święta

Najzdrowsze ciasto świąteczne
Ela, ndz., 18/12/2016 - 14:41
Pierniki

Praca przy piernikach nie była skomplikowana, ale, ale niezwykle męcząca i uchodziła za prawdziwą sztukę. Piernikowe ciasto było bardzo twarde i gęste. Wybijać, wygniatać i wyciągać je musiały bardzo silne dziewczyny. Takie ciasto dojrzewało powoli i mogło być przechowywane w stanie surowym całymi miesiącami. Największym sekretem ciasta piernikowego był sam zaczyn; tym lepszy im więcej liczył lat. Najwyższy gatunek tego zaczynu był rzeczą tak cenną , że stanowił część posagu panny młodej.

Ostatnie odpowiedzi
3 lata 41 tygodni temu
3 lata 50 tygodni temu
4 lata 6 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
4 lata 14 tygodni temu
5 lat 4 dni temu
5 lat 4 tygodnie temu
5 lat 10 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu
5 lat 45 tygodni temu