Pokarmy, które chronią serce

Pokarmy bogate w antyoksydanty.
Spośród witamin A, C i E to witamina E najlepiej chroni serce, jest obecnie stosowana w kardiologii.
Obfitują w nią olej słonecznikowy i rzepakowy, kakao czy szpinak.
Witamina C wzmacnia ochronę serca - dostarczana w formie naturalnej, a więc bardziej aktywniej. Jest obecna w kiwi, czarnej porzeczce, zilonej sałacie, pietruszce.
Beta karoten, prekursor witaminy A, znajduje się w machewce, moreli, pomidorze, mango, szpinaku, pietruszce.
Wszystkie te produkty stanowią naturalna ochronę serca, układu krwionośnego, cisnienia i krążenia mózgowego.
Ochronne tłuszcze
Ochronnie działaja na serce również pokarmy bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe: oleje roślinne, w tym z rzepaku, oliwa z oliwek, plej lniany, a także ryby z zmnych mórz bogate w kwasy omega-3, czyli sardynka, makrela, łosoś, tuńczyk.
Warzywa
Czosnek i cebula są już od czsów antycznych znane i stosowane w zapobieganiu chorobom serca.
Kożystny wpływ na serce wywiera również wino, ale oczywiście w niewielkich ilościach.
Pokarmy, które zagrażają sercu
Należą do nich produkty bogate w tłuszcze nasycone (tłuste mięsa, wędliny, smalec, podroby, wyroby garmażeryjne, fast foody, żywność wysoko przetworzona.
Spożywajmy zatem warzywa, owoce, chude mięsa i wędliny, nasiona, orzechy i produkty jak najbardziej naturalne.
Witamina D
Ja na stronie www.witaminad.info dowiedziałam się że bardzo dobra dla serca jest ogólnie witamina d I od tamtej pory sobie nawet ja zakupiłam bo warto się wzmacniać :)