Pokrzywa

Portret użytkownika Ela

Chcesz schudnąć nie wydając ani złotówki,  a przy okazji wzmocnić włosy, paznokcie i poprawić wygląd cery?
Jeśli tak to wybierz się na wycieczkę  za miasto, poszukaj miejsca z dala od drogi i nazbieraj sobie pokrzyw. Może dziwne ci się to wyda, ponieważ większość  kojarzy pokrzywę jako parzący chwast i z tego powodu jest nie lubiana. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma ona bogate właściwości lecznicze.
 
 
Liście pokrzywy można zbierać od maja do września, ale najcenniejsze właściwości mają przed kwitnieniem. 
Pokrzywa ma właściwości odmładzające i oczyszczające organizm. Zawiera kwasy organiczne, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, flawonoidy, garbniki, karotenoidy, sole mineralne jak związki żelaza, potasu, wapnia oraz rozpuszczoną krzemionkę.
Doustne przyjmowanie pokrzywy zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych krwinek.
Pokrzywa pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, zwiększa wydzielanie moczu, a za nim szkodliwych produktów przemiany materii. Może być wykorzystywana w leczeniu kamicy moczowej. 
Związki czynne w pokrzywie obniżają poziom cukry we krwi. Korzystne działanie pokrzywy na skórę i włosy polega na zmniejszeniu łojotoku i łupieżu. Wyciągi z liści i korzeni pokrzywy wzmacniają odporność organizmu przeciwko infekcjom wirusowym.
Młode liście pokrzyw są znakomitym surowcem na wiosenne sałatki, a także mogą być dodawane do zup.
 
Niewiele osób wie, że pokrzywa ma również odmładzające działanie. Kurację odmładzającą najlepiej przeprowadza się wiosną , pijąc przez 3-4 tygodnie, 3-4 łyżki soku z młodych pokrzyw dziennie, rozcieńczając go wodą w stosunku 1:3.
 
Literatura
J. Schulz; E. Uberhuber : Leki z Bożej Apteki