Słodkie szczęście

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 

Co to jest tak właściwie czekolada?
Wg prawa UE czekolada to wyrób, który ma w sobie nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej czyli miazgi kakaowej albo oddzielnie, proszku i tłuszczu kakaowego.
Wyróżniamy 4 rodzaje czekolad: gorzką, mleczną, białą i z dodatkami.
 
Gorzka składa się przynajmniej z 60% składników pochodzących z ziaren kakaowca. Gorzka czekolada ma średnio 480 kcal/100g.
 
Mleczna zawiera przynajmniej 25 % składników ziaren kakaowca, a do tego mleko, proszek mleczny
i wanilia. 100 g takiej czekolady a zawiera około 530 kcal
 
Biała czekolada nie zawiera kakao, jedynie tłuszcz z kakaowca, ma sporo cukru. W 100 g zawiera ok. 530 kcal.
 
 
Czekolada z dodatkami tj. suszone owoce, orzechy lub nadziewana. Te czekolady są najbardziej kaloryczne od 550 kcal wzwyż. Te nadziewane czekolady mają najwięcej chemicznych dodatków.
 
Statystyczny Polak zjada około 1,5 kg rocznie czekolady, tylko teraz pytanie jakiej?
Aż 13 %  tabliczek okazała się oszustwem. Zamiast kakao była w nich soja, zamiast tłuszczu kakaowego tani olej palmowy, zamiast truskawek wyciąg z buraków.
W czekoladzie najcenniejszy jest proszek kakaowy, a skąd się bierze? Z ziaren kakaowca.
Jeśli kupujemy czekoladę, to wybierajmy taką która ma najwięcej kakao. Najzdrowsza jest czekolada gorzka.
 
Co zawiera proszek kakaowy?
 
-potas regulujący ciśnienie krwi i pracę nerek
-fosfor odpowiedzialny za zdrowe kości i mocne zęby
-przeciwutleniacze tj. magnez i cynk
 
Jeżeli czekolada zawiera rodzynki lub orzechy, to nie jest tak źle, ale te nadziewane zawierają sporo chemii.
Można tu między innymi wymienić E476 (testowany na zwierzętach powodował powiększanie się wątroby i nerek). Dlatego warto sprawdzać skład czekolady.
 
A jak to jest z czekoladami dietetycznymi, fit, light? Czy takie czekolady w ogóle istnieją?
 
Nie. Aby czekolada była „fit” producent zamienia cukier na słodzik, a żeby czekolada wciąż była smaczna to dodaje się więcej tłuszczu, dlatego ilość kalorii wzrasta.
 
A dla czego po czekoladzie czujemy się szczęśliwi?
 
Czekolada poprawia humor ponieważ działa na endorfiny. Pobudza je do wydzielania.
Czekolada korzystnie wpływa na nasze serce, zmniejszając ryzyko udaru, obniża ciśnienie, obniża zły cholesterol, ale tylko jeśli zjadamy 2 kawałeczki dziennie.
 
A więc jedzmy czekoladę na szczęście, ale z umiarem......