żelazo

Portret użytkownika Ela

Dietetyczne ciasteczka z siemienia lnianego

Opublikowany w kategorii:

 
 
Idealna przekąska, nie tylko dla dzieci, ale również i dorosłych. Są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo wartościowych składników odżywczych tj.witaminy z grupy B, witamine A, D, E, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, selen.
 
Portret użytkownika Ela

Pierniczki jaglane

Opublikowany w kategorii:

 

Pierniczki jaglane to świetny pomysł na zdrową przekąskę.

Znakomicie smakują, a ponadto zawierają mnóstwo witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), witaminę E, lecytynę oraz żelazo i miedz, wapń.

Polecam

Składniki

50 g miodu np. lipowego, wielokwiatowego

40 g masła roślinnego

1 łyżka trzcinowego lub cukru palmowego

150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę

130 g mąki gryczanej

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao lub karobu

1 jajko

1/2 łyżeczki sody

 

Przygotowanie:

  Kaszę prażę na suchej patelni by pozbawić ją goryczki a potem mielę w młynku na mąkę. Masło roztapiamy. Jeśli miód jest twardy to również go dodajcie. Wszystkie składniki wrzucam do miski. Mieszam, przekładam i wyrabiam. Mieszamy, przekładamy i wyrabiamy. Wycinamy wzory. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 12-13 minut do zrumienienia. Smacznego!

 

 

 

Portret użytkownika Ela

Pokrzywa


Chcesz schudnąć nie wydając ani złotówki,  a przy okazji wzmocnić włosy, paznokcie i poprawić wygląd cery?
Jeśli tak to wybierz się na wycieczkę  za miasto, poszukaj miejsca z dala od drogi i nazbieraj sobie pokrzyw. Może dziwne ci się to wyda, ponieważ większość  kojarzy pokrzywę jako parzący chwast i z tego powodu jest nie lubiana. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma ona bogate właściwości lecznicze.
 
Portret użytkownika Ela

Fenomenalne właściwości aloesu

Opublikowany w kategorii:

Fenomenalne właściwości aloesu, czyli naturalny lek w domowych pieleszach

Aloes – roślina uprawiana w doniczkach w wielu domach. Oprócz walorów estetycznych, ma też wiele cennych substancji aktywnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Od tysiącleci znana jest jako roślina lecznicza, zresztą… chyba każdy z nas pamięta, jak jego babcia przykładała liście aloesu na skaleczenie, bądź robiła nalewkę wzmacniającą odporność.

 

Portret użytkownika Ela

Zdrowe desery

Opublikowany w kategorii:

 

Słodkości cieszą się sławą jako tłuczące i niezdrowe, ale deser deserowi nie równy.
 
Niektóre pyszności, nie tylko nie szkodzą zdrowiu i figurze, ale działają jak lekarstwo zapobiegające  chorobie wieńcowej  i strzegące przed zawałem. Co więcej, substancje, które zawarte są w nich podnoszą odporność i dodaja energii.
 
Portret użytkownika Ela

Żelazo


Osłabienie, zmęczenie, ból głowy, zapalenie jamy ustnej, wypadające włosy i łamiące się paznokcie – to prawdopodobnie efekt braku żelaza.
 
Kobieta potrzebuje go więcej niż mężczyzna i jednocześnie bardziej narażona jest na jego niedobory.
 
Żelazo to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Obok manganu, miedzi, cynku, boru, kobaltu, jodu, fluoru, żelazo zaliczane jest do mikroelementów. Stanowi składnik wielu enzymów  i białek biorących udział w metabolizmie organizmu, jest jednak przede wszystkim podstawą hemoglobiny – czerwonego barwnika transportującego tlen zawarty w czerwonej krwince, a także mioglobiny – białka  magazynującego tlen w mięśniach.
 
Portret użytkownika Ela

Zalecenia żywieniowe kobiet ciężarnych


Od samego początku ciąży każda kobieta powinna zwrócić uwagę na to, aby zdrowo się odżywiać. Teraz dziecko będzie jadło razem z Tobą, ale nie oznacza to, że masz jeść za dwoje. Zapotrzebowanie na energię w tym okresie rośnie w niewielkim stopniu, wzrasta natomiast zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne.

Jeśli spodziewasz się dziecka, w Twojej diecie nie powinno zabraknąć produktów z pełnego ziarna zbóż, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chudego mięsa, owoców, warzyw. Zawsze wybieraj produkty świeże. Dwa razy w tygodniu staraj się spożywać ryby, jedz częściej za to w mniejszych porcjach.

