aminokwasy

Portret użytkownika Ela

Mikroalgi


 
Niektóre algi, szczególnie mikroalga, spirulina, chlorella oraz sinica, zawierają więcej chlorofilu niż jakiekolwiek inne pożywienie, a ilość, ta może się podwoić w zależności od warunków w jakich roślina się rozwija. Mikroalgi mają unikalne właściwości odżywcze. Suszona postać mikroalg jest najpopularniejsza na rynku  i oprócz wysokiej zawartości chlorofilu, jest najbogatszym źródłem białka z pośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych, beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych. Obfitość kwasów nukleinowych  DNA i RNA wspomaga odnowę komórek i opóźnia procesy starzenia. Jednakże zbyt duże ilości tego kwasu są szkodliwe, gdyż przyczyniają się do wzrostu poziomu kwasu moczowego w organizmie. Z kolei kwas moczowy wypłukuje wapń oraz jest przyczyną kamieni nerkowych czy podagry. Tego rodzaju problemy wynikające ze stosowania mikroalg zasadniczo nie występują, ponieważ ich standardowe dawki zawierają bezpieczne ilości kwasów.
 
Portret użytkownika Ela

Zielone złoto


Jęczmień zielony
oczyszcza
odkwasza
odchudza
 
Młody jęczmień zieliny jest zaliczany do grupy tzw. Zielonej żywności. Jest on specjalnie suszony i proszkowany. Roślina ta zawiera wiele witamin i minerałów. W szczególności witaminy z grupy B, antyoksydanty (witaminę C i E, beta karoten), żelazo, wapń, magnez, cynk. Oprócz tego zielone łodygi zawierają naturalne hormony i chlorofil. A conajważniejsze jest bogaty w aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.  Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i walina.
Zawarty w jęczmieniu zielonym błonnik przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jedna łyżeczka młodego jęczmienia odpowiada 2 kg świeżych owoców lub warzyw. Młody jęczmień zastępuje nawet kilka filiżanek kawy. Ma efekt pobudzający, który utrzymuje się do kilkunastu godzin.
 
Subskrybuje zawartość