święta

Portret użytkownika Ela

Najzdrowsze ciasto świąteczne

Opublikowany w kategorii:

Pierniki
 
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni słowiańskiej. Dawni Słowianie piekli ciasto przyrządzane z dodatkiem miodu w celach obrzędowych. W czasach tych, gdy o cukrze jeszcze nie wiedziano, jedynym gatunkiem słodyczy był miód dzikich pszczół. Piernik dziś jedzony w czasie świąt Bożego Narodzenia, był dawniej codziennym gościem na polskim stole, używanym głównie jako przekąska do wódki. Skład pierników nie był skąp likowany; ciasto przygotowywano z czystego miodu, korzeni (kardamon, goździki, cynamon, pieprz, imbir, anyż), mąki żytniej i pszennej po połowie, spirytusu, potażu*
Praca przy piernikach nie była skomplikowana, ale, ale niezwykle męcząca i uchodziła za prawdziwą sztukę. Piernikowe ciasto było bardzo twarde i gęste. Wybijać, wygniatać  i wyciągać je musiały bardzo silne dziewczyny. Takie ciasto dojrzewało powoli i mogło być przechowywane w stanie surowym całymi miesiącami. Największym sekretem ciasta piernikowego był sam zaczyn; tym lepszy im więcej liczył lat. Najwyższy gatunek tego zaczynu był rzeczą tak cenną , że stanowił część posagu panny młodej.
 
Subskrybuje zawartość