenowanej krwi wywołuje ból w klatce piersiowej. Jeśli w tętnicy powstanie zakrzep i dojdzie do zablokowania przepływu krwi może spowodować to zawal serca.
Mimo, że cholesterol wydaje się być szkodliwy dla naszego organizmu, to jednak pełni on w naszym organizmie bardzo wiele ważnych funkcji. Jest prekursorem wielu składników sterydowych, kwasów żółciowych, hormonów sterydowych kory nadnerczy i hormonów gruczołów płciowych oraz witaminy D3.

Ostatnie odpowiedzi
2 lata 23 tygodnie temu
2 lata 32 tygodnie temu
2 lata 40 tygodni temu
2 lata 48 tygodni temu
2 lata 48 tygodni temu
3 lata 34 tygodnie temu
3 lata 38 tygodni temu
3 lata 44 tygodnie temu
4 lata 27 tygodni temu
4 lata 27 tygodni temu