cukrzyca

Portret użytkownika Ela

Mikroalgi


 
Niektóre algi, szczególnie mikroalga, spirulina, chlorella oraz sinica, zawierają więcej chlorofilu niż jakiekolwiek inne pożywienie, a ilość, ta może się podwoić w zależności od warunków w jakich roślina się rozwija. Mikroalgi mają unikalne właściwości odżywcze. Suszona postać mikroalg jest najpopularniejsza na rynku  i oprócz wysokiej zawartości chlorofilu, jest najbogatszym źródłem białka z pośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych, beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych. Obfitość kwasów nukleinowych  DNA i RNA wspomaga odnowę komórek i opóźnia procesy starzenia. Jednakże zbyt duże ilości tego kwasu są szkodliwe, gdyż przyczyniają się do wzrostu poziomu kwasu moczowego w organizmie. Z kolei kwas moczowy wypłukuje wapń oraz jest przyczyną kamieni nerkowych czy podagry. Tego rodzaju problemy wynikające ze stosowania mikroalg zasadniczo nie występują, ponieważ ich standardowe dawki zawierają bezpieczne ilości kwasów.
 
Portret użytkownika Ela

Dieta IG


 

Czy wiesz, że produkty o niskim IG trawimy dłużej? Oznacza to, że przez dłuższy czas czujemy się po nich pełni.Jeśli glukoza uwalnia się powoli, to wówczas uwalniają się umiarkowane ilości insuliny. Jeżeli jednak naczynia krwionośne atakowane są ogromnymi  masami glukozy, organizm „panikuje”, ponieważ duża ilość glukozy może mu zaszkodzić, dlatego wyzwala duże ilości insuliny, która szybko przenosi glukozę do komórek tłuszczowych, gdzie nie może ona wyrządzić mu żadnej szkody. Jeśli takie epizody powtarzają się dość często dochodzi wówczas do zwiększenia masy ciała. Jeśli poziom insuliny podnosi się zbyt często, komórki, które w normalnych warunkach odpowiadają za przenoszenie glukozy, uodparniają się na sygnały organizmu, wówczas mniej glukozy trafia, tam, gdzie jest niezbędna. Glukoza pozostaje zatem w krwiobiegu uszkadzając komórki i przyczyniając się do starzenia organizmu i powodując inne problemy, tj. zatykanie naczyń krwionośnych. A ponieważ komórki nie otrzymują odpowiedniej ilości paliwa, co objawia się znużeniem, organizm uwalnia insulinę. Odporność insuliny rośnie i po wielu latach może nawet dojść do cukrzycy typu II.

Dlaczego warto jeść produkty o niskim IG?

Portret użytkownika Ela

Dieta Montigniaca


W diecie tej zasadnicze znaczenie ma Indeks glikemiczny pokarmów. Podstawą diety jest spożywanie pokarmów, które nie powodują nadmiernego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a tym samym gwałtownego wyrzutu insuliny. Wysoki poziom insuliny sprzyja powstawaniu nadwagi, cukrzycy, otyłości.

Zasada odżywiania w zgodzie z IG jest prosta: unikaj produktów, które zawierają dużo cukru i skrobi, a zachowasz smukłą sylwetkę.

Dieta nie wymaga liczenia kalorii. Całodzienna racja pokarmowa jest rozkładana na trzy główne posiłki : 2 węglanowo-białkowe i jeden tłuszczowo białkowy. Posiłki węglanowo-białkowe zawierają węglowodany o IG  do 50, bez tłuszczów nasyconych. Posiłki tłuszczowo-białkowe mogą zawierać węglowodany o IG do 35. Reżim diety zakłada, że po posiłku bogatowęglowodanowym należy robić 3 godziny przerwy, a po bogatotłuszczowym cztery godziny. Poza trzema głównymi posiłkami  należy spożywać warzywa i owoce przynajmniej na pół godziny przed posiłkiem głównym, oraz minimum 2 litry wody na dzień.

