bakterie probiotyczne

Portret użytkownika Ela

Jogurt


Ze względu na swój skład jogurt jest liderem wśród przetworów mlecznych. Dwie szklanki dziennie tego napoju pokrywa zapotrzebowanie na wapń. Jogurt zawiera wiele cennych składników odżywczych, przez co wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną układu pokarmowego oraz prawidłowe pH.
Witamina A zawarta w jogurtach naturalnych działa korzystnie na wzrok (szczególnie polecam koktajl borówkowy z jogurtem - bomba witaminowa).
Witaminy grupy B m.in. B12 potrzebna do produkcji czerwonych ciałek krwi.
Składniki mineralne, a szczególnie dobrze przyswajalny wapń korzystnie wpływa na budowę kości i zębów. Dodatkowo jogurt jest doskonałą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. Cukier mleczny występujący w tym produkcie jest częściowo lub całkowicie rozkładany w procesie fermentacji.
 
Subskrybuje zawartość