Pomelo

Pomelo wyróżnia się spośród owoców cytrusowych nie tylko rozmiarem, lecz również bogactwem witamin i innych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, której ma więcej niż grejpfrut i cytryna.
Wartości odżywcze momelo w 100g białego miąższu.
- Wartość energetyczna 38 kcal
- Białko – 0,77g
- Tłuszcz- 0,05g
- Węglowodany – 9,62g
- Błonnik – 1,0g
- Woda - 89%
Minerały i witaminy
- Wapń – 4mg
- Fosfor – 17 mg
- Potas – 216 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk – 0,08mg
- Żelazo- 0,12 mg
- Magnez – 6 mg
- Witamina C- 61mg
- Ryboflawina – 0,027mg
- Niacyna – 0,220 mg
- Tiamina – 0,034
- Witamina B6 – 0,036 mg
- Witamina A – 8IU
Pomelo nie zwiera ani grama tłuszczu, jest niskokaloryczne, to idealna propozycja dla osób, które dbają o linie. Zawiera również enzym, który odpowiedzialny jest za szybsze spalanie tkanki tłuszczowej i błonnik, który przyśpiesza trawienie, wystarczy zjeść kilka kawałków tego owocu by pojawiło się uczucie sytości.
Pomelo jest również bardzo obfite w witaminę C, która jest niezbędna w wielu procesach fizjologicznych. Warto przypomnieć, że wzmacnia ona układ odpornościowy, wspomaga krążenie itp.
Pomelo jest również bogatym źródłem potasu, minerału, który odpowiada za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej i reguluje napięcie mięśniowe oraz ciśnienie krwi i rytm serca. Polelo zawiera prawie tyle samo potasu, co pomidory, które są ważnym elementem diety osób z nadciśnieniem. Pomelo w swojej skórce i miąższu zawiera duże ilości pektyny, która hamuje tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. Z olei witamina C pomaga zwiększyć elastyczność naczyń.
W krajach azjatyckich do wielu potraw dodawane są skórki pomelo, ponieważ zawierają bioflawonoidy, które są cenne w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza raka trzustki i jelita. Eliminują nadmiar estrogenu, hamują również rozprzestrzenianie się komórek raka piersi.
Zawarte przeciwutleniacze w tym owocu hamują procesy starzenia się skóry. Przy wyborze tego wspaniałego owocu kierujmy się nie tylko intensywnością koloru, ale również wagą, gdyż owoce, które ważą najwięcej SA najbardziej soczyste i najsmaczniejsze.
Literatura
Natura i Zdrowie nr 10 Październik 2016
Ostatnie odpowiedzi
2 lata 36 tygodni temu
2 lata 45 tygodni temu
3 lata 1 tydzień temu
3 lata 9 tygodni temu
3 lata 9 tygodni temu
3 lata 48 tygodni temu
4 lata 1 dzień temu
4 lata 5 tygodni temu
4 lata 40 tygodni temu
4 lata 40 tygodni temu