Portret użytkownika Ela

Jak zatrzymać miażdżycę


Najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest ta miażdżyca.

Miażdżyca jest schorzeniem rozwijającym się skrycie, a objawy świadczące o nasileniu choroby ujawniają się niespodziewanie zawałem serca.

Miażdżyca to przewlekła choroba dużych i średnich tętnic. Na zewnętrznej powierzchni ścian tętnic powstają blaszki miażdżycowe zbudowane z cholesterolu i odkładającego się w nim wapnia. Ściany stają się grube i sztywne. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeżeli blaszka pęknie lub powstanie w niej szczelina, wewnątrz tętnicy może utworzyć się skrzeplina, która może się oderwać prowadząc do udaru mózgu lub zakrzepicy  tętnic wieńcowych.

U wszystkich ludzi starszych i w średnim wieku można znaleźć ogniska miażdżycowe, ale nie powodują one żadnych dolegliwości, do momentu, gdy zwężenie tętnicy  nie utrudnia przepływu krwi.

 

Portret użytkownika Ela

Zalecenia dla osób pragnących być szczupłymi

Opublikowany w kategorii:

Jeżeli czytasz ten artykuł to najprawdopodobniej, chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów lub masz dość stosowania różnych diet, które w efekcie i tak są nie skuteczne.

Często w czasopismach znajdujemy diety „cud”, które tak naprawdę nie mają naukowego uzasadnienia.

Są to diety jednostronne: wysokobiałkowe, wysokotłuszczowe, które powodują spadek masy ciała głównie na skutek odwodnienia i nie można je stosować na dłuższy okres czasu, ponieważ mogą prowadzić do wielu zaburzeń np. mogą powodować objawy zatrucia ketonowego.

Portret użytkownika Ela

W jaki sposób otyłość szkodzi zdrowiu.


Może najpierw wyjaśnijmy sobie co to właściwie jest otyłość.

 O otyłości mówimy, gdy zwiększenie masy ciała wynosi  120%, czyli 20%powyżej należnej masy ciała.

Otyłość to choroba ogólnoustrojowa, która w 95%wynika z nadmiaru spożywanej energii z pożywienia. Jeżeli spożywamy nadmiar kalorii, których nie jesteśmy w stanie „spalić”, to taka energia niewydatkowana przez nasz organizm odkłada się w postaci w postaci tkanki tłuszczowej.

Badania epidemiologiczne wykazują, że problem otyłości w znacznym stopniu zaczyna narastać.

 Skąd mamy wiedzieć, że mamy problem z naszą wagą? Czy pospolite popuszczanie paska w spodniach możemy traktować jako wykadnik przybieranych kilogramów?

 

Portret użytkownika Ela

Żywienie a zdrowie

Opublikowany w kategorii:

Zasady prawidłowego żywienia są w rzeczywistości proste. Najważniejsze to spożywanie urozmaiconych posiłków, składających się z różnorodnych produktów w odpowiednich ilościach i proporcjach.

Obecne problemy żywieniowe wynikają głównie z powodu nadmiernej ilości w diecie tłuszczów zwierzęcych zawierających nasycone kwasy tłuszczowe oraz produktów zawierających cukry proste.

Specjalne diety dla odchudzających na dłuższa metę nie zdają egzaminu, korzystniej jest wprowadzić kilka małych, ale istotnych zmian  w sposobie odżywiania.

Sposób odżywiania ma istotny wpływ na zdrowie, a nawet profilaktykę choroby wieńcowej i zawałów serca, zatorów mózgu, niektórych rodzajów nowotworów. Warto postarać się aby żywienie było prawidłowe.

 Nasze nawyki żywieniowe mogą oddziaływać na nasze zdrowie szkodliwie.

Już nawet badania naukowe potwierdzają istotny związek między schorzeniami, a jedzeniem konkretnych produktów i składników pokarmowych.

 

Subskrybuje zawartość