Rewelacyjny tort urodzinowy

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

Wyjątkowo dobry tort. Czekoladowo-kawowo –śmietanowy z delikatną nutką kokosu.

 

Chociaż z zawodu jestem dietetykiem, to jednak uwielbiam piec ciasta i robić torty, w tym artykule chciałam się podzielić z wami moim przepisem tortu urodzinowego.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych
  • Filiżanka mocnego naparu z kawy
  • 3 budynie waniliowe (z biedronki)
  • 20 dag cukierków Bounty
  • 1 nutella
  • 3 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 cukry waniliowe (wanilinowe)
  • 1 kostka masła
  • 4 serki mascarpone
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 śnieżki
  • ½ szklanka cukru pudru wymieszanego z wanilią
  •  

Sposób przygotowania:

Upiecz biszkopt i przekrój na 2 połowy

Krem I mascarpone:

Serki mascarpone wymieszaj z ajerkoniakiem i spirytusem, dodaj ½ szklanki cukru pudru oraz 2 śnieżki (nie rozpuszczone w mleku). W wersji dla dzieci może być bez alkoholu.

Krem podziel na 2 części.

Krem II czekoladowy:

 1 opakowanie budyniu rozrób w 1/2 szklance mleka, resztę mleka zagotuj, dodaj 2 łyżki cukru. Krem pozostaw do ostygnięcia.

Na małym ogniu rozpuść 1/4  kostki masła a następnie wystudź i połącz z kremem budyniowym (mikserem). Następnie do kremu odaj 2 łyżki nutelli  i 1 opakowanie śnieżki (bez rozrabiania z mlekiem!).

Sposób wykonania tortu:

Biszkopt nasącz kawą

Na jedną część biszkoptu wyłóż połowę kremu mascarpone, następnie poukładaj  biszkopciki nasączone kawą, na biszkopciki wyłóż krem czekoladowy, a następnie zetrzyj cukierki Bounty, na to poukładaj biszkopciki nasączone kawą i wyłóż drugą cześć kremu mascarpone, a następnie przykryj drugą połową biszkoptu.

Tort wsadzamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień bijamy śnieżki (ja dodałam 1 kubek mleka na 2 opakowania śnieżek, czyli to wychodzi ok. 1 szklanka i troszkę). Bitą śmietanę wykładamy na tort i na wierzch kładziemy swoje ozdoby. Ja dałam opłatek i cukrowe kwiatuszki. W zależności od tego czy chcemy mieć bardziej lub mniej słodki tort dodajemy więcej lub mniej cukru do kremu.Smacznego!!!