Portret użytkownika Ela

Jak być piękną na wiosnę


Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia. Wszystko zakwita, dni stają się dłuższe, robi się cieplej. Każdy z nas stawia sobie na pewno jakieś wymagania jeśli chodzi o zdrowy tryb życia. Jedni chcą zgubić kilka kilogramów po długiej zimie, inni poprawić kondycję, jeszcze inni zadbać o piękną skórę, stać się bardziej atrakcyjni.

Piękna pogoda sprzyja naszej urodzie. Po pierwsze aż chce nam się żyć, cokolwiek robić, mamy więcej energii.

Chcąc zachwycić swoim wyglądem nie tylko należy używać odpowiednich kosmetyków, ale możesz również skomponować swój jadłospis tak, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witamin i składników mineralnych, które odżywią i wzmocnią skórę od wewnątrz.

 

Witamina B6

Rozbija tkankę tłuszczową

Odgrywa bardzo duża role w metabolizmie  tłuszczów i białek. Dlatego jest niezbędna przy odchudzaniu.

Dużo witaminy B6 występuje w: drożdżach, kiełkach pszenicy, kukurydzy, otrębach, wątrobie, kapuście, rybach, marchwi, owocach.

Na co dzień powinny pamiętać o niej wszystkie osoby dbające o linię

Mangan

Usprawnia przemianę materii.

Mangan jest bardzo ważnym składnikiem i aktywatorem enzymów trawiennych. Usprawnia proces przemiany materii i oczyszcza organizm z toksyn. Odgrywa ważna role zwłaszcza w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów.

Najcenniejszymi źródłami manganu są: ziarna zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, szpinak, buraki, jarmuż, borówki, banany, jeżyny

Fosfor

Przyśpiesza spalanie tłuszczu.

Fosfor bierze udział w procesie uzyskiwania oraz przemiany energii. Uwalnia ja z białek, węglowodanów i tłuszczów. Odgrywa ważną role w prawidłowym funkcjonowaniu nerek oraz wydalaniu z organizmu nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii.

Fosfor znajdziemy w następujących produktach: ananasie, grejpfrutach, figi, morelach, rybach, owocach jagodowych, serach żółtych, topionych

Cynk

Wspomaga odnowę naskórka.

Cynk to pierwiastek śladowy, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu  i odbudowie wierzchniej warstwy naskórka. To właśnie dzięki niemu drobne ranki  i skaleczenia goją się szybciej , nie mamy problemów z trądzikiem i tworzeniem się wrzodów. Cynk jest również zaliczany do grupy silnych przeciwutleniaczy. – skutecznie zwalcza działanie wolnych rodników.

 

Cenne źródła cynku to: otręby, orzechy i kiełki pszenicy, cebula, czosnek, nasiona dyni, słonecznika, groch, żółtka jaj, wątroba wołow

Witamina H

Zapobiega kłopotom z cerą.

Jest substancją, która umożliwia zachowanie zdrowego wyglądu, jej brak w organizmie może objawiać się różnymi kłopotami z cerą: skóra na twarzy zbytnio się przetłuszcza i pojawiają się na niej ropne wykwity lub ulega przesuszeniu. Brak witaminy H może spowodować łuszczenie się naskórka na dłoniach, ramionach, rękach i nogach.

Witamina H występuje w kalafiorach, kwaszonej kapuście, grochu, ziarnach pszenicy, drożdżach, wątróbce, żółtkach jaj oraz grzybach

Witamina A

Przywraca skórze gładkość.

Występuje w produktach zwierzęcych jako retinol, a w roślinach jako prowitamina A. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry oraz wrażliwych błon śluzowych. Witamina A zaliczana jest do przeciwutleniaczy. 

Wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie

 

Bogate w witaminę A są warzywa o kolorze pomarańczowym, zielonym, żółtym, wątroba, masło, żółtko jaj, sery, ryby, mleko.

Witamina E

Najwspanialszy eliksir młodości.

Poprawia elastyczność i miękkość naskórka, działa nawilżająco, wpływa na mikrocyrkulację krwi w tkankach, dzięki czemu skóra ma zdrowy koloryt. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie, zwalcza wolne rodniki i zmniejsza blizny pozostające po ranach.

Witaminę E znajdziemy w kiełkach zbóż, warzywach liściastych, olejach roślinnych, grochu, owocach dzikiej róży, otrębach, rybach..

