żywienie w ciąży

Portret użytkownika Ela

Żywienie kobiet w ciąży


 …Liczy się każdy kęs, masz tylko 9 miesięcy aby dać swojemu dziecku najlepszy możliwy start w  życiu. Unoszą widelec do ust  rozważ, czy to jest najlepszy kęs, jaki mogę dać mojemu dziecku?

Ciąża to bardzo ważny okres w życiu kobiety, a także bardzo ważny okres w rozwoju dziecka, które ma się narodzić. Odpowiednie żywienie kobiety w czasie ciąży oraz w okresie poprzedzającym jest bardzo ważnym czynnikiem. Jeżeli kobieta przed zajściem w ciąże odżywia się prawidłowo to nie ma potrzeby w pierwszych miesiącach ciąży wprowadzać dużych zmian. Ważne jest to aby każda kobieta wiedziała, że od pierwszych tygodni ciąży u dziecka rozwija się tkanka mózgowa i inne ważne tkanki. Dlatego w dziennej racji pokarmowej kobiety nie powinno zabraknąć takich produktów jak mleko, sery białe, chude mięso, ryby, warzywa, owoce, które są źródłem składników budulcowych, a więc białka, wapnia, żelaza oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych do rozwoju organizmu dziecka  i odnowy organizmu matki.

Zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze w czasie ciąży spowodowane jest wzrostem płodu, łożyska oraz tkanek matczynych. Wzrasta podstawowa przemiana materii jako następstwo zwiększonej ilości tkanek aktywnych metabolicznie (tkanki płodu, łożysko, tkanki matki), zwiększonego wysiłku fizycznego kobiety ciężarnej. Zmiana nawyków żywieniowych kobiety ciężarnej powinna obejmować nie tylko okres ciąży, ale kilkumiesięczny okres prze planowanym jej początkiem.

 

Subskrybuje zawartość