Pieczone jabłka

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 

Przez ostatnie parę dni często kusi mnie aby zjeść coś słodkiego, a szczególnie wieczorami. Tak się składa, że koleżanka pożyczyła mi fajną książkę kucharską w której znalazłam  przepis na pieczone jabłka. Pomyślałam słobie "może tak zamiast czekolady upieke sobie takie jabłka, z pewnością będą zdrowsze", no i tak też zrobiłam. Jak się okazało później jabłka były rewelacyjne, a co najważniejsze odeszła mi pokusa na słodycze. 
Poniżej zamieszczam Wam ten przepis i szczerze polecam.
 
 
 
 
 
4 dość duże jabłka
2 łyżki miodu
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki pestek słonecznika
2łyżki posiekanych orzechów włoskich
łyżka cukkru (ja dałam cukier brązowy)
szczypta imbiru lub cynamonu
 
Sposób przygotowania
Jabłka umyć, osłuszyć, wydrążyć gniazda nasienne.
W małym rondlu podgrzać miód, dodać płatki owsiane, odrobinę wody i mieszając ogrzewać 3 min, zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki i wymieszać
Środki jabłek napełnić masą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na dno wlac nieco wody. Piec przez 30 min w temp 190 stopni.
Podawać polane z sosem waniloiowym lub słodkim twarożkiem.
 
Czas wykonania ok 40 min
 
Wartość kaloryczna: 240,73 kcal
Białko ogółem 3,45g
Węglowodany 39,89g
Błonnik pokarmowy: 4,58g
Tłuszcze ogółem: 9, 25g
NNKT:6,80 g
Cholsterol: 0,0 mg
 
Witaminy: 
Witamina A:7,97uq
Witamina E:1,25 mg
Witamina C:16,07mg
Witamina B1:0,13 mg
Witamina B2:0, 07 mg
Witamina B6:0,16 mg
Witamina PP:0,50 mg
 
Składniki mineralne
Wań:21,81 mg
Fosfor:83,08 mg
Magnez: 24,78 mg
Żelazo: 1,00 mg
Sód: 4,08 mg
Potas:309,20 mg
Cynk:0,80 mg
 
Taki deser.....
  • może regulować pracę układu trawiennego i przeciwdziałać zaparciom
  • obniża poziom cholesterolu
  • łagodzi bóle migrenowe
 
Czy wiesz, że......
jabłka są bogate w witaminy i minerały oraz błonnik.Wspaniale oczyszczają organizm i są najlepszą propozycją jeśli chcemy stracic zbędne kilogramy. Są bogate w witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, kwas mlekowy, pektyny. Poza tym jabłka zawierają enzymy , które wspomagają proces trawienia.