Witamina B1

przeciwdziała łojotokowi.

Dzięki niej paznokcie są zdrowe i mocne.

 Bierze udział w przemianie węglowodanów, gospodarce wodnej, oddychaniu tkankowym, utlenianiu kwasu mlekowego, wchodzi w skład wielu enzymów

Dużo witaminy B1 występuje w: drożdżach, chlebie razowym, kaszach, warzywach liściastych, drobiu, fasoli

Kwas pantotenowy

Pobudza cebulki włosowe.

Występuje prawie we wszystkich pokarmach w formie soli zasadowej. Jest przydatny przy likwidowaniu  schorzeń skóry głowy, również pobudza do pracy  cebulki włosów.

 

Kwas pantotenowy znajdziemy  w otrębach, płatkach owsianych, chlebie razowym, jajach, wątrobie, rybach, drobiu

 

 

Tak w ramach ciekawostek warto wiedzieć, że napar z pokrzywy wzmacnia włosy i paznokcie.

Wpływa również na hemoglobinę dzięki zawartości żelaza, oczyszcza organizm z toksyn.

Ta herbatka ma doskonałe właściwości kosmetyczne. Dzięki zawartości witaminy A, B2, C, E i K oraz manganu, krzemu, potasu,  magnezu i fosforu zapobiega wypadaniu i łamaniu paznokci.

 

W jaki sposób można ją przygotować

2 pełne łyżki stołowe suszonych liści pokrzywy wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem.

Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia

Przecedzamy przez sitko. Taki napar pijemy 2-3 razy dziennie między posiłkami

 

Z kolei napój z dzikiej róży to prawdziwa skarbnica witamin i pierwiastków mineralnych.  Zawiera witaminę C, A, E. Taka herbatka działa bardzo wzmacniająco na organizm.

Sposób przygotowania

Około 6 dag suszonych owoców dzikiej róży zalewamy  litrem przegotowanej wody. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Tuz prze wypiciem napój przecedzamy.

 

Portret użytkownika Ela

Żywienie w miażdżycy


Zacznijmy od wytłumaczenia sobie co to jest właściwie miażdżyca.

Miażdżyca jest obecnie największym problemem zdrowotnym krajów ekonomicznie rozwiniętych.

Może dotyczyć wszystkich tętnic lub tylko niektórych. Polega ona na odkładaniu się w wewnętrznej błonie tętnic  cholesterolu i jego estrów oraz lipidów. Ściany tętnic stają się grube i sztywne, a złogi rosną, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. W końcu światło tętnicy ulega zwężeniu lub zamknięciu. Jeśli taka blaszka miażdżycowa pęknie , lub powstanie w niej szczelina , wewnątrz  tętnicy może utworzyć się skrzeplina. Jeśli taka skrzeplina się oderwie może doprowadzić do udaru mózgu  lub zawału serca.

Skąd się bierze miażdżyca?

  1. Otóż spożywamy bogato energetyczne pożywienie o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu
  2. Coraz częściej jesteśmy otyli, mamy poważne zaburzenia gospodarki tłuszczowej i węglowodanowej
  3. Nadciśnienie tętnicze
  4. Palimy papierosy
  5. Mało się ruszamy
  6. Prowadzimy życie w stresie
  7. Nadkrzepliwość krwi
  8. No i czynniki genetyczne

A więc wyjaśniliśmy sobie skąd się bierze miażdżyca

Portret użytkownika Ela

Odżywianie w trosce o zdrowe kości


Wszystkim wiadomo,że kości szkieletu stanowią ważną podstawę dla utrzymania mięśni, chronią równierz narządy wewnętrzne.

Dlatego powinniśmy o nie dbać.

A jakie składniki odżywcze niezbędne są do wzrostu nowych kości i przebudowy starych?

Otóż składniki te obejmują witaminy D, A, C oraz składniki mineralne, przede wszystkim wapń, fosfor, magnez, fluor i miedź.

Oprócz odpowiedniej diety, jednym dobrym sposobem wzmocnienia kości, są regularne ćwiczenia fizyczne.

Pamiętajmy, że organizm nieprzerwanie zużywa wapń do licznych procesów życiowych. U kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią wzrasta znacznie zapotrzebowanie na wapń. Dlatego kobiety powinny zadbać o odpowiednią podaż wapnia, ponieważ znaczne jego braki mogą wyrządzić szkodę w organizmie zarówno matki jak i dziecka.

Subskrybuje zawartość